Ziua care ar putea schimba Ungaria. Alegeri: cetăţenii se pronunţă asupra celor 12 ani de guvernare ai lui Orban

Şansele sunt uşor în favoarea premierului naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, unul dintre cei mai longevivi lideri din Europa, de a-şi prelungi guvernarea de 12 ani în alegerile parlamentare de duminică, ajutat de controlul ferm al guvernul asupra presei de stat, scrie Reuters.

Urmărește
5542 afișări
Imaginea articolului Ziua care ar putea schimba Ungaria. Alegeri: cetăţenii se pronunţă asupra celor 12 ani de guvernare ai lui Orban

Ziua care ar putea schimba Ungaria. Alegeri în Ungaria: cetăţenii se pronunţă asupra celor 12 ani de guvernare ai lui Orban

UPDATE 11:00 Au apărut primele date despre participarea la vot. La 7 ora locala era de 1,82%, sub cea din 2018. 

Viktor Orban a votat deja. 

Războiul din Ucraina a dat peste cap planurile lui Orban şi l-a forţat să facă manevre incomode, după mai mult de un deceniu de legături strânse cu Moscova.

Alianţa celor şase partide din opoziţie se află acum destul de aproape de partidul Fidesz al lui Orban în sondaje. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Zavecz Research, Fidesz conduce cu 39% sprijin faţă de 36% pentru opoziţie, în timp ce o cincime dintre alegători nu s-au decis încă pe cine să susţină în cursă.

Liderul opoziţiei, conservatorul Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a prezentat alegerile ca pe o opţiune pentru maghiari între Est şi Vest. Orban a întors Ungaria spre Rusia, spune el, erodând drepturile democratice şi îndepărtând ţara central-europeană de Uniunea Europeană, unde îi este locul.

"Un Putin ungur sau Europa?", scrie pe panourile de afişaj ale opoziţiei, care arată o fotografie a preşedintelui rus Vladimir Putin alături de Orban.

Orban, în vârstă de 58 de ani, s-a prezentat ca un apărător al intereselor Ungariei, respingând sancţiunile UE privind petrolul şi gazele ruseşti.

De asemenea, el şi-a acuzat adversarii că încearcă să atragă Ungaria în războiul din Ucraina, acuzaţie pe care aceştia o neagă.

"Stânga a semnat un pact cu ucrainenii. Dacă vor câştiga, vor începe transporturile de arme (către Ucraina), vor închide robinetele de gaz şi vor ruina economia", a postat Orban vineri pe pagina sa de Facebook.

Orban nu s-a opus prin veto la nicio sancţiune a UE împotriva Rusiei, chiar dacă a declarat că nu este de acord cu acestea. De asemenea, guvernul său a permis desfăşurarea de trupe NATO în Ungaria, unde sprijinul public pentru NATO a fost de 80% într-un sondaj GLOBSEC din 2021.

El a sprijinit o decizie a UE de a trimite arme în Ucraina, dar a interzis transporturile de arme de pe teritoriul ţării sale, spunând că o astfel de acţiune ar putea reprezenta un risc de securitate.

Gambitul său tactic a contribuit la consolidarea sprijinului în rândul alegătorilor de bază ai Fidesz, dar a dus la critici din partea unor aliaţi, inclusiv din partea Poloniei, al cărei lider al partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că nu este mulţumit de poziţia prudentă a lui Orban faţă de Rusia.

În pofida faptului că războiul din Ucraina se află în centrul atenţiei, mulţi unguri sunt tulburaţi de creşterea bruscă a preţurilor de consum, inflaţia atingând în februarie un maxim al ultimilor aproape 15 ani, de 8,3%, chiar şi în condiţiile în care Orban a impus plafoane pentru preţurile de vânzare cu amănuntul a carburanţilor, a produselor alimentare de bază şi a ratelor la creditele ipotecare.

Think tank-ul GKI a declarat că sondajul său privind încrederea consumatorilor a arătat o scădere de 11 puncte în martie, chiar şi după ce Orban a făcut o serie de cheltuieli înainte de alegeri pentru a sprijini gospodăriile.

Alianţa opoziţiei, care include partidele Coaliţia Democratică de stânga, partidul liberal Momentum şi Jobbik, un partid de extremă dreapta devenit moderat, a exploatat nemulţumirea populară, criticând corupţia sistemică care a îmbogăţit oligarhii apropiaţi de Fidesz.

După ani de confruntări cu Bruxelles-ul pe tema libertăţii presei, a statului de drept şi a imigraţiei, o parte din actuala campanie a lui Orban se bazează pe apărarea valorilor conservatoare creştine ale familiei împotriva a ceea ce el numeşte "nebunia de gen" din Europa de Vest.

Duminică, ungurii vor vota, de asemenea, într-un referendum privind ateliere de orientare sexuală în şcoli - un vot pe care grupurile pentru drepturile omului l-au condamnat, spunând că alimentează prejudecăţile împotriva persoanelor LGBTQ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici