Ziua cea mare pentru monarhia britanică - Charles al III-lea şi Camilla au fost încoronaţi

  • Ceremonia de încoronare are o valoare simbolică. După moartea mamei sale (8 septembrie 2022), regina Elizabeth a II-a Marii Britanii, Charles al III-lea a devenit rege.
  • În zilele care au urmat, el a fost proclamat oficial noul monarh al Marii Britanii şi acum, după luni de pregătire minuţioasă, ceremonia de încoronare are loc pe 6 mai 2023.
  • Încoronarea face parte dintr-un weekend prelungit, aglomerat de ceremonii organizate în cinstea noului monarh, de la petreceri stradale la concerte.
Urmărește
4941 afișări
Imaginea articolului Ziua cea mare pentru monarhia britanică - Charles al III-lea şi Camilla au fost încoronaţi

Mediafax Foto

ÎNCHEIERE - Ceremonia încoronării a luat sfârşit! GOD SAVE THE KING!

 

Întreaga ceremonie poate fi vizionată pe Sky News. 

 

UPDATE - Procesiune de stat la Palatul Buckingham

A doua procesiune a urmat acelaşi traseu ca primul, dar în sens invers şi la scară mai mare.

Regele şi Regina au fost transportaţi în Gold State Coach, cu trăsura regală (comandată în 1760 de Francis Rawdon-Hastings, primul marchiz de Hastings pentru regele George al III-lea) trasă de opt cai, împreună cu alţi membri ai familiei regale în aflaţi în alte vehicule.  

Forţele armate ale Regatului Unit, Commonwealth-ului şi teritoriilor britanice de peste mări au jucat un rol semnificativ.

Peste 5.000 de membri ai Forţelor Armate Britanice şi 400 de membri ai Forţelor Armate din cel puţin 35 de alte ţări ale Commonwealth-ului au făcut parte din cele două procesiuni, iar 1.000 s-au aliniat de-a lungul traseului. 

La ​​procesiune au luat parte şi Garda de corp a Suveranului, PoliţiaRegală a Canadei şi Legiunea Regală Britanică.

La Palatul Buckingham, Regele şi Regina au primit un salut regal şi trei urale din partea forţelor armate, apoi s-au alăturat altor membri ai familiei regale pe balcon pentru a asista la o paradă cu elicoptere.  

A fost planificată şi o paradă aeriană de şase minute cu 68 de avioane, dar vremea rea a împiedicat-o. 

Familia regală a ieşit pe balcon pentru a saluta poporul britanic. 

UPDATE 15:00 - Începe epoca Regelui Charles al III-lea şi a Reginei Camilla - GOD SAVE THE KING AND THE QUEEN!  

Suntem în epoca Regelui Charles şi a Reginei Camilla, transmite  corespondentul de la BBC, Sean Coughlan.

 

UPDATE - Sfânta Împărtăşanie  şi finalul ceremoniei

A urmat ofertoriul, timp în care daruri de pâine şi vin au fost aduse înaintea Regelui şi s-au rugat; rugăciunea a fost o traducere din Liber Regalis , care datează din c .1382 şi este una dintre cele mai vechi rugăciuni pentru slujba de încoronare engleză.

Charles şi Camilla au primit apoi Sfânta Împărtăşanie de la Arhiepiscopul de Canterbury, iar congregaţia a recitat Rugăciunea Domnului , înainte de o binecuvântare finală. 

La sfârşitul serviciului, Regele a schimbat în Coroana Statului Imperial.

Charles şi Camilla au mers apoi către uşa de vest a mănăstirii în timp ce a fost cântat imnul naţional, „ God Save the King ”.

La sfârşitul procesiunii, Regele a primit un salut de către lideri şi reprezentanţi ai credinţelor necreştine, inclusiv de la comunităţile evreieşti, hinduse, sikh, musulmane şi budiste. 

 

UPDATE - Camilla a fost unsă şi încoronată ca Regină deplină a Regatului Unit 

 

Camilla a fost unsă în vederea publicului, considerată a fi prima dată când s-a întâmplat acest lucru, apoi i s-a prezentat inelul Reginei consoarte. 

Regina a fost apoi încoronată de Arhiepiscopul de Canterbury folosind Coroana Reginei Maria. 

Camilla a primit apoi sceptrul reginei consoartă cu cruce şi toiagul reginei consoarte cu porumbel,  înainte de a se aşeza pe propriul ei tron ​​(făcut iniţial pentru regina Elisabeta în 1937) lângă rege. 

Aceasta a fost prima încoronare a unei consoarte de la cea a Reginei Elisabeta în 1937.

În timp ce Charles a fost întotdeauna destinat să fie rege şi să poarte coroana, Camilla nu va mai fi regina consoartă, ci va fi numită ca regină deplină. Dar va avea în continuare atribuţii de regină consoartă, ca soţie a monarhului.  

UPDATE 14:00 - Regele încoronat, aşezat pe scaunul Sf. Edward, primeşte obiectele regale - sabia, sceptrul, globul de aur, inelul şi coroana

De pe scaunul Sfântului Edward, Charles s-a înscăunat pe tronul regelui George al VI-lea, iar Arhiepiscopul de Canterbury şi William, Prinţul de Wales, şi-au jurat loialitatea.

Arhiepiscopul de Canterbury a invitat apoi poporul Regatului Unit şi al celorlalte tărâmuri ale Commonwealth-ului să jure credinţă Regelui. 

 

UPDATE - REGELE A FOST ÎNCORONAT.  Corul cântă „Dumnezeu să-l salveze pe Rege”.

 

Regele a fost apoi încoronat de Arhiepiscopul de Canterbury, iar Arhiepiscopul şi congregaţia au strigat: „Dumnezeu să-l apere pe Rege!”.

În momentul încununării clopotelor bisericii din mănăstire, s-au tras 21 de salve cu tunuri în 13 locuri din Regatul Unit şi pe navele regale, precum şi 62 salve de tunuri  trase de la Turnul Londrei şi Parada Gărzilor Cailor. 

Charles a primit apoi o binecuvântare creştină citită de arhiepiscopul anglican de York, arhiepiscopul grec ortodox de Thyateira şi Marea Britanie, moderatorul Bisericilor Libere, secretarul general al organizaţiei creştine ecumenice Churches Together in England, cardinalul romano-catolic arhiepiscop de Westminster şi arhiepiscopul anglican de Canterbury. 

UPDATE: Regele s-a aşezat pe scaunul de încoronare. Începe învestitura!

 

În următoarea parte a slujbei lui Charles i s-au înmânat câteva obiecte din regalia de încoronare.

Pintenii, sabia statului, brăţările  şi sabia ofrandei au fost date regelui, pe care le-a atins cu mâna.

În timpul acesteia, a fost cântat un cânt grec ortodox în memoria tatălui regelui, prinţul Filip.

Regele a fost apoi investit cu armills,  stola regală  - roba regală şi a primit orbul, inelul, mănuşa , sceptrul cu cruce şi sceptrul   cu porumbel

Cunoscut şi sub denumirea de Scaunul Sf. Eduard sau Scaunul Regelui Eduard, se crede că este cea mai veche piesă de mobilier din Marea Britanie. Pe  tron au fost încoronaţi 26 de monarhi.

Regelui i se dă o haină aurie strălucitoare, numită Supertunica.

Regelui i s-a  dat sabie pentru a „face dreptate”. Arhiepiscopul de Canterbury îi spune să o folosească pentru a „face dreptate, pentru a opri creşterea nelegiuirii, pentru a proteja Sfânta Biserică a lui Dumnezeu şi toţi oamenii de bunăvoinţă”.

 

Regele primeşte şi orbul - globul de aur care reprezintă puterea suveranului asupra lumii creştine, predat de Arhiepiscopul de Armagh.

 

Şi a primit coroana Sfântului Edward sau Eduard Confesorul, care a purtat-o în ziua de Paşte în  purtată de monarhii englezi din secolul 13. 

Coroana originală a fost vândută de Parlamentul britanic în timpul Războiului Civil Englez şi după execuţia regelui Charles I Stuart, considerată de Oliver Cromwell ca fiind un simbol al „domnirii detestabile a regilor”.  

Actuala coroană a Sfântului Eduard a fost fabricată pentru regele Charles al II-lea în 1661. 

Este din aur solid, are 30 de centimetri înălţime, cântăreşte 2,23 kilograme şi este decorată cu 444 de pietre preţioase şi fine. inclusiv 345 de acvamarine, 37 de topaze albe, 27 de turmaline, 12 rubine , 7 ametiste , 6 safire , 2 jargooane,  1 granat , 1 spinel , 1 carbuncul si 1 peridot. 

După 1689, nu a mai fost purtată pentru a încorona niciun monarh timp de peste 200 de ani.

În 1911, tradiţia a fost reînviată de George al V-lea şi a continuat de atunci.

UPDATE - Regele a fost uns

Charles şi-a scos haina de stat şi a fost aşezat pe scaunul de încoronare .

Apoi a fost uns cu ulei sfânt de către Arhiepiscopul de Canterbury, folosind ampolla şi o lingură medievală, aceasta din urmă fiind cea mai veche parte a regaliei de încoronare. Ampolla a fost preparată pentru încoronarea lui Charles al II-lea din secolul 17. 

Ungerea a subliniat rolul spiritual al suveranului. Momentul ungerii nu a fost transmis la televizor, la fel ca şi la ceremonia din 1953. Ungerea s-a făcut în forma unei cruci pe cap, sân şi mâini.

În timpul ungerii,  a cântat imnul Preotului Zadok. 

Lingura de încoronare este mult mai veche, supravieţuind abolirii monarhiei de către Oliver Cromwell după Războiul Civil Englez.

 

UPDATE - Regele citeşte jurământul de credinţă  

 

Înainte de a depune jurământul, arhiepiscopul de Canterbury a recunoscut existenţa mai multor credinţe în Regatul Unit.

La ceremonie au fost prezenţi arhiepiscopi din partea Bisericii Angliei, arhiepiscopi din partea Bisericii Irlandei, episcopi din partea Bisericii Episcopale Scoţiene, moderator al Adunării Generale a Bisericii Scoţiei, arhiepiscopul Bisericii Ţării Galilor, arhiepiscop din partea Bisericii Greco-Ortodoxe al Thyateira şi al Marii Britanii, Cardinalul Vincent Nichols , arhiepiscopul romano-catolic de Westminster,   episcopul anglican din Ierusalim, rabinul şef al Congregaţiilor Ebraice Unite din Marea Britanie şi Commonwealth, preotul şef al budiştilor şi preşedintele fondurilor fiduciare zoroastriene ale Europei. 

Charles a depus apoi jurământul de încoronare, prin care a jurat că va guverna fiecare dintre ţările sale în conformitate cu legile şi obiceiurile lor respective, să administreze legea şi justiţia cu milă şi să susţină protestantismul în Regatul Unit şi să protejeze Biserica Angliei. 

El s-a dus la altar şi a spus: „Lucrurile pe care le-am promis aici înainte, le voi împlini şi le voi ţine. Aşa să mă ajute Dumnezeu”. 

A urmat Slujba Sfintei Împărtăşanii, iar Arhiepiscopul de Canterbury a rostit predicile, iar epistola şi Evanghelia au fost citite de prim-ministrul, Rishi Sunak , şi, respectiv, de episcopul Londrei , Sarah Mullally. 

 

UPDATE - Recunoaşterea monarhului 

Slujba, condusă de Arhiepiscopul de Canterbury,  a început cu Regele şi Regina având un moment de rugăciune în tăcere, înainte de a se aşeza pe scaunele lor, care au mai fost folosite pentru încoronarea din 1953. 

„Coronation Kyrie” de Paul Mealor a fost cântat de Sir Bryn Terfel.

Arhiepiscopul de Canterbury, Lady Elish Angiolini, Christopher Finney şi baronesa Amos au cerut congregaţiei să-l recunoască pe Charles cu ​​cuvintele „Îl prezint aici pe regele Charles,  regele vostru fără îndoială; Sunteţi dispus să faceţi la fel?"

Mulţimea a răspuns de fiecare dată „Dumnezeu să-l salveze pe regele Charles!”.

Charles a primit apoi o nouă Biblie de la Moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoţiei. 

 

 

UPDATE 13:30 - Arhiepiscopul ţine predica

„Suntem aici pentru a încununa un rege, iar noi încununăm un rege pentru a sluji”, spune arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.

 

UPDATE - Arhiepiscopul începe ceremonia


Deschiderea oficială o face Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.

Fazele principale ale ceremoniei vor fi următoarele:

  • Recunoaşterea: Charles va fi proclamat „rege fără îndoială” înainte ca congregaţia să fie rugată să-şi arate omagiul şi serviciul. Adunarea va striga „Domnul să-l salveze pe rege!”
  • Jurământul : Regele va depune un jurământ pentru a confirma că va respecta legea şi Biserica Angliei în timpul domniei sale
  • Ungerea : El va sta pe Scaunul Sf. Edward, cunoscut şi sub numele de Scaunul Încoronării, şi va fi uns cu ulei pe cap, sân şi mâini.
  • Investitura: el va primi regalia, inclusiv Orbul Suveranului şi sceptrele înainte ca Coroana Sfântului Eduard să-i fie pusă pe cap. 
  • Înscăunarea: Regele se va muta de la Scaunul de încoronare la un tron, Prinţul William va aduce un omagiu tatălui său, cei care privesc - în mănăstire şi în alte locuri - vor fi invitaţi să depună jurământ de credinţă

 

UPDATE - Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au intrat în Abaţia Westminster 

Începe ceremonia de încoronare! 

Serviciul începe cu recunoaşterea monarhului. Există mai multe etape ale serviciului, care este de aşteptat să dureze puţin sub două ore.

În prima etapă - recunoaşterea - Regele Carol este prezentat „poporului”, într-o tradiţie care datează din timpurile anglo-saxone.

13:00:  Începe evenimentul principal-  încoronarea. Ceremonia va începe odată ce membrii regali şi-au încheiat procesiunea de sosire de la Palatul Buckingham.  Înainte de încoronarea lui Charles, vor fi efectuate o serie de acte ceremoniale.  Arhiepiscopul de Canterbury va cere recunoaşterea monarhului 

UPDATE 12:21 - Cuplul regal a plecat cu trăsura la Westminster Abbey

Regele Charles al III-lea a plecat de la Buckingham Place prin Poarta Centrală. Călătoria către Westminster Abbey este cunoscută sub numele de Procesiunea Regelui.

Călătoria de întoarcere - cu un grup mult mai mare - va fi Procesiunea Încoronării.

 Li se oferă un salut regal din partea Gărzii Regale în timp ce pornesc.

Mulţimile izbucnesc în urale zgomotoase, transmite BBC

 

 

UPDATE 11:30-12:45: Oaspeţii încoronării, inclusiv familia regală, şefii de stat şi foştii prim-miniştri încep să sosească.

Procesiunea la Abaţia Westminster 

Printre premierii rămaşi în viaţă ce participă la procesiune sunt  Rishi Sunak, actualul premier, Sir John Major (1990–1997), Sir Anthony Blair  (1997–2007), Gordon Brown (2007–2010), David Cameron (2010–2016), Lady Theresa May (2016–2019), Boris Johnson (2019–2022), Elizabeth Truss (2022).

Au fost prezenţi şefii partidelor politice - Sir Keir Starmer (Partidul Laburist), Sir Edward Davey (Partidul Democrat Liberal) şi Sir Jeffrey Donaldson (Partidul Democrat Unionist) şi Stephen Flynn (Partidul Naţional Scoţian), precum şi membri ai Parlamentului - Sir Lindsay Hoyle, Vorbitorul Casei Comunelor, Richard Holden, membrul Parlamentului din North-West Durham, Andrew Carter din Warrington South, Brendan O'Hara din Argyll and Bute şi Ian Blackford din Skye and Lochaber. 

Premierii celorlalte guverne ale Regatului Unit au fost şi ei prezenţi -  Humza Yousaf - premierul Scoţiei,  Mark Drakeford- premierul Ţării Galilor,  Michelle O'Neill - premierul Irlandei de Nord. 

Au fost prezenţi şi guvernatorii din Comunitatea Naţiunilor - Antiqua şi Barbadua, Bahamas, Papua Noua Guinee, Saint Lucia, Saint Kitts şi Nevis, Insulele Solomon, Tuvalu, Belize, Grenada, Jamaica, Anthony Albanese-  premierul Australiei, Chris Hipkins - premierul Noii Zeelande,   Justin Trudeau - premierul Canadei,  Sheikh Hasina - premierul din  Bangladesh,  Mokgweetsi Masisi - preşedintele Botswanei,   Nikos Christodoulides - preşedintele Ciprului,  Jagdeep Dhankhar - vicepreşedintele Indiei, William Ruto - preşedintele Kenyei, Muhammadu Buhari -preşedintele Nigeriei, Shehbaz Sharif- premierul Pakistanului şi  Halimah Yacob - preşedintele Singaporelui.

 

Din lista suveranilor monarhi prezenţi la ceremonie pot fi enumeraţi 

Philippe al Belgiei, Frederick - prinţul Danemarcei, Fumihito - prinţul Japoniei, Abdullah II al Iordanului, Henri- ducele de Luxembourg, Albert al II-lea - prinţ de Monaco, Beatrix- fosta regină a Ţărilor de Jos, Haakon - prinţ al Norvegiei, Turki bin Mohammed Al Saud - prinţ saudit,  Felipe al IV-lea al Spaniei, Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, Vajiralongkorn al Thailandei, prinţul Theyazin bin Haitham din Oman. 

Au fost invitaţi şi reprezentanţi ai fostelor familii regale, precum Ţarul Simeon al II-lea al Bulgariei, regina Anne-Marie a Greciei, prinţul Alexandru al Iugoslaviei şi principesa Margareta a României, dar şi monarhi cu rol ceremonial ca regele Māori - Tūheitia Paki. 

 

Printre şefi de stat sau reprezentanţi ai republicilor s-au enumerat prima doamnă a Ucrainei - Olena Zelenska, premierul Ucrainei - Denys Shmyhal, prima doamnă a Statelor Unite- Jill Biden, preşedintele Franţei şi co-prinţul Andorrei - Emmanuel Macron, preşedintele României - Klaus Iohannis, preşedintele Cehiei - Petr Pavel, preşedintele Germaniei - Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Braziliei - Luiz Inácio Lula da Silva, preşedintele Austriei -Alexander Van der Bellen, preşedintele Finlandei - Sauli Niinistö, preşedintele Ungariei - Katalin Novák, preşedintele Italiei -Sergio Mattarella, preşedintele Israelului - Isaac Herzog, preşedintele Moldovei - Maia Sandu. 

 

A fost prezent şi prinţul Harry, ducele de Sussex, fără soţia sa, Meghan Markle. 

Regele şi Regina au sosit cu puţin timp înainte de ora 11:00  pentru a participa la propria procesiune

Procesiunea a fost condusă de purtători ai stindardelor heraldice afişând stema regală a Regatului Unit şi a  Principatului Ţării Galilor.   Au participat şi Înaltul Lord al Angliei şi Contele-Mareşal.

Charles şi Camilla au fost însoţiţi de patru paji de onoare, inclusiv de prinţul George de Wales şi nepoţii reginei Camilla. 

Camilla a fost, de asemenea, însoţită de două doamne prezente: sora ei, Annabel Elliot şi Marchiza de Lansdowne. 

Corul a cântat „ I was glad ” al lui Hubert Parry , iar elevii de la Westminster School au cântat „Vivat Regina Camilla” şi „Vivat Rex Carolus” („Trăiască regina Camilla” şi „Trăiască Regele Charles”). 

La cererea Regelui, în procesiune au fost purtate şi Evangheliile Sfântului Augustin din secolul al VI-lea.

UPDATE 09:15: Oaspeţii catedralei Westminster Abbey  încep  să sosească la punctele de control de securitate din Victoria Tower Gardens 

UPDATE 08:00: Zonele de vizionare a încoronării pentru participanţi se deschid de-a lungul traseului principal al procesiunii

 

Se desfăşoară o mare paradă a Gărzilor Palatului.

  

 

Charles, prietenul României, este astăzi încoronat Rege al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Ultima vizită a sa în România a avut loc chiar în luna mai a anului trecut. A spus, de pe scena Sălii Thalia, din Sibiu: „Excelenţa voastră, doamnelor şi domnilor, este o mare bucurie să mă aflu din nou în România după 3 ani de absenţă. Gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă”, a spus el, după ce nu mai venise în România din cauza pandemiei COVID.

Prinţul Charles a ajuns pentru prima dată în localităţile din sudul Transilvaniei în primăvara anului 1998. A fost dragoste la prima vedere. Poate exista şi o explicaţie: o legătură de sânge. Contesa Claudia Rhedey, născută în 1812 la Sângeorgiu de Pădure, este stră-stră-stră bunica Prinţului de Wales. Sătenii spun că aceasta era o femeie simplă.

Ceremonia 

Odată cu moartea mamei sale, regina Elizabeth a II-a Marii Britanii, Charles al III-lea a devenit rege.

În zilele care au urmat, el a fost proclamat oficial noul monarh al Marii Britanii şi acum, după luni de pregătire minuţioasă, ceremonia de încoronare are loc pe 6 mai 2023. 

Încoronarea face parte dintr-un weekend prelungit, bogat de sărbători organizate în cinstea noului monarh, de la petreceri stradale la concerte.

Mii de oameni se vor aduna la Westminster Abbey şi pe străzile înconjurătoare din centrul Londrei.

Încoronarea lui Charles este de aşteptat să fie mai scurtă decât cea a mamei sale de acum şapte decenii.

Pe atunci, ceremonia – care a fost primul eveniment regal în direct care a fost televizat – a durat mai mult de trei ore.

De data aceasta, mulţi experţi sugerează că este probabil să dureze cel mult două ore.

Participanţi şi absenţi

  • Alături de familia regală va participa şi prinţul Harry care s-a rupt de casa regală şi a părăsit Marea Britanie în 2020 pentru California. Prinţul şi-a confirmat prezenţa după luni de negocieri cu Palatul Buckingham.
  • Numeroşi lideri străini, precum preşedintele francez Emmanuel Macron,preşedintele român Klaus Iohannis,  preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr, precum şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi premierul australian Anthony Albanese, şi-au confirmat participarea
  • Premierul britanic Rishi Sunak şi soţia sa Akshata Murty, precum şi principalii membri ai guvernului, vor fi prezenţi la ceremonie
  • Capete încoronate din întreaga lume, printre care din Spania regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia, din Danemarca prinţul Frederik şi prinţesa Mary, din Japonia prinţul Fuhimito şi prinţesa Kiko, prinţul Albert al II-lea de Monaco, iar din Iordania regele Abdullah al II-lea şi regina Rania, vor fi de asemenea prezente
  • Sute de persoane care au făcut fapte măreţe pentru comunitatea lor şi au fost decorate de Palatul Buckingham, cum ar fi elevul Max Woosey, care a dormit într-un cort în grădina sa timp de trei ani pentru a strânge bani pentru un ospiciu, sau Richard Thomas, care a livrat mai multe mii de medicamente bolnavilor în timpul pandemiei de COVID-19, vor asista la ceremonie 
  • 400 de tineri membri ai unor asociaţii susţinute de familia regală.
  • Un număr restrâns de 80 de membri ai Camerei Lorzilor şi ai Camerei Comunelor.
  • Copiii reginei consoarte Camilla, criticul culinar Tom Parker Bowles şi sora sa Laura Lopes, curatoare de artă, sunt pritntre invitaţi 

Marii absenţi

  • Preşedintele Croaţiei - deşi urma să participe, i s-a defectat avionul şi nu mai poate sosi la încoronare
  • Preşedintele american Joe Biden va fi reprezentat de soţia sa, Jill Biden. Niciodată până acum un preşedinte american nu a asistat la încoronarea unui monarh britanic. Statele Unite ale Americii şi-au dobândit independenţa faţă de Imperiul Britanic după un lung conflict sângeros - Războiul Revoluţionar American (1775 - 1783).  După ce au cooperat în ambele războaie mondiale, cele două mari puteri vorbitoare de limbă engleză întreţin o relaţie specială. 
  • Meghan Markle, soţia prinţului Harry, va rămâne în California împreună cu cei doi copii ai lor, Lilibet şi Archie, care va împlini patru ani în ziua încoronării. Soţia prinţului Harry a criticat casa regală britanică pentru rasism. 

Ce se întâmplă în timpul slujbei de încoronare? Traseul şi programul  

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va conduce ceremonia.

Elementele de bază ale slujbei sunt recunoaşterea, jurământul, ungerea, învestitura, încoronarea şi omagiul. 

Recunoaşterea este atunci când suveranul se prezintă oamenilor. 

După ce a depus jurământul de încoronare (a conduce conform legii, de a exercita dreptatea cu milă şi de a susţine Biserica Angliei) – monarhul este uns cu ulei sfânt de către arhiepiscop.

Regele Charles şi regina consoartă Camilla vor pleca de la Palatul Buckingham într-o trăsură neagră şi aurită, trasă de cai, construită pentru cea de-a 60-a aniversare a Reginei Elisabeta. 

Traseul de 2 kilometri este puţin mai scurt decât cel pe care l-a parcurs Regina Elisabeta a II-a.

Procesiunea va trece prin Admiralty Arch; pe lângă Trafalgar Square şi o statuie a lui Charles I, monarhul decapitat în 1649; şi pe lângă  Parlament  înainte de a ajunge la slujba religioasă.  

Programul pentru Ziua Încoronării - Sâmbătă, 6 mai 2023

  • 8:00: Zonele de vizionare a încoronării se vor deschide de-a lungul traseului principal al procesiunii
  • 9:15: Oaspeţii catedralei Westminster Abbey vor începe să sosească la punctele de control de securitate din Victoria Tower Gardens.
  • 11:00: Congregaţia va fi aşezată în interiorul Westminster Abbey.
  • 11:30-12:45: Oaspeţii încoronării, inclusiv familia regală, şefii de stat şi foştii prim-miniştri sunt programaţi să sosească.
  • 11:45: Escorta Suverană a Cavaleriei Casei Regale se va pregăti să se adune pentru Procesiunea de la Palatul Buckingham.
  • 12:20: Regele şi Regina vor călători de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey.
  • 13:00: Va avea loc evenimentul principal, încoronarea. Ceremonia va începe odată ce membrii regali şi-au încheiat procesiunea de sosire de la Palatul Buckingham.  Înainte de încoronarea lui Charles, vor fi efectuate o serie de acte ceremoniale.  Arhiepiscopul de Canterbury va cere recunoaşterea monarhului.
  • 15:00: Procesiunea de încoronare este de aşteptat să înceapă pe măsură ce membrii regali se întorc de la Westminster Abbey la Palatul Buckingham, cu aproape 4.000 de militari aşteptaţi să fie implicaţi.   
  • 15:45: Salutul Regal - Regele şi Regina sunt salutaţi pe terasa de vest a grădinii Palatului Buckingham, după care personalul militar prezent va rosti trei urale. 
  • 16:15: 15 membri ai familiei regale se vor aduna pe balconul Palatului Buckingham pentru zborul care îi va aduce un omagiu lui Charles şi Camilla.
  • Traseul poate fi urmărit pe pagina de Twitter a Casei Regale - https://twitter.com/RoyalFamily/status/1645180323599118337?s=20

Programul pentru Duminică, 7 mai 2023

  • 14:00: Pentru a marca încoronarea oficială a regelui Charles al III-lea ca monarh al Marii Britanii,  Coronation Big Lunches va reuni comunităţile în weekendul special de încoronare. Marile prânzuri au loc anual în Marea Britanie, iar anul trecut au strâns peste 22 de milioane de lire sterline pentru organizaţii caritabile locale.  Regele Charles şi Camilla au ales oficial o quiche de încoronare ca fel de mâncare pentru marele prânz. 
  • 17:00: Celălalt eveniment mare al zilei este concertul de încoronare. Evenimentul va avea loc pe peluza de est a Castelului Windsor, aceasta fiind pentru prima dată când are loc un concert în incintă. Deţinătorii de bilete vor fi primiţi la eveniment începând cu ora 17:00, cu o mulţime de 20.000 de oameni aşteptaţi să participe. 
  • 21:00: Katy Perry, Lionel Ritchie şi Take That, printre alţii, vor fi prezenţi la Concertul Coronation, urmând ca evenimentul să înceapă la ora 21:00. 

Programul pentru Luni, 8 mai 2023 

Sărbătoare legală Ziua de luni, 8 mai, a fost declarată zi de sărbătoare legală prin care va fi marcată încoronarea Regelui. 

Aceasta va fi valabilă pe tot teritoriul Regatului Unit, iar în semn de recunoaştere a preocupării regelui pentru consolidarea comunităţilor locale, publicul va fi încurajat să se ofere voluntar şi să se alăture proiectelor desfăşurate în regiunea lor, în cadrul campaniei "Big Help Out”

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici