"Zelenski şi Putin semnalează dorinţa de a negocia pacea în 2023. Stocul Rusiei de rachete se epuizează, iar forţele ucrainene sunt în impas", transmite un editor de la The Guardian

Există indicii că Rusia şi Ucraina nu pot efectua noi operaţiuni ofensive pe durata iernii, susţine un editor specializat pe apărare şi securitate de la publicaţia The Guardian.

Urmărește
5133 afișări
Imaginea articolului "Zelenski şi Putin semnalează dorinţa de a negocia pacea în 2023. Stocul Rusiei de rachete se epuizează, iar forţele ucrainene sunt în impas", transmite un editor de la The Guardian

Flickr

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei intră în al doilea an calendaristic într-un moment delicat. Au trecut şase săptămâni de la eliberarea Hersonului şi de atunci a existat puţină mişcare în linia frontului. Nu există încă nici un semn de contraofensivă completă, reînnoită a ucrainenilor, care nu a fost ajutată de vremea care a fost peste îngheţ, lăsând un teren noroios care nu este propice manevrei militare, scrie Dan Sabbagh este editorul specializat pe apărare şi securitate de la The Guardian.

„Situaţia este pur şi simplu blocată”, a declarat săptămâna trecută şeful serviciilor de informaţii militare al Ucrainei, Kyrylo Budanov, pentru BBC.

Editorul scrie că a observat cum conducerea politică a ambelor ţări a semnalat în mod clar dorinţa de a încerca să iasă din impas cu noi obiective pentru noul an.

Discursul de Anul Nou a lui Volodîmîr Zelenski a subliniat, destul de previzibil, un obiectiv pe termen lung al victoriei, făcând referire de două ori la eliberarea Melitopolului. Îşi doreşte ca nepoţii ucraineni „să mănânce pepeni” în Hersonul recent eliberat „şi cireşele din Melitopol” într-o bună zi. 

Ucraina cercetează punctele de slăbiciune ale Rusiei, dar rămâne în defensivă, absorbind bombardamentul rusesc. 

Între timp, Vladimir Putin a spus că scopul războiului Rusiei, sau al operaţiunii militare speciale, aşa cum insistă să o numească, este de a proteja „poporul nostru din teritoriile noastre istorice în noile regiuni ale Federaţiei Ruse”, o referire la cele patru regiuni pe care Moscova le-a anexat unilateral în septembrie.

Orice ar spune Putin, progresul lent în Bakhmut este unul dintre numeroasele indicii că Rusia nu are putere de luptă ofensivă.

Budanov a spus că Rusia a trecut de la tragerea de 60.000 de obuze pe zi la 19.000, căutând  să cumpere arme din Iran şi Coreea de Nord.

Editorul laudă capacitatea de apărare a Ucrainei şi evidenţiază faptul că Rusia rămâne fără rachete. 

A tras aproximativ 20 de rachete de croazieră asupra Ucrainei în ajunul Anului Nou. În comparaţie, în octombrie-noiembrie, Putin dezlănţuia cu 80 - 100 pe zi. Apărarea antiaeriană a Ucrainei, un punct central al eforturilor de aprovizionare din vest, pare să se îmbunătăţească, în special împotriva dronelor Shahed care zboară mai încet. De Anul Nou, 32 de drone lansate de la miezul nopţii au fost doborâte.

Rusia, aşa cum a arătat clar discursul lui Putin, se pregăteşte pentru un război lung după ce proximativ jumătate din cei 300.000 de oameni mobilizaţi anul trecut nu au fost încă dislocaţi în prima linie, iar Ucraina avertizează că o nouă mobilizare ar putea avea loc în câteva zile.  Chiar dacă stocurile de muniţie ruseşti sunt în scădere, Ucraina ar putea avea mai multă dificultate să câştige teren în eventualele contraatacuri viitoare, încheie editorul. 

Majoritatea analiştilor politici cred că Rusia şi Ucraina se pregătesc pentru noi operaţiuni de ofensivă în primăvară, dar s-ar putea ajunge ulterior la negocieri pentru un armistiţiu sau pace pe parcursul anului 2023. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici