„Va fi nevoie de creativitate”, a declarat ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, cu trei zile înainte de reuniunea Consiliului NATO – Rusia, la Soci.
„Situaţia este foarte dificilă, dar nimeni nu spune nu. Noi spunem «da, dar…»”, a explicat Rogozin, spunând că nu este „foarte pesimist”.
Rogozin a reamintit că NATO „nu trebuie să depăşească linia roşie” prin vizarea teritoriului rus cu un sistem antirachetă.
Garanţiile solicitate de Moscova „nu trebuie să depindă de un viitor ocupant al Casei Albe, ci să fie stabile”, a spus el.
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat în iunie că Alianţa nu intenţionează să ofere garanţiile scrise cerute de Rusia pentru a se asigura că nu este vizat arsenalul de disuasiune nucleară.
Rasmussen a subliniat că NATO ar prefera „o arhitectură antirachetă axată pe două sisteme distincte, rus şi occidental, cu acelaşi obiectiv”, cel de apărare a Europei de rachetele balistice, prin schimbul de informaţii.
Cu ocazia summtului de la Lisabona din noiembrie, Rusia şi NATO au decis să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării antirachetă.
Cu acea ocazie, occidentalii au respins ideea preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, privind împărţirea continentului european în mai multe zone de responsabilitate militară.
euniunea de 24 de ore de la Soci se va derula în prezenţa ambasadorilor statelor membre NATO, secretarului general şi preşedintelui rus, Dmitri Medvedev.