Zi de doliu naţional în Haiti, la o lună după cutremurul devastator
Haitienii se reculegeau vineri în biserici, pe străzi sau în taberele destinate persoanelor fără adăpost, în cadrul ceremoniilor ce aduc un omagiu celor peste 217.000 de persoane decedate în cutremurul care a devastat regiunea Port-au-Prince în urmă cu o lună.
Zi de doliu naţional în Haiti, la o lună după cutremurul devastator (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pentru această zi de doliu naţional, populaţia haitiană a fost invitată să îmbrace haine albe şi să participe, de la ora 06.00 dimineaţa, la numeroase ceremonii organizate în biserici, tabere, sau chiar în mijlocul străzilor, închise pentru această ocazie.
Fapt rar după cutremur, preşedintele haitian Rene Preval a apărut în public. Alături de soţia sa Elizabeth şi de prim-ministrul Jean-Max Bellerive, el a asistat la o ceremonie religioasă la universitatea Notre Dame din capitală. Evenimentul a fost difuzat la televiziune.
Purtând o cămaşă albă şi cu o banderolă neagră la braţul stâng, şeful statului haitian, cu faţa gravă, a ascultat declaraţii ale unor persoane, printre care şi jurnalistul Marcus Garcia, a cărui soţie şi-a pierdut viaţa în timpul cutremurului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Calendarul alegerilor prezidențiale. Ce decizii ia Guvernul Ciolacu 2.0 săptămâna aceasta
-
Crin Antonescu, despre candidatura sa: „Dar dacă? ”, nu cred că mai are rost această întrebare
-
Elena Lasconi: Klaus Iohannis, chiriaş ilegal la Cotroceni de 23 de zile
-
Ciolacu discută luni cu liderii coaliţiei despre indexarea pensiilor şi impozite pentru 2025
"Pământul s-a cutremurat şi Haiti a căzut în gol..., dar suntem un popor mândru şi puternic în faţa dificultăţilor, care a arătat un mare spirit de solidaritate, deseori cu puţine resurse", a spus directorul Radio Melodie FM.
La Champs-de-Mars, cea mai mare tabără de sinistraţi din Port-au-Prince, zeci de mii de persoane îmbrăcate cu cel puţin un articol de îmbrăcăminte de un alb impecabil, în pofida condiţiilor extreme de supravieţuire, asistau în lacrimi la o ceremonie.
Majoritatea femeilor purtau o eşarfă albă înnodată în jurul capului.
"Toate religiile din Haiti, practicanţii voodoo, catolicii, baptiştii, protestanţii, toţi s-au reunit aici pentru a se ruga", spunea un preot urcat pe o scenă, la un microfon. "Poporul haitian va fi sărac, dar cel mai bogat din lume în har şi în spirit", a adăugat el.
"Azi există mulţi copii care şi-au pierdut părinţii", a afirmat preotul. Mai mulţi copii îmbăcaţi cu hainele lor cele mai bune plângeau şi pe faţa lor se putea citi o suferinţă intensă.
Militari americani s-au ocupat de asigurarea securităţii pentru ceremonie.
O altă ceremonie importantă era prevăzută la universitatea din Port-au-Prince, puţin mai târziu în cursul dimineţii. Guvernul haitian a cerut populaţiei să se roage şi să se reculeagă în intervalul 06.00-12.00.
Pe străzile capitalei haitiene devastate de seism, persoane de toate vârstele se îndreptau cu sutele, pe jos, cu autobuzul sau cu taximetrele, către punctele de întâlnire, cu o atitudine gravă, în mijlocul strigătelor neîntrerupte.
Cele câteva magazine care şi-au reluat activitatea după data de 12 ianuarie erau închise vineri dimineaţă. Chiar şi vânzătorii ambulanţi de sandale, suveniruri colorate sau tricouri dispăruseră.
În mijlocul pieţei Saint-Pierre, din Petion-ville, pe înălţimile oraşului Port-au-Prince, o orchestră îndemna mulţimea la rugăciune. Cu braţele în aer, în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu, mulţimea răspundeau în cor la chemările preotului protestant.
În această atmosferă de reculegere, singura activitate vizibilă rămânea distribuirea de hrană. La o lună de la "catastrofă", nevoile sunt încă stringente: "nu am avut nici măcar apă", a spus Carline Nazaire, în vârstă de 27 de ani.
O delegaţie de parlamentari americani condusă de Nancy Pelosi, preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, urma să sosească vineri în Port-au-Prince pentru a evalua progresele în vederea reconstrucţiei, înainte de o decizie a Congresului privind un ajutor pe termen lung.
În domeniul securităţii, Misiunea de stabilizare a Naţiunilor Unite în Haiti (MINUSTAH) a anunţat că urmează "să reia de la zero activitatea pe care o îndeplinise în ultimii trei ani, pentru a face faţă bandelor din Haiti", din cauza evadării prizonierilor periculoşi, după cutremur.
Aproximativ 5.000 de deţinuţi din cei 8.000 pe care îi numără penitenciarul din Port-au-Prince au reuşit să fugă după cutremur. Aproximativ 200 au fost prinşi.
În Franţa, Ministerul de Externe şi-a apărat vineri acţiunea sa în domeniul adopţiilor copiilor haitieni, efectuată "în interesul superior al copiilor", cu o zi înainte de o nouă manifestaţie la Paris a părinţilor care i-au criticat lentoarea.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO