- Home
- Facem România Bine
- (07.04.2021, 08:00)
Boala COVID. Ce sunt şi cum acţionează anticorpii împotriva coronavirusului
Odată pătruns în celula gazdă, SARS-CoV-2 declanşează un răspuns imun extrem de complex din partea organismului infectat, spun specialiştii. O componentă importantă a acestui răspuns imun este producerea de anticorpi anti-virus, respectiv anticorpi îndreptaţi specific asupra proteinelor structurale ale virusului. Ce sunt aceşti anticorpi?
6576 afişări
Anticorpii pentru COVID
Ca structură, anticorpii sunt imunoglobuline aparţinând claselor A, M, G, D, E, iar ca ţintă, sunt îndreptaţi asupra proteinelor N, M, E si S.
Genomul coronavirusului codifică 4 proteine structurale principale: proteina N (nucleocapsida), care reprezintă practic nucleul virusului ce cuprinde ARN-ul viral, proteina M (membranară), proteina E (anvelopa virală) şi proteina S (spike), proteina de suprafaţă care dă aspectul de “corona” datorită structurii trimerice.
Anticorpi specifici infecţiei cu virusul SARS-CoV-2: IgM şi IgG
Până în prezent, doar trei clase de anticorpi sunt studiate în dinamica răspunsului imun indus în general de virusuri: anticorpi de tip A, M şi G. Potrivit specialiştilor MedLife, pentru coronavirusuri şi, în special pentru SARS-CoV-2, rolul anticorpilor de tipul IgA este puţin înţeles. De la apariţia pandemiei şi odată cu punerea la punct a testelor de laborator au fost studiaţi anticorpii de tip IgM şi IgG:
- IgM - Imunoglobulina M este tipul de anticorp produs de sistemul imun imediat după infecţie. Acesta este prezent în prima linie de apărare în timpul infecţiilor virale, înainte ca sistemul imun să producă anticorpii de tip IgG.
- IgG - Imunoglobulinele Gsunt anticorpi extrem de specifici care sunt importanţi pentru imunitatea pe termen lung şi memoria imunologică.
La ora actuală se ştie că există o diferenţă semnificativă atât a nivelurilor, cât şi a cronologiei apariţiei acestor anticorpi. Dacă pentru majoritatea virusurilor, primii anticorpi care apar sunt cei de tip IgM, pentru SARS CoV-2 sunt mult mai frecvente situaţiile în care cele două clase de anticorpi (IgM şi IgG) apar şi persistă aproape simultan.
Ce sunt anticorpii anti-proteină N (nucleocapsida) şi anti-proteină S (spike)?
Proteina N (nucleocapsida) este proteina care încapsulează ARN-ul viral şi îl protejează de mediul celulei gazdă. Pe lângă rolul protector, proteina N are rolul de a media transcrierea genomului viral, fiind esenţială în replicarea virală. Această proteină este puternic imunogenă, anticorpii îndreptaţi împotriva ei fiind un marker serologic important în evidenţierea răspunsului imun la infecţia virală cu virusul SARS-CoV-2.
Structura proteinei S (Spike) este extrem de complexă. Aceasta are două subunităţi care fac posibilă ataşarea virusului de celulă, pătrunderea virusului în celulă şi fuziunea lui cu celula gazdă. Altfel spus, structura proteinei Spike oferă un număr important de situsuri antigenice intens determinante de anticorpi de neutralizare, respectiv anticorpi care să împiedice ataşarea şi pătrunderea virusului în celula gazdă.
În egală măsură, există frecvent situaţii în care, în ciuda dovezilor infecţiei cu SARS-CoV-2, răspunsul în anticorpi al organismului nu este pus în evidenţă prin niciun test comercial disponibil, adică sunt persoane care “nu dezvoltă anticorpi”.
Informaţia oferită de prezenţa oricăruia din cei doi anticorpi, fie anti-N, fie anti-S, fie că sunt de clasă IgG, fie IgM, este că a existat infectare cu SARS-CoV-2, chiar dacă aceasta a fost asimptomatică sau au existat simptome banale, trecute cu vederea la momentul respectiv.
Cum se poate detecta prezenţa în sânge a anticorpilor anti-proteină N şi anti-proteină S?
În laboratoarele MedLife se pot efectua 3 tipuri de teste pentru detecţia anticorpilor anti-SARS-CoV-2, toate prin metoda chemiluminiscenţei.
- Test anticorpi IgM anti-S – test calitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat şi nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
- Test anticropi IgG anti-N – test calitativ, recomandat persoanelor care nu s-au vaccinat şi nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
- Test anticorpi IgG anti-S – test cantitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat şi nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
Persoanele se pot teste în cel mai apropiat centru de recoltare MedLife şi pot afla astfel dacă organismul lor a produs anticorpi anti-SARS-CoV-2.
Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.