- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zile istorice în America | Depoziţia fostului şef al FBI, în faţa congresului/James Comey nu are nicio îndoială că Rusia a interferat în alegerile din SUA/ Prima intruziune cibernetică a Moscovei, depistată de FBI în vara 2015
Fostul director FBI James Comey, demis de către preşedintele american Donald Trump, a declarat joi, în cadrul audierilor din Congresul Statelor Unite, că nu are nicio îndoială privind interferenţele Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, informează reuters.com.
Zile istorice în America: Începe depoziţia în faţa congresului a fostului şef al FBI. I-a cerut Trump să oprească ancheta în privinţa scandalului alegerilor cu Rusia?
James Comey: Prima intruziune cibernetică a Rusiei a fost depistată de FBI în vara anului 2015
Fostul director al FBI James Comey a declarat joi, în timpul audierilor din Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, că prima intruziune cibernetică a Rusiei a fost depistată în vara anului 2015, iar tentativele au vizat agenţii guvernamentale şi nonguvernamentale, informează site-ul Reuters.
Richard Burr, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Senatul american, l-a întrebat pe Comey despre interferenţele cibernetice din partea Rusiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
"Au fost foarte multe, a fost un efort concertat masiv. Acea intruziune a vizat sute, poate chiar peste o mie de agenţii guvernamentale şi nonguvernamentale. Am avut conversaţii cu Administraţia precedentă cu privire la aceste atacuri şi am notificat entităţile vizate. În 2016, Administraţia avea să decidă cum să răspundă acestei intruziuni", a răspuns Comey.
James Comey a subliniat gravitatea interferenţelor Rusiei în problemele SUA şi a evitat să răspundă dacă Donald Trump părea îngrijorat de ceea ce făceau ruşii.
"A fost o informare iniţială... în care mi-a pus câteva întrebări... dar apoi nu îmi aduc aminte nimic. Nimeni nu ne poate spune ce să gândim, în privinţa cărui fapt să luptăm. Vorbim despre un guvern străin care a încercat să influenţeze modul în care gândim, votăm, acţionăm... ceea ce mi se pare un lucru grav. Nu este o chestiune despre democraţi şi republicani. Vizate sunt Statele Unite, pe care sper că le iubim cu toţii în mod egal. Sunt sigur că ruşii vor încerca asta din nou", a spus Comey.
Fostul director al FBI a spus că "bunul simţ" i-a dictat să-şi documenteze fiecare dintre cele nouă conversaţii cu Donald Trump, dintr-o multitudine de factori: circumstanţe, subiectele discutate şi natura preşedintelui. Comey susţine că a simţit că "va veni o zi când va fi necesară o stenogramă a discuţiilor", nu doar pentru a se apăra, ci pentru a apăra integritatea FBI.
Comey a subliniat că s-a temut de faptul că preşedintele ar putea să mintă în privinţa conversaţiilor şi că speră să existe şi înregistrări. Totuşi, James Comey nu a luat notiţe după conversaţiile cu precedenţii doi preşedinţi, George W. Bush şi Barack Obama.
Ulterior, fostul director al FBI a recunoscut că a arătat notiţele unor persoane din afara Departamentului de Justiţie. Mai exact, la o zi după demiterea sa, Comey a rugat un prieten apropiat, profesor de drept la Universitatea Columbia, să împărtăşească stenograma discuţiilor cu un reporter.
James Comey a precizat că Donald Trump i-a cerut de trei ori să rămână preşedinte al FBI şi a simţit că insistenţele preşedintelui pentru loialitate avea o natură tranzacţională.
"Simţul meu comun mi-a transmis ce se întâmplă în această situaţie, că el caută să obţină ceva în schimbul menţinerii mele în funcţie. Am simţit că depinde de cum reacţionez eu, dacă voi demonstra loialitate", a spus Comey în faţa Comisiei pentru Informaţii din Senatul american.
Întrebat dacă crede că Donald Trump a obstrucţionat justiţia, James Comey consideră că nu are competenţele necesare pentru a spune dacă discuţia pe care a avut-o cu preşedinte a fost o tentativă de obstrucţionare a justiţiei.
James Comey şi-a început declaraţia cu menţiunea că înţelege faptul că preşedintele are dreptul să demită un director al FBI în orice moment al mandatului de 10 ani.
"Explicaţiile pentru demiterea mea m-au derutat şi mi-au sporit îngrijorarea cu privire la această situaţie. Preşedintele Trump mi-a spus în repetate rânduri că am făcut o treabă foarte bună şi le-a transmis şi altor persoane că fac o treabă foarte bună. Aşa că am fost confuz când am văzut la televizor că preşedintele m-a concediat din cauza investigaţiei privind Rusia. Nu a avut niciun sens, în concepţia mea", a spus Comey.
Comey este de părere că Donald Trump l-a defăimat şi a afectat imaginea FBI după ce a spus că instituţia nu îşi face corect treaba.
"Administraţia Trump a ales să mă defăimeze şi, mai important, să defăimeze FBI. S-a spus că angajaţii şi-au pierdut încrederea în mine, că instituţia este dezorganizată şi nu este condusă corect. Acele acuzaţii au fost pur şi simplu minciuni. Vreau ca americanii să ştie că FBI este o instituţie onestă, puternică şi mereu independentă", a mai spus fostul director al FBI.
Întrebat de senatorul Mark Warner dacă are vreo îndoială că Rusia a interferat în alegerile prezidenţiale din SUA, James Comey a răspuns "nu". Apoi, Comey a spus că este încrezător că niciun vot exprimat în cadrul alegerilor din 2016 nu a fost modificat.
"Nu sunt în măsură să spun dacă Trump a încercat să obstrucţioneze ancheta", a spus James Comey.
James Comey, directorul FBI demis de preşedintele Donald Trump, confirmă, într-o declaraţie scrisă, că liderul de la Casa Albă i-a cerut explicit să abandoneze investigaţia care îl viza pe fostul consilier prezidenţial Michael Flynn.
James Comey a trimis miercuri Congresului un document în care anunţă ce va declara în cursul audierilor.
Referindu-se la o conversaţie cu Donald Trump desfăşurată în Biroul Oval pe 14 februarie, James Comey afirmă: "Preşedintele a revenit la subiectul Mike Flynn (fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională -n.red.), spunând: «Este un tip bun şi a trecut prin multe». A repetat că Flynn nu a făcut nimic greşit discutând telefonic cu ruşii, ci doar că l-a indus în eroare pe vicepreşedintele SUA. Apoi a spus: «Sper că vedeţi clar un mod de a renunţa la acest lucru, de a-l lăsa în pace pe Flynn. Este un tip bun. Sper că puteţi renunţa» (la anchetă -n.red.). I-am replicat doar că «este un tip bun» (de fapt, am avut o experienţă pozitivă în interacţiunile cu Mike Flynn când era coleg, în calitatea de director al Agenţiei pentru Informaţii Militare, la începutul mandatului meu în FBI.) Nu am spus că voi «renunţa»" la anchetă, afirmă James Comey în declaraţia oficială.
James Comey a oferit şi detalii despre dineul pe care l-a avut cu Donald Trump la Casa Albă pe 27 ianuarie, precizând că preşedintele i-a cerut de două ori "loialitate".
"Eram doar noi doi, la o masă ovală situată în Sala Verde. Ne serveau doi stewarzi al Forţelor Navale, care intrau în sală doar pentru a aduce mâncarea şi băuturile. Preşedintele a început prin a mă întreba dacă voiam să rămân director al FBI, lucru care mi s-a părut ciudat întrucât îmi spusese de două ori că spera să rămân, iar eu îl asigurasem că aşa intenţionam. (...) I-am explicat că îmi place munca mea şi că intenţionam să îmi duc la bun sfârşit mandatul de zece ani. (...) Preşedintele mi-a spus: «am nevoie de loialitate, aştept loialitate». Nu m-am mişcat, nu am vorbit, nu mi-a schimbat expresia facială deloc în tăcerea penibilă care a urmat. Pur şi simplu, ne-am uitat unul la celălalt în tăcere. (...) Spre finalul dineului, preşedintele a revenit la subiectul funcţiei mele (...). A spus: «am nevoie de loialitate». Am replicat: «Veţi avea mereu onestitate din partea mea». S-a oprit puţin şi a spus: «Asta vreau, loialitate onestă». Am tăcut puţin, apoi am spus: «O veţi avea din partea mea»".
James Comey este audiat joi de Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, în legătură cu investigaţia pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, le-ar fi avut cu oficiali ruşi.
Surse citate de CNN afirmau săptămâna trecută că James Comey intenţionează să transmită în Senatul SUA că liderul de la Casa Albă a exercitat presiuni asupra lui pentru a pune capăt investigaţiei privind legăturile lui Michael Flynn cu Rusia. O astfel de solicitare a lui Donald Trump ar fi cea mai clară dovadă că preşedintele a încercat să influenţeze direct Departamentul Justiţiei şi investigaţia FBI privind presupusele contacte ale apropiaţilor săi cu Rusia, constata cotidianul The New York Times. "Acest lucru se numeşte clar: obstrucţionarea justiţiei", a comentat analistul CNN pe teme juridice, Jeffrey Toobin.
Casa Albă a negat versiunea prezentată în documentul atribuit lui James Comey
"Chiar dacă preşedintele a transmis în mod repetat că generalul Flynn este un om decent care a slujit şi a protejat naţiunea noastră, nu i-a cerut domnului Comey şi nimănui altcuiva să oprească vreo investigaţie, inclusiv pe cea în cazul generalului Flynn. Preşedintele are cea mai înaltă formă de respect pentru agenţiile de aplicare a legii şi pentru toate investigaţiile. Aceasta nu este o prezentare adevărată a conversaţiei între preşedinte şi domnul Comey", a transmis Preşedinţia SUA.
Donald Trump l-a destituit pe James Comey deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigaţia în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerinţele Rusiei în campania electorală. Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiţiei, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii şi proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigaţia care o viza pe Hillary Clinton.
Michael Flynn, fost consultant electoral al lui Donald Trump şi ulterior consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, a fost demis în februarie după ce ar fi refuzat să îi dezvăluie vicepreşedintelui Mike Pence informaţii despre întâlnirile cu ambasadorul Rusiei în SUA.
Biroul Federal pentru Investigaţii, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor au declanşat anchete în cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi al presupuselor contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi. Un procuror special, Robert Mueller, va coordona investigaţiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, "a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire" de către Preşedinţia SUA a ilegalităţilor comise de apropiaţi ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruşi.
John Brennan, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii din Statele Unite, a declarat recent, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacţiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi oficiali ruşi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO