Zeci de mii de egipteni s-au adunat în piaţa Tahrir pentru a apăra "legitimitatea poporului"

În piaţa Tahrir din Cairo, zeci de mii de manifestanţi s-au adunat pentru a apăra "legitimitatea poporului" şi a îşi arăta susţinerea faţă de decizia armatei de a îl alunga pe Mohamed Morsi în urma manifestaţiilor masive ostile faţă de fostul preşedinte.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de egipteni s-au adunat în piaţa Tahrir pentru a apăra "legitimitatea poporului"

Zeci de mii de egipteni s-au adunat în piaţa Tahrir pentru a apăra "legitimitatea poporului" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce la sol o mare de steaguri acoperă piaţa plină de lume, pe cer, avioane de vânătoare survolează regulat, lăsând în urma lor fum în culorile steagului egiptean.

Cu toate acestea, tot la Cairo, islamiştii, partizanii preşedintelui decăzut, continuă să se mobilizeze pentru a apăra ei înşişi "legitimitatea" primului preşedinte ales democratic din istoria ţării.

Într-un cortegiu care se îndrepta în direcţia emblematicei pieţe, o pancartă afirma, în engleză: "Egiptul a avut parte de o revoluţie populară, nu o lovitură de stat".

În apropiere, Yasser, de profesie inginer, afirmă că destituirea lui Morsi nu este "contrară democraţiei deoarece 30 de milioane de persoane au ieşit în stradă pentru a îşi exprima furia".

El mai spune că aşteaptă "declaraţia constituţională" care trebuie să lanseze "noul Egipt în care toată lumea să fie integrată". "Frăţia musulmană are un partid şi trebuie să poată participa la viitorul Egiptului", asigură el.

După suspendarea Constituţiei şi destituirea miercuri a preşedintelui Morsi, înlocuit de liderul Înaltei curţi constituţionale, armata a dus o campanie de arestări în rândul liderilor din Frăţia musulmană, din care face parte şi Morsi care este încă arestat.

La fel declară şi Magda, o profesoară ieşită în stradă "pentru a arăta lumii că aceasta este o revoluţie populară şi nu o lovitură de stat care l-a înlăturat pe Morsi".

În piaţa Tahrir este desfăşurat un drapel gigant pe care este scris "Pleacă", un slogan scandat la adresa preşedintelui islamist la 30 iunie, în cursul primelor manifestaţii masive anti-Morsi, căruia i se reproşează că a acaparat puterea şi conducea ţara doar pentru profitul islamiştilor. Poze cu generalul Abdel Fattah al-Sissi, liderul armatei care a anunţat îndepărtarea lui Morsi, sunt vizibile aproape peste tot.

În cealaltă tabără sunt afişate în schimb portrete ale lui Morsi, aşa cum este cazul în faţa Gardei republicane, unde patru islamişti au fost ucişi vineri şi unde susţinătorii lor au lansat duminică un sit-in.

Separaţi cu ajutorul blindatelor armatei sau cu sârmă ghimpată, o mulţime de bărbaţi şi femei îşi strigă furia faţă de armată.

"Militarii au furat legitimitatea şi votul meu. Sunt trădători şi hoţi", afirmă Ahmed Mohamed, un student venit din Assiout (sud).

Morsi, primul preşedinte egiptean care nu face parte din rangurile armatei, a fost ales în iunie 2012 la conducerea celei mai populate dintre statele arabe, după 16 luni de tranziţie în cursul căreia liderii militari au condus direct ţara.

"Voi pleca atunci când Morsi se va întoarce şi va începe să cureţe instituţiile statului şi armata", susţine, Ahmed el-Morsi, un dentist venit din Dakhliya.

Hassan Siam, un avocat venit din Ismailiya, în zona canalului Suez, asigură la rândul său: "este o lovitură de stat militară şi o vom combate până la ultima suflare".

"Nu vom recunoaşte noul preşedinte. Avem un singur preşedinte legitim şi ales, Morsi", declară Emad Sayed, la trei zile după nominalizarea lui Adly Mansour ca preşedinte interimar şi în timp ce tratative sunt în curs pentru a numi liderul viitorului guvern de tranziţie.

În diverse locaţii din capitală, mii de islamişti au ridicat baricade şi au instalat baraje.

Aceştia au blocat principalul drum care duce la aeroport. Acesta este totuşi accesibil pe alte căi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici