Ziua Francofoniei: Cum se exprimă dragostea pentru limba franceză pe cinci continente

Pe 20 martie, peste 220 de milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internaţională a Francofoniei, dedicată limbii şi culturii franceze. Această dată a fost aleasă pentru a comemora înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) în 1970, prima instituţie de cooperare internaţională din lumea francofonă.

Urmărește
1111 afișări
Imaginea articolului Ziua Francofoniei: Cum se exprimă dragostea pentru limba franceză pe cinci continente

Wikipedia Commons

Francofonia este termenul care desemnează ansamblul de persoane, state sau organizaţii care folosesc limba franceză ca limbă maternă, secundară sau oficială. Limba franceză este vorbită în 29 de ţări ca limbă oficială şi în multe altele ca limbă minoritară sau regională. Printre acestea se numără Franţa, Belgia, Canada, Elveţia, Haiti, Senegal, Maroc, Liban şi multe altele.

Limba franceză are o istorie bogată şi fascinantă care începe cu cucerirea Galiei de către romani în secolul I î.Hr. Limba latină populară este adoptată treptat de populaţia autohtonă galicǎ, care o influenţează cu elemente din limba lor celticǎ . Astfel se formează limba galo-romanǎ , strǎmoşul comun al tuturor limbilor romanice.

În secolele urmǎtoare, limba galo-romanǎ este influenţatǎ la rândul ei de invaziile triburilor germanice, printre care francii, care îşi impun dominaţia politicǎ în nordul Galiei. Limba francilor dǎ un suprastrat viitoarei limbi franceze, adicǎ un ansamblu de cuvinte şi trǎsǎturi fonetice sau gramaticale.

Limba galo-romanǎ se diferenţiazǎ treptat în mai multe dialecte regionale, dintre care cele mai importante sunt cele din gruparea oïl (din nord) şi cele din gruparea oc (din sud). Din aceste dialecte vor deriva ulterior limbile romanice actuale, precum franceza, occitana, catalana etc.

Din perioada medievalǎ dateazǎ primele texte scrise în limba protofrancezǎ, diferitǎ deja de latinǎ. Unul dintre cele mai vechi texte este Cântecul lui Roland, un poem epic despre luptele dintre franci şi sarazini în Spania.

În perioada modernǎ, limba francezǎ devine treptat o limbã literarã standardizatã şi prestigioasã datoritã operei scriitorilor clasici precum Molière, Racine sau La Fontaine. Limba francezã devine şi o limbã naţionalã prin Revoluţia Francezã din 1789, care cautã sã impunã folosirea ei pe tot teritoriul Franţei.

În perioada contemporanā, limba francezā se rāspândeşte pe alte continente prin colonizare şi imigrare. Limba francezā devine astfel una dintre cele mai importante limbi internaţionale şi una dintre cele şase limbi oficiale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. 

Ziua francofoniei este o ocazie pentru a promova valorile şi diversitatea culturalā ale lumii francofone. 

Dragostea pentru limba franceză se exprimă pe cinci continente în diferite moduri, dar toate au în comun pasiunea pentru cultura şi valorile francofone. Iată câteva exemple:

  • În Europa, limba franceză este una dintre cele mai studiate şi vorbite limbi străine, fiind recunoscută pentru frumuseţea şi eleganţa ei. Mulţi europeni învaţă cuvinte şi expresii de dragoste în franceză, care este considerată limba iubirii. De asemenea, limba franceză este folosită ca limbă de comunicare în diverse domenii, precum diplomaţia, arta sau ştiinţa.
  • În Africa, limba franceză este vorbită de peste 100 de milioane de oameni, fiind o moştenire a colonizării şi a cooperării francofone. Limba franceză este un factor de unitate şi diversitate în acelaşi timp, fiind adaptată la realităţile locale şi îmbogăţită cu elemente din limbile africane. Limba franceză este un instrument de educaţie, dezvoltare şi afirmare culturalǎ pentru popoarele africane.
  • În America, limba francezǎ are o prezenţǎ importantǎ în Canada, unde este una dintre cele douǎ limbi oficiale , alǎturi de englezǎ. În provincia Québec, majoritatea populaţiei vorbeşte franceza ca limbǎ maternǎ sau secundarǎ, fiind mândrǎ de identitatea sa francofonǎ. Limba francezǎ este protejatǎ şi promovatǎ prin diverse instituţii şi legi. De asemenea, limba francezǎ se mai vorbeşte în alte ţǎri americane, precum Haiti, unde are un rol simbolic în lupta pentru independenţǎ .
  • În Asia, limba francezā este vorbitā de peste 10 milioane de oameni , mai ales în fostele colonii din Indochina (Vietnam, Cambodgia, Laos ). Limba francezā reprezintā o moştenire istoricā şi culturalā pentru aceste popoare, care au pāstrat legāturi strânse cu Franţa şi cu spaţiul francofon. Limba francezā este şi o limbā de acces la cunoştinţe şi la schimburi internaţionale .
  • În Oceania, limba francezã este vorbitã de aproximativ 1 milion de oameni, mai ales în teritoriile dependente ale Franţei (Noua Caledonie , Polinezia Francezã etc.). Limba francezã coexistã cu limbile locale şi cu engleza, formând un peisaj lingvistic divers şi colorat. Limba franceză este un simbol al apartenenţei la Republica Francezã şi la Comunitatea Francofonã .

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici