Zelenski vrea să organizeze un nou summit de pace în noiembrie şi spune că Rusia ar trebui să participe

Volodimir Zelenski a declarat luni că vrea ca până în noiembrie să fie gata un nou plan care să permită Kievului să organizeze un al doilea summit internaţional privind viziunea sa de pace în Ucraina, la care ar trebui să participe şi reprezentanţi ai Rusiei.

Urmărește
708 afișări
Imaginea articolului Zelenski vrea să organizeze un nou summit de pace în noiembrie şi spune că Rusia ar trebui să participe

Zelenski vrea să organizeze un nou summit de pace în noiembrie şi spune că Rusia ar trebui să participe

Ucraina a găzduit delegaţii din 92 de ţări la un prim summit care a avut loc luna trecută în Elveţia pentru a-şi prezenta proiectul de pace. Rusia, care a invadat Ucraina în februarie 2022, nu a fost invitată la eveniment şi a declarat că este inutil.

"Mi-am stabilit obiectivul ca în noiembrie să avem un plan complet pregătit", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă la Kiev, potrivit Reuters. "Cred că reprezentanţii Rusiei ar trebui să fie prezenţi la al doilea summit".

El a făcut aceste declaraţii după ce s-a întors dintr-o vizită la Washington pentru summitul NATO.

Primul summit a discutat trei din cele 10 puncte avansate de Ucraina ca "formula" de pace a lui Zelenski, inclusiv securitatea alimentară, siguranţa nucleară şi eliberarea prizonierilor de război şi a copiilor.

Zelenski a declarat că este probabil ca oficialii să se întâlnească în Qatar la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august pentru a contura o poziţie privind securitatea energetică. O reuniune privind securitatea alimentară ar putea avea loc în Turcia în august, iar o alta în Canada în septembrie privind prizonierii de război şi copiii, a spus el.

Pe câmpul de luptă, forţele ruse au înaintat spre est, exploatând un avantaj în ceea ce priveşte numărul de trupe şi echipamentul.

Ucraina afirmă că apărarea sa a fost consolidată cu ajutorul livrărilor de arme occidentale din ultimele luni. De asemenea, se aşteaptă ca Ucraina să primească în curând un prim lot de avioane de luptă F-16 de la aliaţii săi.

Zelenski a declarat că Ucraina va primi o parte din avioanele de luptă în această vară şi mai multe până la sfârşitul anului. El a spus că nu poate dezvălui câte vor fi exact.

"Nu vor fi suficiente. Cu siguranţă ne vor întări, dar vor fi suficiente pentru a lupta la un nivel cu forţele aeriene ruse? Cred că nu vor fi suficiente. Anticipăm o cantitate mai mare", a declarat el reporterilor.

Ucraina a declarat că are nevoie de cel puţin 128 de avioane F-16. Kievul şi-a intensificat, de asemenea, eforturile de mobilizare pentru a înrola mai mulţi civili în forţele armate.

Zelenski a declarat că armata l-a informat că "totul merge conform planului", dar că este nevoie de o extindere a pregătirii. "În ceea ce priveşte facilităţile de instruire, nu sunt suficiente", a spus el. "Acestea sunt în prezent în curs de extindere".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici