„Gândurile lui Cristoiu” | Interviul integral. Marcel Ciolacu: Noi nu ştim ce ordonanţe s-au dat în acea noapte. După unele surse ştim că sunt 25, după altele 28

Preşedintele interimar al PSD, Marce Ciolacu, a admis, joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că şi social-democraţii au făcut multe greşeli când au fost la guvernare, dar nu atât de multe ca Guvernul Orban, pe care îl acuză că a atacat democraţia prin ordonanţele de urgenţă date la miezul nopţii.

Urmărește
557 afișări

Marcel Ciolacu a dat exemplu ordonanţa de urgenţă privind pregătirea alegerilor anticipate, care prevede că românii pot vota oriunde în ţară.

“Întotdeauna când ţi se umflă aşa capul, pe româneşte, şi dai 25 de ordonanţe într-o noapte, normal că ai scăpări. Au dat o OUG de pregătire a alegerilor anticipate, nu e un lucru rău, un guvern responsabil trebuie să gândească şi la o astfel de situaţie, în respectiva OUG au trecut că la alegerile parlamentare, orice cetăţean din România indiferent unde se află poate vota. Acest lucru se poate face la europarlamentare fiind o singură circumscripţie România şi o singură listă, la prezidenţiale, când există o singură circumscripţie”, a explicat liderul PSD.

Marcel Ciolacu spune că fondul legii este neconstituţional şi reprezintă o forţare a legii până la stupid, arătând că turiştii nu pot alege deputaţii din judeţul pe care îl vizitează.

“La locale, la parlamentare de asta se fac alegeri pe circumscripţii electorale judeţene, adică buzoienii mei vor să îşi aleagă parlamentarii de Buzău, nu cei care se află în vacanţă la Buzău, în munţii Buzăului aleg parlamentarii de Buzău. Dacă au ales să meargă în vacanţă în duminica alegerilor, nu îşi aleg parlamentarii care să îi reprezinte. Deci fondul este atât de neconstituţional încât eu nu înţeleg de ce are această forţare a legii până la stupid”, a punctat liderul social-democrat.

Marcel Ciolacu a admis că PSD a făcut multe greşeli, dar nu credea că România va avea parte de un prim-ministru anti-democratic, precum Ludovic Orban.

:Am zis şi în Parlament la moţiune, nu am crezut că România va avea un prim ministru cu asemenea structură anti-democratică. Să modifici legi electorale înainte cu patru luni, cum îi convine puterii: deci domne am făcut noi 200 de sondaje şi am văzut că pierd PSD-iştii 200 de primari. Au şi dat explicaţia public, eu nu am întâlnit în 30 de ani. PSD a făcut destule greşeli, unele mi le asum pe toate, ca şi preşedinte interimar, dar niciodată nu a dus lucrurile până aici, atât până la fondul democraţiei. S- a luptat cu statul de drept, îndreptăţit, poate cei care au dus lupta nu au fost, persoanele îndreptăţite să ducă această luptă. Au existat nişte abuzuri în justiţie, evidente, dar să ataci democraţia şi să ieşi cu nişte explicaţii, domne e mai bine în două tururi, corect, poate e mai bine în două tururi, mergem în Parlament, avem dezbateri, modificăm legislaţia şi din 2024 o punem în aplicare”, a susţinut preşedintele interimar al PSD.

Marcel Ciolacu îl acuză pe Ludovic Orban că nu doreşte ca legea privind alegerea primarilor în două tururi să fie dezbătută în Parlament, ci să introducă o temă falsă de dezbatere. vrea să introducă o temă falsă în dezbatere.

Acum să vedem care e prioritatea să treacă guvernul, să îşi pice guvernul, să treacă legile electorale, nu, e o temă falsă care  ascunde alte teme, am văzut declaraţia preşedintelui României şi cu reformele, dacă reforma în sănătate mi-a explicat-o cineva, să dai o OUG  de o asemenea,  deci modifici un sistem întreg, astfel de OUG vin în Parlament prin asumarea răspunderii, unde în Parlament ai o dezbatere amplă, asta înseamnă asumare, constituantul la asta s-a gândit când a creat această pârghie, asumarea răspunderii. O dai noaptea, la 12 noaptea, gândiţi-vă că eu sunt preşedintele Camerei, funcţie vremelnică, dar care în acest moment o ocup. Eu nu ştiu câte ordonanţe s-au dat”, a dezvăluit liderul PSD.

Marcel Ciolacu a explicat că în calitate de preşedinte al Camerei Deutaţilor nu a văzut textele acestor ordonanţe de urgenţă care trebuie depuse şi dezbătute în cele două Camere ale Parlamentului.

Nu, eu nu am textele ordonanţelor. Nu ştie nimeni câte ordonanţe s-au dat, sunt întrebat de televiziuni: <dar ştiţi, au avize, nu au avize?>.  De unde să ştiu eu, că nu am nici textele ordonanţelor? Fiindcă ordinea de zi a fost suplimentată, nu ştiu nici cu ce s-a suplimentat ordinea de zi, ştiu HG-urile, denumiri ce mai aveau ei de pus, politruci pe la prefecturi şi aşa mai departe, alea le-au trimis a doua zi, sunt toate apărute în Monitorul Oficial, în rest noi nu ştim în acest moment sunt două zile, avem deja acelaşi prim ministru desemnat, noi nu ştim ce Ordonanţe s-au dat în noaptea respectivă. După unele surse ştim că sunt 25, după altele 28”, a afirmat liderul social-democrat.

Prezentăm interviul integral:

Monica Mihai: Bună seara şi bine v-am găsit la Gândurile lui Cristoiu, avem în această seară o ediţie specială în care îl avem invitat în exclusivitate pe Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu: Bună seara, mulţumesc mult pentru invitaţie.

Monica Mihai: Bună seara, bine v-am găsit. Domnul Cristoiu alături de mine ca de fiecare dată la fiecare ediţie. Astăzi suntem în faţa dumneavoastră pentru a încerca să răspundem la câteva întrebări de actualitate, în primul rând am vrea să începem, domnul Ciolacu, preşedintele Klaus Iohannis a avut în urmă cu puţin timp o declaraţie în care a anunţat, după toate evenimentele care au avut loc la în ultimele zile, că îl desemnează ca premier tot pe Ludovic Orban. Prima reacţie?

Preşedintele României a ales o variantă prelungită de criză politică într-o criză guvernamentală

Marcel Ciolacu: Nu pot să fiu mincinos, mă aşteptam la această decizie, preşedintele României a ales o variantă prelungită de criză politică într-o criză guvernamentală, în momentul acesta vorbim de o criză politică, presupun că şi-o va şi asuma, costurile unei crize politice. Noi ne vom strânge luni la partid, împreună cu colegii şi vom face planul şi strategia pentru perioada următoare, mâine o să mă văd cu juriştii de la partid şi categoric îmi conferă acest drept, funcţia de preşedinte al Camerei, voi face o sesizare, să vedem cât de legală este dacă nu a fost declanşat un conflict juridic constituţional.

Ion Cristoiu: În sensul că ştiu punctul dumneavoastră de vedere, deocamdată vă adunaţi juriştii, nu aţi decis încă să consideraţi conflict juridic, desemnarea aceluiaşi premier care a căzut, în sensul ăsta?

Marcel Ciolacu: Care a căzut, care este în funcţie ca şi interimar şi nu în ultimul rând premierul desemnat nu este susţinut de nimeni deoarece Partidul Naţional Liberal care a fost cu acest premier desemnat să îl susţină au dat şi declaraţia că ei nu îl vor vota, deci este foarte greu de explicat, este o capcană pe care şi-au creat-o singuri.

Ion Cristoiu: Da, e interesant, deci potrivit procedurilor domnul Orban...

Marcel Ciolacu: Nu e susţinut de nimeni.

Ion Cristoiu: Bun, dumneavoastră sunteţi, ca preşedinte al Camerei, specialist în proceduri parlamentare, ce ar însemna, luând în serios această propunere, din punct de vedere parlamentar? Adică ce se va întâmpla şi ce veţi face dumneavoastră care sunteţi majoritar în Parlament?

Marcel Ciolacu: În primul rând constatăm, Partidul Social Democrat şi Pro România au fost cu o propunere, cu o majoritate nu confirmată, super confirmată prin trecerea unei Moţiuni de Cenzură cu  261 de voturi, multe voturi, cele mai multe voturi care au trecut o moţiune post decembristă. Am văzut că USR susţin pe domnul Cioloş, PSD şi Pro România pe domnul Pricopie, minorităţile nu au propuneri, UDMR nu are propuneri, ALDE nu are propuneri, PMP nu are propuneri, PNL are o propunere dar au anunţat că nu o votează. Nu poţi să desemnezi o persoană care în urma consultărilor nu este susţinută de nimeni.

Ion Cristoiu: Nici măcar de propriul partid. Bun, am înţeles, e clar că este un  mecanism de declanşare a anticipatelor fără să se lase impresia că e în mişcare. Spuneţi-mi  că până acum nu a explicat nimeni serios românilor, ce înseamnă acest mecanism? Deci ce ar însemna acum, dacă e desmenat domnul...

Monica Mihai: Ludovic Orban.

Ion Cristoiu: Din punct de vedere procedural ce se va întâmpla şi ce faceţi  dumneavoastră PSD la această...

Marcel Ciolacu: Primul Ministru desemnat trebuie să vină cu echipa să aducă documentele la Parlament să intrăm în calendarul...

Ion Cristoiu: Poate să fie aceeaşi echipă?

Marcel Ciolacu: Categoric, ca să intrăm în calendarul de audieri.

Ion Cristoiu: Poate să fie acelaşi program?

Marcel Ciolacu: Nu, atributul programului de audieri al miniştrilor...

Ion Cristoiu: El vă trimite dumneavoastră nişte documente.

Marcel Ciolacu: Nu, chiar dacă sunt aceeaşi oameni noi vorbim de alt Guvern, trebuie să vină cu anumite modificări la programul de guvernare.

Ion Cristoiu: Şi dacă nu vin, ce faceţi procedural?

Marcel Ciolacu: Nu se închide procedura, este pe regulament. Problema e că noi nu ajungem acolo.

Ion Cristoiu: În ce sens?

Marcel Ciolacu: În sensul în care dacă eu am temei şi voi face sesizarea, vom aştepta întâi Curtea Constituţională să exprime dacă suntem pe lege, dacă respectăm Constituţia sau nu. După ce vom afla dacă respectăm sau nu Constituţia intrăm în procedurile parlamentare.

Monica Mihai: Şi dacă decizia Curţii Constituţională se va lăsa aşteptată, ce facem în acel caz?

Marcel Ciolacu: Nu este problema Partidului Social Democrat, repet, preşedintele României astăzi a hotărât să aleagă o cale mai complicată să prelungească o criză politică.

Monica Mihai: Deci ceea ce ne spuneţi dumneavoastră, dacă am înţeles corect, că practic nu vor exista acele 10 zile imediat, pentru  că PSD va sesiza CCR şi practic aşteptăm până soluţionează CCR solicitarea...

Marcel Ciolacu: Este o noutate, este pentru prima dată când se întâmplă lucrul acesta.

Ion Cristoiu: ... aţi spus că veţi convoca juriştii, există posibilitatea ca juriştii să vă convingă să nu depuneţi?

Marcel Ciolacu: Din ce elemente avem în acest moment, nu cred că există această posibilitate.

Ion Cristoiu: Deci depuneţi, bun. Încă o dată, deşi pare plicticos nimeni nu a explicat în ce constă procedura asta care de fapt se vrea de ochii lumii, între noi fie vorba, deci să presupunem că CCR dă câteva zile, e posibil, poate?

Marcel Ciolacu:  E posibil.

Ion Cristoiu: Bun, în acel moment intraţi pe procedură parlamentară, primul lucru pe care l-aţi spus şi foarte interesant ca ştire este aşa: poate să fie acelaşi Guvern, dar nu poate să fie acelaşi program, trebuie să îl modifice cât de cât.

Marcel Ciolacu: Da.

Ion Cristoiu: Dacă nu îl modifică ce puteţi face dumneavoastră?

Marcel Ciolacu: Nu avem procedură completă.

Ion Cristoiu: Adică nu dispuneţi...

Marcel Ciolacu: Da.

Monica Mihai: Trecem la audierea miniştrilor.

Marcel Ciolacu: Nu putem trece la pasul următor, dar presupun că vor face nişte modificări.

Ion Cristoiu: Am înţeles, fac modificări, se trec la investire. Aveţi intenţia să prelungiţi asta, sau să fiţi rezonabili şi să intraţi...

Marcel Ciolacu: Maestre, cu certitudine vom respecta legile, regulamentele Camerei, deciziile Curţii şi vom face un program adecvat acestor regulamente şi vom respecta Constituţia.

E un moment în care trebuie o decizie politică, dacă participăm la acel vot sau nu, avem şi această posibilitate ca PSD să nu meargă în plen

Ion Cristoiu: Şi după asta iertaţi-mă, ei se vor supune votului în plen?

Marcel Ciolacu: După audieri, după un calendar...

Ion Cristoiu: Ajungem în plen, că nimeni nu s-a gândit la situaţia asta şi ce situaţie aveţi dumneavoastră ipotetică, deci PNL nu va vota Guvernul ăsta, da?

Marcel Ciolacu: Da.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră:  Ce faceţi, PSD?

Marcel Ciolacu: E un moment în care trebuie o decizie politică, dacă participăm la acel vot sau nu, avem şi această posibilitate ca PSD să nu meargă în plen, mai puţin eu, fiind preşedintele Camerei trebuie să particip, să nu participe la lucrări.

Monica Mihai: Va exista o discuţie şi cu Pro România şi cu ALDE în acest sens? Să fie un consens pe partea asta?

Marcel Ciolacu: Vom avea mai multe discuţii, am avut şi înainte de desemnare...

Ion Cristoiu: Şi dacă nu se face cvorum nu poate să se discute.

Marcel Ciolacu: Nu se poate face votul.

Monica Mihai: Şi atunci se amână până va exista cvorum?

Marcel Ciolacu: Se amână, urmează birourile permanente reunite să facă alt calendar.

Ion Cristoiu: O întrebare şi închid partea asta, acuma a circulat zvonul şi trebuie să vi-l spun că şi dumneavoastră eraţi în această piesă, sunteţi sau nu sunteţi, PSD?

Marcel Ciolacu: Păi eu am anunţat, cu adevărat nu mi se poate cere ca eu, mai ales lider, preşedintele fie şi interimar al partidului, să votez vreodată Guvernul Orban. Adică e...

Ion Cristoiu: Dacă punea pe altcineva votaţi?

Marcel Ciolacu: Chiar dacă aş fi fost simplu membru de partid, eu nu aş vota niciodată un Guvern PNL indiferent...

Monica Mihai: Indiferent PNL, nu doar Ludovic Orban, asta spuneţi.

Marcel Ciolacu: Şi mai mult, acum Ludovic Orban, adică este penibilă situaţia să ai 261 de voturi şi să vii cu aceeaşi nominalizare? Eu am mai văzut, dumneavoastră sunteţi istoric, maestre, şi ştiţi noi am mai trăit filmele astea, parcă  vrem să demonstrăm că nu inventăm niciodată apa caldă, inventăm, se pare, proceduri mai nou. Klaus Iohannis a fost refuzat de Traian Băsescu în acelaşi stil. Aş fi foarte curios să văd declaraţiile preşedintelui României de atunci când a fost refuzat cu o majoritate de Traian Băsescu, să fie desemnat prim ministru. Am văzut şi alţi oameni politici care au avut un scor foarte bun electoral şi pe urmă au crezut că sunt stăpânii României. am văzut şi scorurile electorale după această atitudine, fiecare om politic la un moment dat îşi asumă anumite lucruri, cu certitudine eu nu voi vota vreodată Guvernul Orban, chiar dacă e a doua, a treia propunere. O să fac aceeaşi recomandare şi în partid, vom vedea şi voi respecta orice decizie a CCR.

Monica Mihai: Dumneavoastră, Marcel Ciolacu, PSD, doriţi alegeri anticipate?

Marcel Ciolacu: Nu, e o aberaţie să faci alegeri anticipate cu trei luni înainte de alegerile la termen, ştim toţi de ce se fac aceste alegeri anticipate, fiindcă avem o dată de 1 septembrie când trebuie puse în aplicare legea pensiilor şi mărirea salariilor profesorilor, deci nu poate nimeni să ascundă această evidenţă, miza asta este, ca guvernul să fie instalat înainte de data de 1 septembrie, orice prorogare de termen se face prin Ordonanţă de Urgenţă, cum au făcut cu alocaţiile copiilor. Orice Ordonanţă vine în Parlament în cinci zile. Alocaţiile copiilor au trecut deja de Senat fiind respinsă respectiva Ordonanţă, au venit şi la Camera Deputaţilor unde de asemenea va fi respinsă. Şi atunci Guvernul va trebui să pună în aplicare legea din Parlament.

Ion Cristoiu: Asta e o nuanţă, nu mi-am dat seama. Deci ei vor să facă aceste alegeri anticipate nu ca să nu piardă la alegerile normale, ce spuneţi că vor fi obligaţi să facă acea prorogare şi...

Marcel Ciolacu: Da, dar acea prorogare vine la noi.

Ion Cristoiu: Am înţeles.

Marcel Ciolacu: Ei cum fac prorogarea? Prin OUG, acum nu pot fiindcă e deja un Guvern demis...

Monica Mihai: E interimar.

Marcel Ciolacu: Dar să spunem că reinstalează un Guvern, acea prorogare nu poate să o facă decât printr-o OUG care vine la Parlament, iar parlamentarii vor decide. Dacă au decis legea să fie pe 1 septembrie, presupun că vor decide să rămână în aplicare. E o scăpare acum faptul că e un guvern interimar, deoarece nu poate să mai dea Ordonanţe. Şi-au creat o mare problemă singuri până căutăm soluţiile PSD-ului, momentan ne livrează foarte multe soluţii domnul Orban direct. Întotdeauna când ţi se umflă aşa capul, pe româneşte şi dai 25 de ordonanţe într-o noapte, normal că ai scăpări. Au dat o OUG de pregătire a alegerilor anticipate, nu e un lucru rău, un guvern responsabil trebuie să gândească şi la o astfel de situaţie, în respectiva OUG au trecut că la alegerile parlamentare, orice cetăţean din România indiferent unde se află poate vota. Acest lucru se poate face la europarlamentare fiind o singură circumscripţie România şi o singură listă, la prezidenţiale, când există o singură circumscripţie...

PSD a făcut destule greşeli, unele mi le asum pe toate, ca şi preşedinte interimar, dar niciodată nu a dus lucrurile până aici, atât până la fondul democraţiei

Ion Cristoiu: Corect, dar la parlamentare nu poate...

Marcel Ciolacu: La locale, la parlamentare de asta se fac alegeri pe circumscripţii electorale judeţene, adică buzoienii mei vor să îşi aleagă parlamentarii de Buzău, nu cei care se află în vacanţă la Buzău, în munţii Buzăului aleg parlamentarii de Buzău. Dacă au ales să meargă în vacanţă în duminica alegerilor, nu îşi aleg parlamentarii care să îi reprezinte. Deci fondul este atât de neconstituţional încât eu nu înţeleg de ce are această forţare a legii până la stupid. Am zis şi în Parlament la Moţiune, nu am crezut că România va avea un prim ministru cu asemenea structură anti-democratică. Să modifici legi electorale înainte cu patru luni, cum îţi convine, puterii: deci domne am făcut noi 200 de sondaje şi am văzut că pierd PSD-iştii 200 de primari. Au şi dat explicaţia public, eu nu am întâlnit în 30 de ani. PSD a făcut destule greşeli, unele mi le asum pe toate, ca şi preşedinte interimar, dar niciodată nu a dus lucrurile până aici, atât până la fondul democraţiei. S- a luptat cu statul de drept, îndreptăţit, poate cei care au dus lupta nu au fost, persoanele îndreptăţite să ducă această luptă. Au existat nişte abuzuri în justiţie, evidente, dar să ataci democraţia şi să ieşi cu nişte explicaţii, domne e mai bine în două tururi, corect, poate e mai bine în două tururi, mergem în Parlament, avem dezbateri, modificăm legislaţia şi din 2024 o punem în aplicare. În acest moment primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, iar preşedinţii de Consilii Judeţene uninominal.

Ion Cristoiu: Da, domnul Orban tot promite că va face totuşi ceva şi va schimba, e posibil?

Marcel Ciolacu: Nu ştiu...

Monica Mihai: În calitate de interimar nu poate să facă nici o mutare.

Ion Cristoiu: Spune că va trece prin Parlament această lege.

Marcel Ciolacu: Să intre în procedurile parlamentare.

Ion Cristoiu: Am înţeles.

Marcel Ciolacu: Acuma să vedem care e prioritatea să treacă guvernul, să îşi pice guvernul, să treacă legile electorale, nu, e o temă falsă care  ascunde alte teme, am văzut declaraţia preşedintelui României şi cu reformele, dacă reforma în sănătate mi-a explicat-o cineva, să dai o OUG  de o asemenea,  deci modifici un sistem întreg, astfel de OUG vin în Parlament prin asumarea răspunderii, unde în Parlament ai o dezbatere amplă, asta înseamnă asumare, constituantul la asta s-a gândit când a creat această pârghie, asumarea răspunderii. O dai noaptea, la 12 noaptea, gândiţi-vă că eu sunt preşedintele Camerei, funcţie vremelnică, dar care în acest moment o ocup. Eu nu ştiu câte ordonanţe s-au dat.

Monica Mihai: Atât de multe au fost?

Marcel Ciolacu: Nu, eu nu am textele ordonanţelor. Nu ştie nimeni câte ordonanţe s-au dat, sunt întrebat de televiziuni: „dar ştiţi, au avize, nu au avize?”. De unde să ştiu eu, că nu am nici textele ordonanţelor? Fiindcă ordinea de zi a fost suplimentată, nu ştiu nici cu ce s-a suplimentat ordinea de zi, ştiu HG-urile, denumiri ce mai aveau ei de pus, politruci pe la prefecturi şi aşa mai departe, alea le-au trimis a doua zi, sunt toate apărute în Monitorul Oficial, în rest noi nu ştim în acest moment sunt două zile, avem deja acelaşi prim ministru desemnat, noi nu ştim ce ordonanţe s-au dat în noaptea respectivă. După unele surse ştim că sunt 25, după altele 28.

Monica Mihai: Păi şi ele ar mai putea să intre în vigoare dacă ...

Marcel Ciolacu: În afară de asta, au venit şi după două săptămâni, cică: domne aşteptăm încă avize.

Ion Cristoiu: (...) cu avize...

Marcel Ciolacu: În afară de asta, e avizul Consiliului Legislativ, dacă e un aviz favorabil e o situaţie, dacă e un aviz negativ e altă situaţie, trebuie să reintri în şedinţa de guvern cu avizul negativ şi să vezi dacă o mai dai sau nu...

Monica Mihai: Păi dar nu mai ai posibilitatea să o mai dai.

Ion Cristoiu: Corect.

Marcel Ciolacu: Eu asemenea ambrambureală nu am văzut cu bunele şi relele PSD-ului, nu am auzit de aşa ceva, au numit 28 de prefecţi şi subprefecţi, dintre ei sunt 4 numiţi legal şi 24 ilegal.

Monica Mihai: De ce? Ce se întâmplă?

Marcel Ciolacu: Pentru că trebuiau să aibă studii de profil sau să fie funcţionari publici şi i-au trecut ca şi anumiţi funcţionari publici parlamentari, i-au asimilat funcţionarilor publici, avizele de la ANFP au fost negative, iar noul şef al Autorităţii a stat în şedinţa de Guvern până la trei dimineaţa şi a scris fiecare aviz. Vom cere desecretizarea tuturor stenogramelor şedinţelor de Guvern şi maestre cred că vom avea ce discuta doi ani de zile, să vedem prostia şi incompetenţa care a domnit Palatul Victoria în această perioadă. Va fi foarte greu de desecretizat, dar vom merge pe toate procedurile legale până când vom obţine acest lucru.

Ion Cristoiu: Deci veţi cere desecretizarea, veţi cere acest lucru, dar de ce se fac secrete?

Marcel Ciolacu: Aşa este procedura.

Monica Mihai: Şi credeţi că aveţi şanse să o obţineţi?

Ion Cristoiu: Nu aţi făcut- o dumneavoastră parlamentarii? De ce să fie secretă stenograma?

Marcel Ciolacu: Asta este, vom cere desecretizarea...

Ion Cristoiu: Mi-aţi dat o ştire, cum adică şedinţele de Guvern, stenogramele sunt secrete? Ce poate să discute ei acolo?

Monica Mihai: Pot fi subiecte de interes naţional şi atunci... 

Marcel Ciolacu: Vrem şi noi în această ultimă noapte a Guvernului Orban să vedem discuţiile  care au avut loc cu aceste Ordonanţe.

Monica Mihai: Pe mine exact asta m-ar interesa, legat de Ordonanţe, dacă spuneţi că multe dintre ele nici nu au fost publicate în Monitorul Oficial, cum mai intră ele în vigoare după ce în Monitorul Oficial a fost...

Marcel Ciolacu: Mâine o să stau cu juriştii de vorbă, avem aceste teme de două zile şi să vedem cum trebuie acţionat, mai ales că e responsabilitatea mea, deoarece Monitorul Oficial este în subordinea Parlamentului şi toate documentele care merg la Monitorul Oficial trec prin Secretariatul General al Camere Deputaţilor.

Ion Cristoiu: Toţi invitaţii care au avut onoarea, eu nu am avut niciodată onoare, îi pun să povestească, mulţi refuză, eu ştiu că dumneavoastră sunteţi un bun povestitor, spuneţi-mi şi mie, epic cum a avut loc această întâlnire, nu cred că ar fi aşa de secretă? E prima dată când vă duceţi în calitate de?

Marcel Ciolacu: De preşedinte al partidului, că am mai fost o dată cu doamna Dăncilă.

Ion Cristoiu: Pentru istorie, cum e?

Marcel Ciolacu: Sunt discuţii, ne-am prezentat propunerea, a luat act, a spus că e o propunere bună.

Ion Cristoiu: Păi şi în timpul ăsta nu a zis nimic, v-a ascultat?

Marcel Ciolacu: A spus priorităţile vreau să fie România, suntem de acord cu toţii.

Ion Cristoiu: Dânsul a zis?

Marcel Ciolacu: Da.

Ion Cristoiu: Aţi povestit epic, am înţeles, într-o parte stau unii..

Marcel Ciolacu: Nu a fost ceva spectaculos, da unii stau într-o parte, au fost şi imagini.

Monica Mihai: Pe o parte stă preşedintele şi pe cealaltă stau cei care vin la discuţii.

Ion Cristoiu: Preşedintele vorbeşte înaintea dumneavoastră sau dumneavoastră ziceţi ceva?

Marcel Ciolacu: Prima oară a vorbit preşedintele că aşa e o gazdă, presupun...

Ion Cristoiu:  Şi gazda asta ce a zis că... asta eu nu am auzit până acum, ce v-a zis?

Marcel Ciolacu: Care este situaţia politică, i-am spus „domne nu aveam cum să evităm să depunem o moţiune de cenzură, nu poţi să modifici legile electorale prin Ordonanţe, prim asumări, cu trei luni înainte, patru luni”, dacă scazi campania electorală de fapt sunt modificate cu o lună înainte. S-a creat această criză politică, dar după numai trei luni de când a picat alt Guvern,  situaţia e totuşi delicată.

Ion Cristoiu: În cele două discursuri publice cel de ieri şi cel de azi a avut o introducere pe scurt în care spunea aşa: avem de o parte un Guvern reformist cutare, ştiţi povestea şi avem de a face cu o majoritatea, dumneavoastră v-a zis textul ăsta?

Marcel Ciolacu: Nu am intrat, am discutat pentru ce am fost.

Ion Cristoiu: Păi dar nouă poporului ne-a zis textul ăsta, dumneavoastră nu v-a zis în faţă că nu sunteţi reformişti? V-a zis?

Marcel Ciolacu: Maestre ,nu am avut această discuţie, eu aş vrea să ştiu mai detaliat care sunt reformele lui Orban.

Ion Cristoiu: Nu ocoliţi răspunsul, vă mai întreb o dată, domnul preşedinte a ţinut două discursuri aproape identice cu tema că avem de a face un guvern reformist, la, la, la şi un PSD anti, nu era normal să vă spună şi dumneavoastră? V-a spus sau nu v-a spus?

Marcel Ciolacu: Nu, pe mine nu mă deranjează ce a spus preşedintele.

Ion Cristoiu: În faţă v-a spus?

Marcel Ciolacu: Preşedintele României are o datorie faţă de Partidul Naţional Liberal pentru că l-a susţinut şi o perioadă scurtă de când a fost susţinut de PNL, nu e surprinzător cum nu am fost surprins nici de decizie o anticipam din discuţie. A ales calea unei crize politice îndelungate din punctul meu de vedere.

Monica Mihai: De ce credeţi că a făcut această...

Ion Cristoiu: Nu, am înţeles ocoliţi răspunsul, v-am întrebat, dânsul a ţinut un discurs, cum vă ţin eu acum, da? Şi în discursul ăla a zis acest text că dumneavoastră nu sunteţi reformişti?

Marcel Ciolacu: Nu, maestre.

Ion Cristoiu: Bun, deci e o ştire, nu v-a zis în faţă, eu vă ziceam.

Monica Mihai: A zis la televizor.

Ion Cristoiu: Eu vă ziceam, deci e o ştire, nu v- a zis în faţă că nu sunteţi reformist şi că sunteţi ce mai sunteţi şi că PNL e bun...

Marcel Ciolacu: Chiar am fost cu o delegaţie greu de adus atingeri sau reproşuri...

Monica Mihai: Şi totuşi...

Ion Cristoiu: E adevărat că vi l-a lăudat pe Pricopie?

Marcel Ciolacu: A zis că nu are cuvinte împotriva propunerii PSD şi Pro România.

Ion Cristoiu: Dar?

Marcel Ciolacu: Va decide şi ne va anunţa.

E o forţare a legii, e un abuz de putere. De obicei oamenii politici au plătit pentru orice fel de abuz de putere

Monica Mihai: Lucru pe care l-a şi făcut la puţin timp după consultări, de ce credeţi că a ales domnul preşedinte varianta aceasta, a crizei politice pe termen lung în situaţia actuală? Că presupun că aveţi o opinie.

Marcel Ciolacu: Se întâmplă la oamenii politici când câştigi cu un scor mare, este un defect al... şi uitaţi-vă în istorie, se repetă această... adevărat nu o să vină un decont imediat, dar e şi contextul, este la al doilea mandat, ultimul mandat, anumite calcule politice nu le fac eu, spun că se sfătuieşte consilierii cu consultanţii.

Monica Mihai: Vă avantajează ca partid aceste greşeli dacă putem să le numim aşa?

Marcel Ciolacu: Nu ştiu, vom vedea la alegeri, e o forţare a legii, e un abuz de putere. De obicei oamenii politici au plătit pentru orice fel de abuz de putere. Românii reacţionează la astfel de lucruri cum reacţionau şi în ceea ce priveşte Partidul Social Democrat, nu trebuie ascuns acest lucru.

Monica Mihai: Aveţi un calendar, aţi discutat încă de la începutul emisiunii...

Marcel Ciolacu: Un plan, categoric.

Monica Mihai: Şi cum s-ar desfăşura, va veni Guvernul Orban în Parlament, aţi spus şi dumneavoastră că este posibil să existe cvorum sau nu, cum vedeţi finalitatea acestui proces?

Eu nu m-am căsătorit cu Victor Ponta şi momentan nu am făcut nici o alianţă. Este prima înţelegere punctuală

Marcel Ciolacu: Avem un plan atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu, pe etape, pentru fiecare etapă eu voi solicita prezenţa colegilor mei din partid să luăm deciziile.

Ion Cristoiu: Veţi discuta în comitet, în forum?

Marcel Ciolacu: Da, în Comitetul Executiv...

Ion Cristoiu: Aţi reuşit o alianţă cu Pro România, de ce nu cu ALDE, de ce nu aţi reuşit cu ALDE?

Marcel Ciolacu: Contextul politic al domnului Tăriceanu e mai delicat decât contextul Victor Ponta.

Ion Cristoiu: Ce înseamnă?

Marcel Ciolacu: Am plecat de la ideea propunerii, eu am venit cu propunerea la domnul Ponta cu Remus Pricopie, a spus că nu are nimic împotriva propunerii, nu prea avea cum pentru că a fost ministru în Guvernul Ponta şi poate propunerea a fost suficient de bună să o accepte.

Ion Cristoiu: Am înţeles, aţi dat o ştire. Spun eu a fost făcută din adins ca domnul Ponta să nu poată să o refuze.

Continuă în pagina 2

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici