Zelenski critică iniţiativa de pace Brazilia-China, considerând-o „distructivă” pentru Ucraina

  • Zelenski a respins planul de pace propus de Brazilia şi China, afirmând că nu oferă o soluţie reală şi nu respectă integritatea teritorială a Ucrainei.
  • Iniţiativa, lansată în mai, a fost văzută de Ucraina ca o simplă declaraţie politică, fără cerinţe concrete din partea Rusiei.
  • China şi Brazilia nu au participat activ la summitul global pentru pace organizat de Ucraina, în timp ce Rusia a declarat că ar accepta aceste ţări ca intermediari în posibile negocieri de pace.
Urmărește
1291 afișări
Imaginea articolului Zelenski critică iniţiativa de pace Brazilia-China, considerând-o „distructivă” pentru Ucraina

Zelenski critică iniţiativa de pace Brazilia-China, considerând-o „distructivă” pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat iniţiativa de pace propusă de Brazilia şi China, numind-o „distructivă” într-un interviu publicat pe 12 septembrie de outletul brazilian Metropoles, informează The Kyiv Independent. Zelenski a declarat că există două opţiuni clare: „Susţii războiul sau nu îl susţii. Dacă nu îl susţii, atunci ajută-ne să oprim Rusia.” El a subliniat că a face compromisuri în faţa agresiunii ruse, cum ar fi cedarea teritoriului şi ignorarea suferinţei poporului ucrainean, nu este o opţiune, considerând iniţiativa drept o simplă declaraţie politică fără valoare practică.

Planul de pace propus de Brazilia şi China, lansat în mai, includea şase puncte ce solicitau ambele părţi, Rusia şi Ucraina, să evite „escaladarea ostilităţilor” şi „provocările”. Acest plan a fost lansat ca o alternativă la formula de pace în zece puncte a Ucrainei, care a inclus un summit global pentru pace în Elveţia în iunie.
China nu a participat la summit, în ciuda invitaţiei, iar reprezentantul brazilian prezent nu a semnat comunicatul final. Documentul a fost sprijinit în principal de partenerii tradiţionali ai Ucrainei din Occident, arătând că Ucraina a avut puţin succes în atragerea suportului din partea Sudului Global.

Zelenski a criticat lipsa de respect pentru Ucraina şi integritatea sa teritorială, subliniind că iniţiativa nu a cerut nimic de la Rusia. El a oferit să discute propunerile cu liderii chinezi şi brazilieni, întrebând de ce aceştia s-au poziţionat într-un loc neutru în conflict. Moscova a acceptat anterior Brazilia şi China ca posibili intermediari pentru discuţii de pace, dar cele două ţări au evitat să adopte o poziţie clară în conflict, China fiind un sprijin economic cheie pentru Rusia.

În prezent, nu au existat negocieri directe între Ucraina şi Rusia de la începutul conflictului, din anul 2022. Rusia a cerut ca Ucraina să cedeze teritorii ocupate şi să renunţe la alte terenuri ca condiţie pentru discuţii, în timp ce formula de pace a Ucrainei include retragerea completă a Rusiei din ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici