Video Gândurile lui Cristoiu: Ar putea să fie o lecţie cumplită pentru lumea modernă că democraţia nu este ceva vital/ Nu mai e nicio diferenţă între regimurile dictatoriale şi cele democratice

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că în momentul de faţă nu mai există nicio diferenţă între regimurile dictatoriale şi cele democratice. “Cât de repede au renunţat oamenii la libertăţi”, afirmă jurnalistul în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”.

Urmărește
4750 afișări

Ion Cristoiu: Faptul că Iohannis a mers într-un spital care se amenaja, e o imitare a lui Putin. Această criză a dezvăluit că nu există lideri democraţi din naştere. Ar putea să fie o lecţie cumplită pentru lumea modernă că democraţia nu este ceva vital. Nu mai e nicio diferenţă între regimuri dictatoriale şi cele democratice. Prin ce diferă Macron de Erdogan?

Redăm ideile principale:

Despre Klaus Iohannis

-Faptul că a ieşit de la Cotroceni şi a mers într-un spital care se amenaja, e o imitare a lui Putin. E în urma multor lideri mondiali care au făcut asemenea gesturi. Şi în cazul reevaluării la sânge a sistemului de sănătate, e tot o imitare a lui Macron. Nu cred că în afară de licărul de speranţă că vom ieşi din criză şi va reevalua, nu cred că trebuia să iasă preşedintele să spună.

- Şi în Franţa, Italia, America, sistemele de sănătate crapă, nu se aşteptau la o asemenea presiune.

- Preşedintele Iohannis ne-a spus să ne spălăm pe mâini, e jalnic. De 3 luni se spune. Nu există starletă, actor, vidanjor să nu ne spună să ne spălăm pe mâini.

- Corina  Creţu a remarcat că deşi Klaus Iohannis a participat la videoconferinţa Consiliului Uniunii Europene, a premierilor şi preşedinţilor, domnia sa nu ne-a spus nici până acum ce s-a întâmplat acolo. A fost un dezastru: liderii europeni au eşuat lamentabil, Italia şi Franţa au vrut un minim ajutor de solidaritate, Germania şi Olanda au refuzat. Klaus Iohannis era dator să anunţe naţiunea că a fost un şec. Dar nu a anunţat, că erau vinovate Olanda şi Germania, care sunt protectoarele lui Iohannis. Doi, este singurul şef de stat care încântă Uniunea Europeană, care s-a dovedit că nici nu există.

- Rămâne acest lucru cu reevaluarea sistemului de sănătate. Când guvernul Orban a decis să taie de la Sănătate şi să dea la Servicii. Poate dau şi ei o mână de ajutor, dar oricum nu sunt medici.

Despre drepturi şi libertăţi

-Această criză a dezvăluit că nu există lideri democraţi din naştere. Este o poveste. Firea omenească, de la omul primitiv, este făcută cu sete de putere. Puterea macină, mai ales dacă eşti om politic, iar acum s-a văzut că liderii lumii, cei mai democraţi, nu s-au gândit la drepturile omului.

- Tancuri, stare de asediu, închisori, mulţi nu au avut nevoie în unele ţări, dar au simţit plăcerea asta. Niciun lider al lumii nu începe cu: <<vă rog să mă iertaţi, aceste drepturi sunt interzise temporar>>.

- Primul lucru la care apelează orice democrat este forţa armată, militară, stare de urgenţă, asediu, închidem tot, limitarea drepturilor, satisfacţia de a fi cu mâna pe manete. Spre stupoarea mea şi omenirea, care făcuse Revoluţia franceză, s-a comportat ca o turmă de oi, uneori şi oile sunt mai rebele.

- Nu am auzit nici măcar unul să întrebe <<de ce să stăm în case>>. În Franţa, înainte de coronavirus, dacă un protestatar era reţinut de jandarmi deoarece a dărâmat un chioşc, toată Franţa era indignată. Acum vine unul şi întreabă de ce ai ieşit pe stradă şi tu plăteşti amendă. Nici măcar nu zici: <<Da’ de ce? >>

-Ar putea să fie o lecţie cumplită pentru lumea modernă că de fapt democraţia nu este ceva vital, că ea poate fi pusă la îndoială în numele a ceva. Atunci există acest risc ca într-un an să fie un alt pericol şi iar intrăm în case.

- Cât de repede au renunţat oamenii, nu la libertăţi subtile, cum ar fi dreptul de a demonstra, nu, la libertatea de a ieşi în parc.

-Presa îşi pierde dinţii, spiritul critic. Dacă se intericea un ziar, era tărăboi, acum îl interice un grup de comunicare strategică, despre care noi nu ştim nimic. Este foarte riscant.

- A fost un exerciţiu planetar. Nu mai e nicio diferenţă între regimuri dictatoriale şi cele democratice. Prin ce diferă Macron de Erdogan? Sunt la fel. Interzic, stăm în case. Prin ce este Franţa mai democrată decât Turcia? Prin nimic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici