Războiul din Ucraina, ziua 830. Zelenski a mers la Singapore ca să obţină sprijin din Asia pentru summitul de pace din Elveţia / Olaf Scholz îl avertizează pe Putin: Vom apăra „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Singapore cu mai mulţi lideri încercând să obţină sprijin pentru summitul de securitate din Elveţia.

840 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 830. Zelenski a mers la Singapore ca să obţină sprijin din Asia pentru summitul de pace din Elveţia / Olaf Scholz îl avertizează pe Putin: Vom apăra „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul NATO

Zelenski a mers la Singapore ca să obţină sprijin din Asia pentru summitul de pace din Elveţia

UPDATE Olaf Scholz îl avertizează pe Putin: Vom apăra „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul NATO

UPDATE După ani de limbaj diplomatic, Zelenski a erupt şi a lansat acuzaţii la adresa Chinei: Ajută maşinăria de război a lui Putin, sabotează summitul de pace, refuză dialogul

UPDATE Zelenski: China lucrează „din greu” să împiedice ţările să participe la summitul de pace de la Elveţia

Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat China că „lucrează din greu” pentru a împiedica ţările să participe la summitul mondial pentru pace din Ucraina de la sfârşitul acestei luni.

Luând cuvântul la forumul de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore pe 2 iunie, Zelenski şi-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea că „unii lideri mondiali” nu vor fi prezenţi la evenimentul care va avea loc în Elveţia pe 15-16 iunie, potrivit Kyiv Independent. 

Ucraina speră că summitul va aborda mai multe domenii-cheie, precum securitatea energetică, schimbul de prizonieri, returnarea copiilor deportaţi, securitatea alimentară globală şi alte subiecte.

„China, din păcate, lucrează din greu astăzi pentru a împiedica ţările să vină la summitul pentru pace”, a declarat Zelenski pe 2 iunie.

UPDATE Zelenski va participa la summitul G7 din iunie din Italia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la un summit G7 planificat în regiunea italiană Apulia între 13 şi 15 iunie, a confirmat sâmbătă seara târziu un purtător de cuvânt al premierului italian Giorgia Meloni, notează Deutsche Welle. 

Nu este clar dacă Zelenski va participa la summit în persoană sau prin legătură video.

Preşedintele ucrainean a participat, de asemenea, la summitul G7 din oraşul japonez Hiroshima de anul trecut.

Italia deţine preşedinţia G7 - un forum informal al liderilor principalelor naţiuni industrializate democratice, printre care se numără Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Japonia, Canada şi SUA - de la începutul anului.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat duminică, în cadrul Dialogului Shangri-La, că diplomaţia, sub forma unui summit de pace la sfârşitul acestei luni, este cea mai bună modalitate de a pune capăt unui „război crud” care a ucis mii de oameni în ţara sa din 2022, potrivit Reuters.

Într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri la conferinţa de securitate din Singapore, Zelenski a spus că 106 ţări şi organizaţii au semnat pentru summitul pentru pace din Elveţia. El s-a declarat dezamăgit de faptul că unii lideri mondiali nu şi-au oferit încă sprijinul şi că Rusia încearcă să perturbe eforturile de pace.

El a mulţumit unor ţări, inclusiv SUA, Germania şi Ţările de Jos, pentru asistenţa militară acordată, în special pentru sistemele de apărare aeriană. Zelenski a vorbit despre un atac rusesc de duminică în care au fost folosite aproape 100 de rachete. Asta s-a tot întâmplat de multe ori şi „nicio ţară nu ar putea face faţă singură”, a aăugat Zelenski.

Tot duminică Volodimir Zelenski şi ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, au purtat discuţii cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, timp de mai bine de o oră. Pe platforma X, Zelenski a anunţat că s-a mai întâlnit cu preşedintele ales al Indoneziei, Prabowo Subianto, cu o delegaţie a Congresului SUA şi cu preşedintele Timorului de Est, Jose Ramos-Horta.

Un discurs a ţinut şi ministrul chinez al Apărării, Dong Jun. El a spus că ţara sa nu sprijină Rusia sau Ucraina în cadrul războiului. Totuşi, Beijingul a decis să nu participe la summitul din Elveţia.

Dialogul Shangri-La, organizat de Institutul Internaţional de Studii Strategice din Londra, se încheie duminică. Rusia nu a participat la summitul de securitate de la Singapore de când a invadat Ucraina în 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici