- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zelenski îndeamnă Occidentul să interzică vizitatorii ruşi
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ţărilor occidentale să interzică toţi vizitatorii ruşi - iar Kremlinul a răspuns cu dispreţ, relatează BBC.
Zelenski îndeamnă Occidentul să interzică vizitatorii ruşi
Ruşii ar trebui "să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filozofia", a declarat Zelenski pentru Washington Post.
O astfel de interdicţie, a susţinut el, ar fi mai eficientă decât sancţiunile actuale, care interzic accesul companiilor aeriene ruseşti şi al oficialilor care au legături cu Kremlinul.
Ruşii pot obţine în continuare vize pentru UE şi SUA.
Apelul lui Zelenski ar putea primi doar un sprijin limitat, deoarece Rusia - în ciuda sancţiunilor - are legături de afaceri extinse la nivel mondial, iar turiştii ruşi sunt încă bineveniţi în destinaţii de vacanţă precum Egipt, Turcia şi Emiratele Arabe Unite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Dar marţi, premierul Estoniei, Kaja Kallas, a scris pe Twitter: "Nu mai eliberaţi vize turistice pentru ruşi. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului".
Luna trecută, ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a declarat pentru site-ul Politico că ţările UE ar trebui să limiteze eliberarea de vize pentru ruşi, cu excepţia motivelor umanitare.
Iar luni, Finlanda a susţinut, de asemenea, restricţiile privind vizitatorii ruşi. Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a declarat pentru postul naţional de televiziune YLE că "nu este corect ca, în acelaşi timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, ruşii să poată trăi o viaţă normală, să călătorească în Europa, să fie turişti".
Se aşteaptă ca Estonia şi Finlanda să ridice problema vizelor la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE în curând.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a condamnat propunerea lui Zelenski, spunând că "acest lucru nu poate fi privit decât extrem de negativ".
"Orice încercare de a-i izola pe ruşi sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectivă", a spus el.
Viza Schengen permite unui vizitator să rămână în UE pentru o perioadă de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.
În această perioadă, vizitatorul poate călători liber în zona Schengen, care cuprinde 26 de state membre ale UE, Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.
Astfel, ruşii pot vizita majoritatea ţărilor UE, în ciuda lipsei legăturilor aeriene directe. Cu toate acestea, cei care figurează pe listele de sancţiuni occidentale - mulţi oligarhi şi oficiali care au legături cu preşedintele Putin şi cu armata rusă - nu au voie să intre în UE.
Invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie a declanşat sancţiuni occidentale de mare anvergură şi a determinat zeci de mii de ruşi să plece în străinătate. Printre aceştia se numără activişti ai opoziţiei, dar şi mulţi dintre cei care sunt dezangajaţi din punct de vedere politic şi care văd oportunităţi mai bune în afara Rusiei.
Zelenski a declarat că "cele mai importante sancţiuni sunt închiderea graniţelor - pentru că ruşii iau pământul altcuiva".
El a condamnat anterior eşecul Occidentului de a interzice toate importurile de gaz şi petrol rusesc - un comerţ care contribuie la alimentarea campaniei lui Putin în Ucraina.
Invazia rusă a ucis mii de oameni şi a forţat milioane de ucraineni să fugă în străinătate, în principal în Polonia şi în alte ţări UE din apropiere.
Furia ucrainenilor faţă de agresiunea rusă s-a exprimat printr-o reacţie împotriva limbii şi culturii ruse.
Unele celebrităţi ucrainene au anunţat pe reţelele de socializare că nu mai folosesc limba rusă în public - totuşi, această limbă este folosită pe scară largă în Ucraina, şi asta de secole.
În Kiev, la începutul acestui an, un vot public online a ales noi nume pentru cinci staţii de metrou, pentru a înlocui nume cu legături ruseşti sau din epoca sovietică.
În prezent, Estonia şi Letonia nu mai eliberează vize Schengen pentru ruşi - şi totuşi, aceste ţări au minorităţi etnice ruseşti importante. Cu toate acestea, ruşii cu vize Schengen eliberate de alţi membri ai UE pot intra în continuare în statele baltice şi pot călători mai departe.
Bulgaria a avut o dispută diplomatică cu Rusia şi a încetat să mai elibereze vize turistice pentru cetăţenii celeilalte ţări.
Peskov a comparat această poziţie cu atitudinile naţionaliste care au prevalat în perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial.
În Franţa, Castelul de Vincennes, în apropiere de Paris, a interzis intrarea ruşilor de la invazia din Ucraina. Fosta reşedinţă regală - o atracţie turistică populară - deţine arhive ale forţelor armate franceze.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO