Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre cele mai brutale conflicte de pe glob

  • Un oficial sudanez a declarat că autorităţile locale din provincia Kassala au găsit în jur de 50 de cadavre plutind pe un rău în apropriere de regiunea Tigray din ţara vecină Etiopia.
  • Unele cadavre au fost găsite cu răni prin împuşcare sau cu mâinile legate, iar oficialul a declarat luni că este necesară o investigaţie criminalistică pentru a determina cauzele morţii.
Urmărește
142598 afișări
Imaginea articolului Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre cele mai brutale conflicte de pe glob

Zeci de cadavre plutind pe rău. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre cele mai brutale conflicte de pe glob

Râul curge prin una dintre cele mai tulburi zone din lume la acest moment. Conflictul din Tigray pune faţă în faţă Frontul de Eliberare a Poporului Tigray şi forţele guvernamentale etiopiene. Ambele părţi combatate se acuză reciproc de crime împotriva umanităţii.

"Bănuiesc că există mai multe cadavre pe râu. Pescarii le descoperă”, a declarat pentru AP, Tewodros Tefera, un chirurg care a fugit din calea conflictului.

În mediul online au apărut mai multe imagini cu momentele în care corpurile sunt recuperate din apă.

Un cont de Twitter creat de guvernul etiopian a numit luni imaginile macrabre drept o campanie falsă a „propagandiştilor” din rândul forţelor Tigray.

Luptele din Tigray au izbucnit în noiembrie între forţele federale din Etiopia şi partidul de guvernământ al regiunii, Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF).

Premierul etiopian Abiy Ahmed, câştigător al Premiului Nobel pentru pace în 2019, a declarat că mutarea forţelor sale în regiune a fost un răspuns la atacurile TPLF asupra unei baze a armatei federale.

Conflictul dur a dus pâna acum la moartea a mii de oameni şi a determinat zeci de mii de persoane să caute refugiu în alte ţări.

Agenţia ONU pentru alimentaţie a declarat că lucrează pentru a furniza alimente în regiunea Tigray prin Sudan, în ciuda legăturilor rupte dintre Khartoum şi Addis Abeba.

Negocierile pentru a permite accesul umanitar în regiunea Tigray s-au dovedit a fi destul de dificile, a declarat Marianne Ward, directorul adjunct al Programului Alimentar Mondial din Sudan. Ea a spus că PAM a mutat deja 50.000 de tone de grâu în Etiopia prin Sudan.

Unde este Tigray?

Regiunea se află în colţul muntos de nord-vest al Etiopiei şi se învecinează cu Eritreea şi Sudan. Există aproximativ 7 milioane de locuitori, dintr-o populaţie etiopiană totală de 110 milioane, dar regiunea a jucat un rol important în istoria recentă a ţării.

Ce spun cele două părţi?

Fiecare are naraţiuni foarte diferite. În termeni generali, conducerea tigraiană susţine că Abiy este un autoritar orientat spre centralizarea puterii departe de regiuni, care se bucură de un grad semnificativ de autonomie în temeiul constituţiei. Primul-ministru şi susţinătorii săi spun că conducerea Tigrayanului este un partener dur care ameninţă coeziunea ţării.

Analiştii spun că confruntarea ar fi putut fi evitată. TPLF a dominat coaliţia de guvernare a Etiopiei timp de decenii înainte ca Abiy să ajungă la putere în 2018. Abidy a împins schimbări pe scară largă menite să deschidă mass-media şi economia, dar care au stârnit şi tensiunile etnice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici