ZI DE DOLIU în Pakistan, după prăbuşirea unui elicopter în care se aflau diplomaţi străini

Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, a decretat o zi de doliu în urma prăbuşirii unui elicopter militar, vineri, în nordul Pakistanului, în care au murit şapte persoane, inclusiv ambasadorii Norvegiei şi Filipinelor.

Urmărește
463 afișări
Imaginea articolului ZI DE DOLIU în Pakistan, după prăbuşirea unui elicopter în care se aflau diplomaţi străini

ZI DE DOLIU în Pakistan, după prăbuşirea unui elicopter în care se aflau diplomaţi străini

Premierul pakistanez a decretat o zi de doliu şi a ordonat să fie trimise avioane şi elicoptere pentru a transporta victimele, relatează Radio Pakistan în pagina electronică.

Nawaz Sharif şi-a exprimat regretul pentru prăbuşirea elicopterului militar vineri, în Naltar, în regiunea Gilgit. El le-a transmis condoleanţe familiilor persoanelor decedate.

Premierul era în drum spre Gilgit, dar şi-a anulat vizita în urma tragediei aviatice.

La rândul său, preşedintele pakistanez Mamnoon Hussain şi-a exprimat regretul pentru prăbuşirea elicopterului. El s-a rugat pentru persoanele decedate şi le-a transmis condoleanţe familiilor.

Preşedintele le-a cerut autorităţilor pakistaneze să ofere cele mai bune îngrijiri medicale persoanelor rănite.

Elicopterul Mi-17 prăbuşit vineri făcea parte dintr-un grup de trei elicoptere ale armatei, care transportau diplomaţi către regiunea muntoasă Gilgit-Baltistan, din nordul Pakistanului, unde urmau să se întâlnească cu premierul pakistanez Nawaz Sharif. Celelalte două elicoptere au aterizat în siguranţă.

Un purtător de cuvânt al Mişcării Talibanilor Pakistanezi (TTP), Muhammad Khurasani, a revendicat doborârea elicopterului în nordul Pakistanului. "Elicopterul a fost doborât de o rachetă antiaeriană", a afirmat el. Într-un email transmis postului de radio Mashaal, Khurasani a precizat că atacul viza doborârea altui elicopter, în care se afla premierul pakistanez Nawaz Sharif.

Însă purtătorul de cuvânt al armatei, Asim Bajwa, a afirmat că prăbuşirea aeronavei a fost cauzată de o "defecţiune tehnică", în cursul aterizării. Zona în care s-a produs tragedia nu este un bastion al talibanilor.

Anterior, surse din domeniul securităţii au declarat pentru postul Geo TV că din primele investigaţii reiese că prăbuşirea a fost cauzată de o defecţiune la rotorul din coada elicopterului.

Elicopterul s-a prăbuşit în zona Naltar, pe o şcoală care era goală în acel moment, au precizat oficiali citaţi de Wall Street Journal în ediţia electronică.

Armata a informat că la bord se aflau 17 persoane, dintre care şase cetăţeni pakistanezi şi 11 străini. Printre diplomaţii de la bordul elicopterului prăbuşit se afla şi ambasadorul român în Pakistan, Emilian Ion.

În urma prăbuşirii elicopterului au murit şapte persoane, inclusiv ambasadorii Norvegiei, Leif H. Larsen, şi Filipinelor, Domingo D. Lucenario Jr.

Doi piloţi, un membru al echipajului şi soţiile ambasadorilor indonezian şi malaysian au murit de asemenea în urma prăbuşirii elicopterului, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei, general maiorul Asim Bajwa. Celelalte persoane au fost rănite, inclusiv ambasadorii polonez, Andrzej Ananiczolish, şi olandez, Marcel de Vink, a adăugat el.

Potrivit BBC News Online, oficialii se deplasau în regiunea disputată Kashmir pentru a participa la inaugurarea unui proiect turistic.

Potrivit unei liste a pasagerilor obţinută de AFP, la bordul elicopterului ar fi trebuit să se afle ambasadorii Indoneziei, Libanului, Malaysiei, Olandei, României, Norvegiei, Africii de Sud, Filipinelor şi Poloniei.

"A fost o călătorie diplomatică cu membri ai 37 de ţări", a declarat sub protecţia anonimatului un pasager al unuia dintre cele trei elicoptere, care a adăugat că şcoala a luat foc în urma impactului.

Pasagerul a adăugat că din convoi ar fi trebuit să facă parte patru elicoptere, dar numărul lor a fost redus la trei.

Ministerul român de Externe a informat că la bordul elicopterului se afla şi ambasadorul României în Pakistan, care a confirmat că este în afara oricărui pericol.

"Din informaţiile transmise de MAE pakistanez ambasadei României la Islamabad, în această dimineaţă, în nordul Pakistanului, a avut loc un accident de elicopter la bordul căruia se aflau şi cetăţeni străini, inclusiv ambasadorul României în Pakistan", precizează MAE.

Ministerul de Externe informează că a reuşit ulterior să-l contacteze telefonic pe ambasadorul român, care a confirmat că este în afara oricărui pericol.

"La această oră, o echipă din cadrul ambasadei României la Islamabad se află la sediul MAE pakistanez pentru obţinerea de informaţii suplimentare despre acest accident", menţionează sursa citată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici