Zeci de mii de manifestanţi i-au cerut lui Barack Obama să acţioneze împotriva încălzirii globale

Zeci de mii de manifestanţi, un număr record potrivit organizatorilor, s-au reunit duminică la Washington pentru a-i cere lui Barack Obama să îşi respecte angajamentele şi să prezinte măsuri în privinţa modificărilor climatice.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de manifestanţi i-au cerut lui Barack Obama să acţioneze împotriva încălzirii globale

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este, de departe, cea mai mare reuniune pe tema modificărilor climatice din istoria americană", a declarat ecologistul Bill McKibben, adresându-se manifestanţilor, inclusiv numeroşi tineri, reuniţi, în frig, pe dealul Washington Monument, în faţa Casei Albe.

"Preşedinte Obama, tot binele pe care l-aţi făcut va fi măturat de inundaţii, incendii, furtuni, dacă nu reuşiţi să acţionaţi acum", a subliniat Van Jones, un fost consilier al lui Obama în domeniul creării de locuri de muncă "verzi".

În contextul în care preşedintele american a acordat un spaţiu important modificărilor climatice în discursul său de învestire, o promisiune reiterată marţi în discursul asupra Stării Naţiunii, manifestanţii intenţionau să îi amintescă faptul că "moştenirea sa, ca al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, are la bază acţiunea sa în domeniul schimbărilor climatice".

"Este foarte important, deoarece întreaga lume ne priveşte", a declarat pentru AFP actriţa canadiană Evangeline Lilly. "Este vorba despre a-i spune preşedintelui că discursul nu a ajuns la urechile unui surd", a adăugat ea.

Între cei aproximativ 30.000 de manifestanţi veniţi din 28 de state americane, potrivit Sierra Club, unul dintre organizatori, Mimi Brody, originară din regiunea Washington, apreciază că "a venit vremea ca ţara să se trezească". "Statele Unite se mişcă prea încet de prea mult timp", a subliniat ea.

"A ne ocupa de schimbarea climatică este obligaţia noastră" sau "Faptele sunt mai puternice decât vorbele, care va fi moştenirea ta?", se putea citi pe unele dintre numeroasele banderole cu mesaje adresate lui Obama, care, la momentul mitingului, în acest weekend, se afla în Florida.

- "Nu mai avem timp să ne înşelăm"

Acest miting ilustrează "o mişcare puternică pentru mediu, (care) nu este periferică, (ci) este curentul dominant", şi-a exprimat satisfacţia Jeff Brown, venit din Massachussetts, care a gestionat organizarea convoaielor.

Tânărul actor de televiziune Nolan Gould, în vârstă de 14 ani, s-a declarat, de asemenea, "plin de speranţă". "Lucrurile se vor schimba pentru copii", a declarat adolescentul pentru AFP. "Vom începe să ne dăm seama că este necesar să adoptăm măsuri pentru salvarea acestei lumi, pentru că este tot ceea ce avem şi nu este drept să o irosim", a adăugat el.

"Nu mai avem timp să ne înşelăm", a apreciat Jill Stein, o candidată din partea unui partid ecologist la alegerile prezidenţiale din 2012, în contextul în care ţara s-a confruntat anul trecut cu valuri de căldură de un nivel-record, secete istorice şi cu uraganul Sandy, care a devstat mai multe regiuni din nord-estul Statelor Unite.

Între mizele importante se află proiectul unui oleoduct uriaş, Keystone XL, între Canada şi Texas, faţă de care manifestanţii şi-au exprimat opoziţia. Preşedintele Obama nu trebuie să fie "marioneta marilor industriaşi petrolişti", a protestat canadiana Evangeline Lilly.

"Ar fi ca şi cum ai aprinde o bombă uriaşă de carbon (...). Nu este o opţiune, această ţară nu trebuie să ne mai încingă planeta şi mai mult, cu un oleoduct", a adăugat Van Jones.

În discursul tradiţional despre Starea Naţiunii, Barack Obama a stabilit "un nou obiectiv Americii, şi anume să reducă cu jumătate energia consumată în casele şi întreprinderile noastre în următorii 20 de ani". El a avertizat că, în lipsa acţiunii Congresului, va acţiona prin intermediul unor decrete.

Imediat după preluarea puterii, în 2009, Obama a prezentat un ambiţios proiect de lege vizând reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) în Statele Unite, al doilea cel mai important poluator cu gaze cu efect de seră, după China. Dar s-a lovit de ostilitatea adversarilor săi republicani şi a dat înapoi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici