„Bilanţul erupţiei Merapi s-a ridicat la 240 de morţi. Aproximativ 390.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţa” pentru a se instala în tabere improvizate, a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului.
Precedentul bilanţ comunicat vineri era de 204 morţi şi 380.000 de persoane evacuate.
Autorităţile le-au cerut locuitorilor să nu se întoarcă în satele lor, vulcanul fiindcă încă activ şi imprevizibil.
„Nu putem prevedea viitoarele erupţii, locuitorii trebuie să rămână, prin urmare, în tabere până la noi evaluări”, a declarat Subandrio, un vulcanolog oficial.
„Activitatea Merapi este în continuare puternică şi alerta este încă în vigoare”, a adăugat el.
Echipele de salvare au anunţat sâmbătă că au descoperit noi cadavre în jurul vulcanului situat în apropiere de oraşul Yogyakarta, în centrul insulei Java, a adăugat oficialul.
Vineri seara, vulcanul a erupt noi nori de cenuşă timp de o oră.
Mai mulţi vulcanologi japonezi sunt în zonă pentru a ajuta la supravegherea vulcanului şi vor instala echipamente de captare care să permită măsurarea presiunii atmosferice.
„Echipamentele de captare vor fi amplasate la aproximativ 20 de kilometri de crater şi vor permite ameliorarea supravegherii activităţii vulcanice”, a declarat Subandrio.
Merapi, care are înălţimea de 2.914 metri, este situat în centrul unei regiuni foarte populate, la 26 de kilometri de Yogyakarta.
Ultima sa erupţie datează din iunie 2006, când au murit două persoane.
Aceasta a intervenit la câteva zile după cutremurul din 27 mai 2006, cu magnitudinea de 6,3, care a afectat oraşul Yogyakarta şi împrejurimile sale şi a provocat moartea a aproximativ 5.800 de persoane.
Din cauza riscurilor, Merapi este vulcanul cel mai supravegheat din Indonezia, care are 69 de vulcani activi.
Aeroportul din Yogyakarta a fost închis până luni, în timp ce numeroase zboruri către această regiune au fost anulate de la începutul erupţiei vulcanice.