Ziua României, sărbătorită la Chişinău pentru prima dată în ultimii zece ani
Liderii moldoveni au sărbătorit pentru prima dată în ultimul deceniu Ziua Naţională a României şi au pledat pentru consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări şi pentru modificarea Constituţiei astfel ca româna să devină limba oficială a statului, comentează RFE/RL.
Ziua României, sărbătorită la Chişinău pentru prima dată în ultimii zece ani (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)
Preşedintele moldovean interimar, Mihai Ghimpu, a devenit primul lider al ţării care a depus, după mai mult de zece ani, o coroană de flori la un monument din centrul Chişinăului cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Mihai Ghimpu a mărturisit că este un "unionist", dar a promis că nu va pleda pentru unirea Republicii Moldova cu România în viitorul apropiat.
"Aceasta este ziua tuturor românilor şi eu sunt român", a declarat el. "Am depus flori în onoarea strămoşilor noştri şi vreau să le urez tuturor românilor sănătate şi fericire. Vreau legături strânse (cu România) şi să nu uităm că nu ne putem nega legăturile de sânge", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Alertă în Polonia. Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în timpul unui atac din Ucraina
-
Hamas acceptă proiectul de acord privind încetarea focului din Gaza şi eliberarea unor ostatici
-
Michelle Obama spune că va lipsi de la învestirea lui Donald Trump. Soţul său va fi prezent
Ghimpu a făcut referire şi la o posibilă modificare a Constituţiei Republicii Moldova pentru a schimba numele limbii oficiale a ţării din moldovenească în română.
Potrivit RFE/RL, limba "moldovenească" a fost inventată de oficialii sovietici în momentul în care au anexat acest teritoriu, la începutul celui de-al doilea război mondial, în cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov.
Până în 1989, cetăţenii moldoveni au fost obligaţi să folosească alfabetul chirilic în locul celui latin, aceasta fiind o altă încercare a Uniunii Sovietice de a diferenţia noua republică sovietică de România. Sentimentele proromâneşti s-au intensificat în Republica Moldova după dezmembrarea Uniunii Sovietice, dar s-au evidenţiat mai mult ca urmare a ajungerii la putere în iulie a alianţei prooccidentale.
Dar nu toţi membrii Alianţei pentru Integrare Europeană împărtăşesc aceeaşi viziune.
Candidatul la alegerile prezidenţiale Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din R. Moldova, a precizat înainte de Ziua Naţională a României că problema limbii oficiale a Republicii Moldova poate aştepta.
Poziţia lui Lupu faţa de România a dat naştere unor speculaţii potrivit cărora ar fi mai interesat să întreţină relaţii bune cu Moscova şi cu Partidul Comuniştilor, din care a făcut parte până în vara acestui an, decât cu autorităţile de la Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO