Ziua Pământului: Activiştii se reunesc şi îndeamnă la acţiune pentru evitarea unui viitor „distopic”

Militanţii pentru combaterea schimbărilor climatice s-au adunat în faţa clădirii parlamentului britanic înaintea Zilei Pământului pentru a îndemna la acţiune împotriva încălzirii globale, în timp ce voluntari din întreaga lume s-au pregătit să planteze copaci şi să cureţe gunoiul, scrie Reuters.

Urmărește
331 afișări
Imaginea articolului Ziua Pământului: Activiştii se reunesc şi îndeamnă la acţiune pentru evitarea unui viitor „distopic”

Ziua Pământului: Activiştii se reunesc şi îndeamnă la acţiune pentru evitarea unui viitor „distopic”

Pentru a marca cea de-a 54-a sărbătoare anuală a mediului, militanţii pentru combaterea schimbărilor climatice s-au adunat în faţa clădirii parlamentului britanic înaintea Zilei Pământului, sărbătorită sâmbătă, 22 aprilie.

Militanţii îndeamnă la acţiune împotriva încălzirii globale, în timp ce voluntari din întreaga lume s-au pregătit să planteze copaci şi să facă curăţenie.

Ziua Pământului din acest an, sărbătorită oficial sâmbătă, vine după săptămâni de vreme extremă, cu temperaturi record în Thailanda şi un val de căldură în India, unde cel puţin 13 persoane au murit din cauza căldurii la o ceremonie care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.

Temperaturile medii globale ar putea atinge maxime istorice în 2023 sau 2024, au avertizat climatologii.

„Impactul climatic este aici”, a declarat vineri Areeba Hamid, co-director executiv al Greenpeace UK, în timp ce activiştii pentru schimbările climatice mergeau pe strada din faţa parlamentului, unii îmbrăcaţi în costume şi vopsea verde.

Hamid a spus că atunci când vizitează oraşul său natal Delhi, se simte ca şi cum „ţi-ai băga capul în cuptor” şi că valul de căldură din Londra din 2022 a fost ca „un film distopic”.

„Nu ne mai putem permite aşa ceva”.

Activiştii conduşi de grupul Extinction Rebellion s-au adunat la Londra pentru a da startul unei acţiuni de patru zile, denumită „The Big One”, care coincide cu Ziua Pământului.

Aproximativ 30.000 de persoane s-au înscris la mitinguri şi marşuri pentru familii, marcând o schimbare de strategie pentru un grup cunoscut pentru tacticile sale disruptive, inclusiv blocarea drumurilor, aruncarea de vopsea şi spargerea de ferestre.

La nivel mondial, a existat o activitate intensă în perioada premergătoare Zilei Pământului, fiind planificate evenimente la Roma şi Boston şi campanii majore de curăţare a lacului Dal din Srinagar, în India, şi a oraşului Cape Coral din Florida, afectat de uragan.

În Peru, şamanii au făcut vineri o ofrandă pentru „Pachamama”, sau Mama Pământ. Ţinând în mână flori galbene şi clopoţei, şamanii s-au plimbat în jurul unui glob din papier-mache, în timp ce efectuau un ritual de purificare.

Ritualurile ancestrale - ale căror origini se află în culturile indigene din Peru - se fac pentru a mulţumi Pământului şi pentru a conştientiza planeta, a declarat Walter Alarcon, preşedintele Organizaţiei Internaţionale Healing Shamans of Peru.

La începutul săptămânii, preşedintele american Joe Biden s-a angajat să crească finanţarea pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să lupte împotriva schimbărilor climatice şi să reducă defrişările din pădurea amazoniană din Brazilia, în timpul unei întâlniri cu cei mai importanţi lideri mondiali.

Guvernele nu şi-au respectat nici pe departe angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea climei prin renunţarea la combustibilii fosili, pe fondul unor crize precum COVID-19, invazia Rusiei în Ucraina, penuria de alimente şi legăturile tensionate dintre China şi SUA, primii doi emiţători de gaze cu efect de seră.

Un raport al Grupului interguvernamental de experţi ONU privind schimbările climatice (IPCC) afirmă că planeta este pe cale să se încălzească cu peste 1,5 grade Celsius faţă de perioada preindustrială - un prag cheie pentru efecte şi mai dăunătoare - între 2030 şi 2035.

„Există o fereastră de oportunitate care se închide rapid pentru a asigura un viitor sustenabil şi sustenabil pentru toţi”, a declarat IPCC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici