Numeroase persoane defilau la prânz la Berlin şi Hamburg, cele mai mari oraşe din Germania, în timp ce alte două mitinguri sunt prevăzute după-amiază la Munchen şi Koln.
Numai la Berlin, poliţia a anunţat că „obiectivul organizatorilor de a reuni 50.000 de persoane va fi în mare atins”. La 12.00 GMT (14.00, ora României), la o oră după plecarea cortegiului, manifestanţii continuau să sosească la punctul de pornire, Potsdamer Platz.
Catastrofa de la centrala japoneză Fukushima, care captează atenţia presei de două săptămâni, a mobilizat opinia publică germană, în mod tradiţional ostilă energiei nucleare.
„Am venit să cer oprirea centralelor nucleare pentu că am intenţia fermă de a muri de bătrâneţe, nu din cauza radiaţiilor”, a afirmat Monika Flemming, în vârstă de 53 de ani, originară din Brandenburg.
Deşi se opune de mult timp energiei nucleare, ea manifestează pentru prima dată. „Cred că nu a fost niciodată atât de urgent ca acum. Am sentimentul că este momentul să mişcăm lucrurile, că opinia publică este pregătită să evolueze”, a adăugat ea.
Cancelarul german a anunţat, la scurt timp după catastrofa de la Fukushima, închiderea temporară a celor mai vechi reactoare şi un audit de trei luni asupra întregului parc nuclear german.
Dar această reacţie, la cinci luni după ce a prelungit durata de funcţionare a celor 17 reactoare nucleare cu 12 ani în medie, a fost considerată o manevră politică de majoritatea germanilor, potrivit sondajelor.
Şansele ca partidul său, CDU, să se menţină duminică la conducerea landului Baden-Wurttemberg, pe care îl controlează din 1953 fără întrerupere, s-au diminuat considerabil de atunci.
Sondajele din ultimele zile creditează cu 4-5 puncte avans Verzii şi SPD, în faţa coaliţiei formate de CDU cu liberalii din FDP.