Prima pagină » Știri externe » Ziua Naţională a Chinei şi Săptămâna de Aur

Ziua Naţională a Chinei şi Săptămâna de Aur

Ziua Naţională a Republicii Populare Chineze este sărbătorită anual la 1 octombrie pentru a comemora întemeierea Republicii Populare Chineze în 1949.
Ziua Naţională a Chinei şi Săptămâna de Aur

O ceremonie de ridicare a drapelului a avut loc sâmbătă dimineaţa în Piaţa Tian’anmen din Beijing pentru a marca cea de-a 73-a aniversare de la întemeierea Republicii Populare Chineze. China este însă marcată de tristeţe după trei ani de pandemie, criză economică şi nivelul tot mai crescut de opresiune din partea regimului totalitar. 

Chinezii se pot bucura de o vacanţă de şapte zile de la 1 până la 7 octombrie, care este cunoscută drept Săptămâna de Aur. De obicei, se desfăşoară multe activităţi în toată ţara, în special la Beijing. Este un moment oportun pentru chinezi să călătorească în ţară şi în străinătate şi au o săptămână liberă la dispoziţie pentru a se reuni cu familiile lor.

Cresc preţurile biletelor, preţurile zborurilor şi a camerelor de hotel în timpul Săptămânii de Aur a Zilei Naţionale.

La 1 octombrie 1949 a fost inaugurată Republica Populară Chineză. O sărbătoare şi o ceremonie oficială a victoriei au avut loc în Piaţa Tian’anmen. Mao Zedong a ridicat în persoană primul drapel naţional comunist al Chinei în mijlocul a 300.000 de soldaţi. 

Guvernul sponsorizează, de asemenea, spectacole de artificii şi spectacole de lumini în oraş. Săptămâna de aur aduce profituri mari la magazine şi talciocuri.

În perioada aceasta, birourile guvernamentale şi ambasadele Chinei sunt închise. Companiile, fabricile şi restaurantele s-ar putea închide pentru cel puţin două zile.

De la întemeierea republicii populare până în 2019, China a organizat 14 mari parade militare de Ziua Naţională între anii 1949–1959 şi  în anii 1984, 1999,  2009 şi 2019. 

Ultima mare paradă a fost organizată în 2019, înainte de începutul pandemiei de coronavirus. Atunci, protestatarii din Hong Kong au marcat o „ zi naţională de doliu ”.