- Home
- Externe
- KIEV, (07.06.2023, 07:33)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Zeci de mii de persoane sunt expuse riscului de inundaţii după prăbuşirea barajului din Ucraina
Aproximativ 42.000 de persoane riscă să fie afectate de inundaţii în zonele controlate de Rusia şi Ucraina de-a lungul râului Nipru, după ce un baraj s-a prăbuşit, în timp ce şeful Organizaţiei Naţiunilor Unite a avertizat cu privire la „consecinţele grave şi de mare anvergură”, scrie Reuters.
Urmărește
714 afișări
Zeci de mii de persoane sunt expuse riscului de inundaţii după prăbuşirea barajului din Ucraina
Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru prăbuşirea barajului, marţi, care a forţat mii de oameni să fugă din calea apelor.
Ucraina a declarat că Rusia a comis o crimă de război deliberată prin aruncarea în aer a barajului Nova Kakhovka, din epoca sovietică, care alimenta o staţie hidroelectrică. Kremlinul a dat vina pe Ucraina, spunând că aceasta încearcă să distragă atenţia de la lansarea unei contraofensive majore despre care Moscova spune că se clatină.
Martin Griffiths, şeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat în faţa Consiliului de Securitate că ruperea barajului „va avea consecinţe grave şi profunde pentru mii de oameni din sudul Ucrainei, de ambele părţi ale liniei frontului, prin pierderea locuinţelor, a alimentelor, a apei potabile şi a mijloacelor de trai”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
„Magnitudinea catastrofei va deveni pe deplin conştientizată doar în zilele următoare”, a spus el.
Iniţial nu au fost raportate decese, dar purtătorul de cuvânt al SUA, John Kirby, a declarat că inundaţiile au provocat probabil „multe decese”.
Oficialii ucraineni au estimat că aproximativ 42.000 de persoane sunt în pericol din cauza inundaţiilor, care se aşteaptă să atingă punctul maxim miercuri.
În oraşul Herson, situat la aproximativ 60 de kilometri în aval de baraj, nivelul apei a crescut marţi cu 3,5 metri, obligând locuitorii să se chinuiască prin apă până la genunchi pentru a evacua, transportând saci de plastic plini de bunuri şi animale de companie mici în cărucioare.
„Totul este scufundat în apă, toată mobila, frigiderul, mâncarea, toate florile, totul pluteşte. Nu ştiu ce să fac”, a declarat Oskana, în vârstă de 53 de ani, când a fost întrebată despre casa ei.
Autobuze, trenuri şi vehicule private au fost mobilizate pentru a transporta oamenii în siguranţă în aproximativ 80 de comunităţi ameninţate de inundaţii.
În Herson, pocniturile artileriei care se apropiau au făcut ca oamenii să fugă pentru a se adăposti marţi. Seara, reporterii Reuters au auzit patru rafale de artilerie în apropierea unui cartier rezidenţial unde civilii se evacuau.
Locuitorii din Nova Kakhovka, inundată, pe malul Dnipro controlat de Rusia, au declarat pentru Reuters că unii au decis să rămână în ciuda ordinelor de evacuare.
„Ei spun că sunt gata să tragă fără avertisment”, a declarat Hlib, descriind întâlnirile cu trupele ruseşti.
Grădina zoologică Kazkova Dibrova de pe malul râului controlat de ruşi a fost complet inundată şi toate cele 300 de animale au murit, a declarat un reprezentant prin intermediul contului de Facebook al grădinii zoologice.
„În fiecare oră vine tot mai multă apă. Este foarte murdară”, a declarat prin telefon Evghenia, o femeie din Nova Kakhovka.
Washingtonul a declarat că nu este sigur cine este responsabil, dar adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, a declarat reporterilor că nu ar avea sens ca Ucraina să distrugă barajul şi să îşi rănească propriul popor.
Convenţiile de la Geneva interzic luarea în vizor a barajelor în război din cauza pericolului pentru civili.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un discurs video că procurorii săi s-au adresat deja Curţii Penale Internaţionale în legătură cu barajul. Anterior, el a afirmat pe Telegram că forţele ruseşti au aruncat în aer centrala electrică din interior.
„Locuitorii stau pe acoperişurile caselor lor şi aşteaptă să fie salvaţi.... Aceasta este o crimă rusă împotriva oamenilor, a naturii şi a vieţii însăşi”, a declarat Oleksiy Kuleba, pe Telegram.
Barajul alimentează cu apă o zonă vastă de terenuri agricole din sudul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea ocupată de Rusia, precum şi răcirea centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că Zaporojie, în amonte de rezervor, ar trebui să aibă suficientă apă pentru a-şi răci reactoarele timp de „câteva luni” dintr-un bazin separat.
În timp ce Kievul se pregăteşte pentru o contraofensivă mult aşteptată, unii analişti militari au declarat că inundaţiile ar putea fi în beneficiul Rusiei prin încetinirea sau limitarea oricărui potenţial avans ucrainean de-a lungul acelei părţi a liniei frontului.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu