Zelenski afirmă că Viktor Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina. Ce entităţi consideră că pot negocia pacea

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că prim-ministrul ungar Viktor Orban nu poate fi mediator între Rusia şi Ucraina pentru ca războiul să ia sfârşit.
  • Liderul de la Kiev consideră că o astfel de mediere ar putea fi asumată doar de puteri mondiale precum China, SUA sau UE.
Urmărește
1785 afișări
Imaginea articolului Zelenski afirmă că Viktor Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina. Ce entităţi consideră că pot negocia pacea

Zelenski afirmă că Viktor Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina. Ce entităţi consideră că pot negocia pacea

Orban a vizitat Kievul şi Moscova pentru discuţii săptămâna trecută şi s-a întâlnit luni cu preşedintele chinez Xi Jinping, descriind călătoria sa neaşteptată la Beijing drept a treia etapă a unei „misiuni de pace", scrie Reuters.

În timp ce liderii mondiali se pregătesc să meargă la summitul NATO care începe marţi la Washington, Zelenski a declarat că doar economiile puternice sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât cele ale Rusiei ar putea gestiona sarcina de mediere a negocierilor de pace.

„Există multe astfel de ţări în lume? Nu multe. Cred că SUA şi China sunt astfel de ţări. Iar UE, nu o singură ţară, ci întreaga UE. Aceasta ar putea fi într-adevăr o misiune de intermediere", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în Polonia.

„Trebuie să ai o economie care influenţează Rusia, iar Putin depinde de ea. Sau să ai o armată foarte puternică de care Putin se teme, care este mai puternică decât cea rusă", a spus Zelenski în timpul conferinţei, notează POLITICO.

Zelenski a mai spus că negocierile lui Orban cu Putin, care au provocat iritare în cadrul Uniunii Europene, nu au fost stabilite cu ucrainenii.

Ucraina speră să organizeze un al doilea summit internaţional pentru a analiza propunerile sale pentru pace în cursul acestui an. China, care are legături strânse cu Moscova, nu a participat la prima întâlnire din iunie, din Elveţia.

Călătoriile lui Viktor Orban la Kiev, Moscova şi Beijing au avut loc imediat după ce la 1 iulie, Budapesta a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici