Zelenski anunță că reprezentanți ai Ucrainei, SUA, Regatului Unit și Franței se vor întâlni miercuri la Londra pentru discuții de pace

Publicat: 21 04. 2025, 23:30
Ukrainian President Volodymyr Zelensky, French President Emmanuel Macron and UK Prime Minister Keir Starmer during a trilateral meeting on the sidelines of a summit for "coalition of the willing" at the Elysee Palace, in Paris, France on March 27, 2025. French President host European leaders including Ukrainian President for a summit aimed at boosting Ukrainian security ahead of any potential ceasefire with Russia. Photo by Jeanne Accorsini/Pool/ABACAPRESS.COM

„Suntem pregătiți să avansăm cât mai constructiv posibil, așa cum am făcut și înainte, pentru a obține un armistițiu necondiționat, urmat de instaurarea unei păci reale și durabile”, a scris Zelenski pe X, după o discuție cu premierul Marii Britanii, Keir Starmer, informează The Kyiv Independent.

Întâlnirea are loc în contextul în care Ucraina se confruntă cu o presiune tot mai mare de a răspunde unei propuneri controversate a SUA, care ar include prevederi privind recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și interzicerea aderării Ucrainei la NATO, a relatat Wall Street Journal.

Înalți oficiali ai administrației Trump au prezentat planul oficialilor ucraineni și europeni în cadrul discuțiilor de la Paris din 17 aprilie, conform Bloomberg.

Întâlnirea de la Londra este așteptată să fie o continuare a discuției de la Paris, iar reacția Ucrainei va juca un rol decisiv în stabilirea dacă propunerea va fi sau nu prezentată oficial Moscovei.

Întâlnirea de la Londra este așteptată să fie o continuare a acestora. În funcție de reacția Ucrainei, propunerea va fi sau nu prezentată oficial Moscovei.

Emisarul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat pentru Fox News, pe 20 aprilie, că „aderarea la NATO nu este pe masă”, confirmând astfel că Washingtonul ia în considerare excluderea perspectivei aderării Ucrainei ca parte a unui acord de pace.

Kievul a afirmat constant că nu va recunoaște ocupația rusă a niciunui teritoriu ucrainean, inclusiv Crimeea.

Propunerea americană ar reprezenta o schimbare radicală față de un deceniu de politică bipartizană la Washington și ar contrazice dreptul internațional, care consideră anexarea din 2014 ca fiind ilegală.