„Gândurile lui Cristoiu” | Interviul integral. Nicuşor Dan: Bucureştiul nu are nici azi cadastru. Nimeni nu ştie să pună ordine în acel hăţiş

Deputatul independent Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, a explicat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de ce nu există un plan cadastral al Bucureştiului şi cum pierd cetăţenii şi municipalitatea bani din această cauză.

Urmărește
974 afișări

Nicuşor Dan a afirmat că lipsa unui plan cadastral al Capitalei are foarte multe implicaţii, nu numai de ordin estetic – case părăsite, terenuri pline de gunoaie şi buruieni, ci şi din punct de vedere al taxelor şi investiţiilor.

“Nu este nici azi (un cadastru). Sunt extrem, extrem de multe implicaţii ale acestui fapt. De exemplu, cel mai trivial. În sectorul 2 este o taxă pe gunoi pentru că… toţi cetăţenii sectorului 2 au o taxă pe gunoi pentru că sectorul 2 nu e în stare să vadă că 30% din populaţia sectorului nu are un contract. El ştie că 30% n-are contract, dar nu ştie exact cine sunt ăia pentru că nu au o bază de date care să spună cine, unde locuieşte. (...) Nu mai spun că te apuci să faci o lucrare şi nu ştii pe unde trec reţelele. Cum s-a întâmplat şi s-au pierdut bani europeni la pasajul de la Piaţa Sudului. Proiectantul a venit în baza a ce ştia a făcut un proiect şi oamenii când s-au apucat şi au săpat au găsit nişte magistrale…Nu existau aceste hărţi cu reţelele care treceau pe acolo”, a explicat deputatul.

Nicuşor Dan a arătat că lipsa de şcoli sau grădiniţe în Bucureşti este şi efectul lipsei planului cadastral, în condiţiile în care un primar ar avea cele mai bune intenţii să le construiască.

“Alt exemplu, avem un deficit de şcoli, da? Dacă aveţi cel mai bun primar cu cele mai bune intenţii care să zică vreau să pun o şcoală azi, nu ştie unde s-o pună pentru că nu are o corespondenţă între unde locuiesc locuitorul din zonă şi unde e nevoie de şcoală”, a subliniat candidatul independent.

Nicuşor Dan a subliniat că una dintre implicaţiile grave ale lipsei cadastrului este imposibilitatea municipalităţii  de a-şi valorifica proprietăţilor în beneficiul cetăţenilor.

“În ceea ce spune domnul Cristoiu, este cum poţi tu ca autoritate publică să-ţi valorifici proprietăţile. Pentru că noi avem un inventar, prin lege, bineînţeles, legea e din anii 2000, care spune că noi ca Bucureşti avem un inventar al domeniului public care aparţine Municipiului Bucureşti. Şi acest inventar al domeniului public este un document PDF de vreo 700 de pagini cu vreo 30.000-40.000 de intrări şi acolo găseşti: ţevi, cişmele, case, terenuri şi nimeni nu ştie să pună o ordine în acel hăţiş pentru ca să poată să… ca un administrator de societate, dacă ai un patrimoniu şi vrei să-l valorifici, bineînţeles, poţi să dai locuinţe sociale, poţi să închiriezi, dar cum poţi să-l administrezi?”, a subliniat deputatul.

În opinia sa, realizarea unui plan cadastral al Capitalei trebuia făcută acum 30 de ani, iar soluţia ar fi acum ca proiectul să fie finanţat de Primărie şi Ministerul Dezvoltării.

“Lucrul ăsta trebuia făcut de acum 30 de ani şi ar fi fost mult mai simplu. Eu cred că Bucureştiul poate să pună bani în comun cu Ministerul Dezvoltării pentru această chestiune pentru a termina odată pentru totdeauna, a stabilii regimul proprietăţii în Municipiul Bucureşti”, a susţinut candidatul independent.

Nicuşor Dan a mai spus  că o problemă care agravează situaţia este cea a retrocedărilor, care bat pasul pe loc de 30 de ani.

“Mai avem o problemă conexă aici, că încă mai avem vreo 30.000 de dosare de retrocedare care nu au fost soluţionate la nivelul Primăriei Capitalei şi aici soluţia este să te duci către… pentru că e clar că dacă funcţionarii ăia n-au fost în stare timp de 30 de ani să rezolve decât cam 40% din dosarele pe care le-au avut, în loc să mai aştepţi încă 40 de ani ca ei în ritmul lor să rezolve toate dosarele, te duci, deschizi această chestiune către firme private de jurişti, ei vin cu soluţia, tu le verifici şi rezolvi în sfârşit odată problema proprietăţii Bucureşti, pentru că altfel avem clădiri pe care chiriaşul, într-o stare de provizorat nu le întreţine de 30 de ani şi avem tot felul de probleme”, a spus candidatul independent.

Prezentăm textul integral:

Monica Mihai: Bună seara şi bine v-am găsit la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, alături de mine, ca la fiecare ediţie, analistul şi jurnalistul Ion Cristoiu. Bine v-am găsit.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Monica Mihai: Şi în această seară îl avem invitat alături de noi pe Nicuşor Dan. Bine aţi venit.

Nicuşor Dan: Bună seara, mulţumesc pentru invitaţie.

Monica Mihai: Candidat la Primăria Capitalei cu care de abia aşteptăm să stăm de vorbă şi să aflăm exact ce le propune bucureştenilor din punct de vedere al proiectului pentru Capitală. Înainte să ajungem la proiectul pentru Capitală, aş vrea să vă întreb puţin din actualitatea de astăzi cu moţiunea de cenzură pe care a depus-o Partidul Social Democrat împotriva asumării răspunderii din partea Guvernului Orban de alegere a primarilor în două tururi. Cum vedeţi aceste mişcări care au avut loc în aceste zile?

Nicuşor Dan: Cred că trebuie să începem să ne uităm la cadrul general. Cadrul general este că nu suntem într-o perioadă politică uzuală, adică se mai întâmplă, partidele care au câştigat majoritatea parlamentară mai pierd europarlamentare sau alte tipuri de alegeri şi-şi duc mandatul până la sfârşit. Noi am avut o guvernare atipică a coaliţiei PSD-ALDE care a fost sancţionată foarte drastic de către români 26 mai şi de atunci Guvernul Dăncilă a trăit într-un fel de agonie de câteva luni până la moţiunea de cenzură şi până la instalarea unui nou guvern. Cred că soluţia corectă pentru toată lumea ar fi fost nişte alegeri anticipate agreate de toate partidele politice, bineînţeles că asta nu se poate în mod practic pentru că cine stă mai bine vrea şi cine stă mai prost nu vrea alegeri anticipate şi atunci… Deci ăsta este contextul care face actualitatea politică neuzuală. Acum, Guvernul este într-o majoritatea foarte, foarte fragilă, depinde de UDMR care nu vrea alegeri în două tururi pentru că nu este interesul său electoral şi atunci a forţat această chestiune. Era previzibil că şi PSD şi UDMR vor depune această moţiune de cenzură, să vedem dacă trece, însă nu cred că aici este de fapt miza importantă, cred că miza importantă, chiar dacă moţiunea nu trece, o să fie la Curtea Constituţională, după deciziile care au fost ieri la celelalte două asumări de răspundere, eu cred că şansele ca să rămânem cu alegerea primarilor în două tururi sunt destul de mici. Cred că ecuaţia politică pentru alegerile locale de acum încolo trebuie să o gândim în alegeri într-un singur tur.

Monica Mihai: Pe dumneavoastră, în calitate de candidat la Primăria Capitalei, v-ar fi avantajat alegerea primarilor în două tururi?

Nicuşor Dan: Fără să vorbesc de persoana mea, alegerea primarilor în două tururi ar fi fost un mare beneficiu pentru democraţie pentru că primarul ales în două tururi are legitimitate, pentru că într-un singur tur primarul în funcţie are multe şanse să fie reales şi să-şi păstreze un monopol, uneori de corupţie, pentru că alegerile în două tururi permit alegătorului să dea un vot, nu neapărat util în primul tur,  şi să permită apariţia unor forţe mai mici care, cu ocazia asta, să se afirme, pentru că de obicei alegerile într-un singur tur primarul în funcţie dacă stă mai bine în sondaje refuză dezbaterile şi practic avem campanii anoste, deci toate astea sunt motive pentru care alegerile în două tururi sunt modalitatea şi, bineînţeles, pluralitatea, noi ne-având un sistem politic cu două partide mari şi care doar ele să conteze. Alegerile în două tururi sunt cea mai bună soluţie pentru România.

Ion Cristoiu: Înainte de a pune întrebări, trebuie pentru prima dată să-mi exprim simpatia faţă de invitat, de regulă nu mi-o exprim…

Monica Mihai: De obicei sunteţi rezervat.

Ion Cristoiu: Sunt rezervat, dar l-am susţinut pe Nicuşor Dan şi data trecută, îl susţin şi acum…

Nicuşor Dan: Şi acum două dăţi.

Ion Cristoiu: Şi acum două dăţi, tot timpul, şi sunt câteva motive, vreau să spun de ce. În primul rând pentru că şi-a luat doctoratul în matematică şi este unul din puţinele domenii unde nu poţi să plagiezi şi l-a luat la Paris, mare lucru. Şi-a luat doctoratul în matematică şi s-a hotărât să devină primarul Bucureştiului, iar un paradox, adică putea să rămână, şi a rămas totuşi, cercetează dar putea să rămână în domeniul cercetării. Doi, e un om care se bate singur, pe cont propriu, chiar şi acum.

Monica Mihai: Aţi spus, un Don Quijote.

Ion Cristoiu: Da, un Don Quijote, numai că eu am şi spus în emisiuni dar cred că o să şi scriu, dacă toţi politicienii noştri ar fi de ambiţia lui Nicuşor Dan, adică e o ambiţie uriaşă, n-are partid în spate, nu are trusturi în spate, n-are moguli în spate şi cu toate acestea nu disperă şi se bate, arată că dacă toţi politicienii noştri şi miniştri ar fi aşa, s-ar întâmpla multe lucruri bune în România. Apoi, în al treilea rând, dacă nu chiar primul, puţină lume ştie şi discutam în una din emisiuni, Nicuşor Dan este dintr-o familie modestă, nu e beizadea, nu e nici fiu de general de securitate nici de om de afaceri post-decembrist, poate o să şi discutăm despre asta. Şi faptul că a răzbit singur şi a făcut matematica spune multe lucruri, nu? Nu l-a trimis familia să studieze în Franţa sau în străinătate, în Anglia pe banii familiei, eu vorbesc de unii post-decembrişti, care sigur fuseseră furaţi după decembrie 89, fusese unul din motive. Acum dacă vreţi să mă credeţi, eu sunt sceptic în legătură cu bătălia pe care o duce, ştiu cu cine se bate. Deci, întrebare: Spuneţi-mi, e clar că nu va fi în două tururi, aveţi dreptate, uite, un om lucid, cum veţi reuşi totuşi… E clar că stânga va avea pe Gabriela Firea şi dreapta, anti PSD-ul, sunt mai mulţi? Cum veţi reuşi să-i învingeţi dumneavoastră că aveţi de-a face împreună cu PNL-ul?

Nicuşor Dan: Eu am un singur argument, dar care cred că e destul de puternic, în sensul că politicienii, în general, trebuie să asculte de oamenii de la care se duc să ceară voturi. Eu am făcut un sondaj în ianuarie în acest an, adică acum câteva săptămâni, care a spus că din publicul care votează actuala opoziţie care e de vreo 65%, 60% vor ca această opoziţie să aibă un candidat unic. Cu atât mai mult cu cât toate sondajele o creditează pe Gabriela Firea undeva între 30 şi 35%. Deci dacă publicul tău te împinge către a avea un candidat unic, eu cred că partidele astea trebuie să ajungă la un moment dat să aibă candidat unic. Eu am avantajul de a fi independent, ceea ce permite partidelor care vor fi într-o competiţie pentru alegerile parlamentare să susţină un independent şi nu să susţină unul altuia candidatul, ceea ce ar fi foarte dificil. Pe scurt asta este. Şi în plus sondajele mai spun că dintre politicienii de opoziţie pe Bucureşti stau cel mai bine, deci dintre aceşti 65% eu am 36%, ceilalţi au sub 20%. Plus am candidat, am 180.000 de voturi în spate, sunt optimist.

Ion Cristoiu: Într-unul din interviuri, dânsul mi-a spus, dacă vă mai aduceţi aminte, avea o idee foarte interesantă, făceaţi observaţia că în Bucureşti nu e Cadastru, nu-i aşa?

Nicuşor Dan: Nu este nici azi.

Ion Cristoiu: Da, nu e nici azi. Ia, povestiţi-i… e o observaţie extraordinară, ce înseamnă c nu e Cadastru? Deci, avem un Bucureşti uriaşi, aşa…

Nicuşor Dan: Sunt extrem, extrem de multe implicaţii ale acestui fapt. De exemplu, cel mai trivial. În sectorul 2 este o taxă pe gunoi pentru că… toţi cetăţenii sectorului 2 au o taxă pe gunoi pentru că sectorul 2 nu e în stare să vadă că 30% din populaţia sectorului nu are un contract. El ştie că 30% n-are contract, dar nu ştie exact cine sunt ăia pentru că nu au o bază de date care să spună cine, unde locuieşte. Deci această bază de date…

Ion Cristoiu: Asta e prima.

Nicuşor Dan: Trivială. Nu mai spun că te apuci să faci o lucrare şi nu ştii pe unde trec reţelele. Cum s-a întâmplat şi s-au pierdut bani europeni la pasajul de la Piaţa Sudului. Proiectantul a venit în baza a ce ştia a făcut un proiect şi oamenii când s-au apucat şi au săpat au găsit nişte magistrale…

Monica Mihai: Pentru că nu existau aceste…

Nicuşor Dan: Nu existau aceste hărţi cu reţelele care treceau pe acolo. Alt exemplu, avem un deficit de şcoli, da? Dacă aveţi cel mai bun primar cu cele mai bune intenţii care să zică vreau să pun o şcoală azi, nu ştie unde s-o pună pentru că nu are o corespondenţă între unde locuiesc locuitorul din zonă şi…

Ion Cristoiu: Şi unde trebuie şcoala.

Nicuşor Dan: Unde e nevoie de şcoală.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră spuneaţi, printre altele, acest lucru: că, vă dau un exemplu, strada Iorga, da? Vei vedea căsuţe cu găini de ţară, deci Iorga, e în plin centru da? Mă rog, sunt nişte clădiri ultra moderne, după asta găseşti la un moment dat o suprafaţă de teren cu buruieni. Dânsul spune că primăria nu ştie… terenul e a lui ăla, e a lui ăla, ăla e liber, ăla e al nostru.

Monica Mihai: Nu are o evidenţă foarte clară.

Ion Cristoiu: De exemplu, aşezămintele Brătianu, care sunt aici în Piaţa Amzei, o mare durere de-a lui Nicolae Noica, mai nou, directorul Bibliotecii Academiei Române, are proprietari aşa: Academia, Primăria, nu mai ştiu… adică dânsul asta spune, în primul rând că nu ai o statistică, deci la ora actuală…

Monica Mihai: Dar asta este o problemă şi la situaţia drumurilor, ştiu că multe drumuri nu au fost reparate în capitală sau nu au fost făcute tocmai pentru că nu se ştia clar de care sector aparţine sau o bucată aparţinea de un sector, o bucată aparţinea de alt sector…

Nicuşor Dan: Sunt nişte construcţii între sectorul 4 şi 5 care figurează şi în sectorul 4 şi în sectorul 5, dar ăsta nu este lucrul cel mai complicat. În ceea ce spune domnul Cristoiu, este cum poţi tu ca autoritate publică să-ţi valorifici proprietăţile. Pentru că noi avem un inventar, prin lege, bineînţeles, legea e din anii 2000, care spune că noi ca Bucureşti avem un inventar al domeniului public care aparţine Municipiului Bucureşti.

Ion Cristoiu: Care e al primăriei?

Nicuşor Dan: Da. Şi acest inventar al domeniului public este un document PDF de vreo 700 de pagini cu vreo 30.000-40.000 de intrări şi acolo găseşti: ţevi, cişmele, case, terenuri şi nimeni nu ştie să pună o ordine în acel hăţiş pentru ca să poată să… ca un administrator de societate, dacă ai un patrimoniu şi vrei să-l valorifici, bineînţeles, poţi să dai locuinţe sociale, poţi să închiriezi, dar cum poţi să-l administrezi?

Monica Mihai: Dacă tu nu ştii ce ai în el.

Nicuşor Dan: Cum poate cineva să te controleze dacă tu nu ai o evidenţă pe care să poată să o vadă cineva?

Monica Mihai: ŞI cum aţi rezolva, uitaţi, avem o situaţie concretă cum aţi rezolva această problemă dumneavoastră dacă aţi ajunge primar?

Nicuşor Dan: Păi, aici este un program guvernamental care vrea să… obiectiv ambiţios, bun. Lucrul ăsta trebuia făcut de acum 30 de ani şi ar fi fost mult mai simplu. Eu cred că Bucureştiul poate să pună bani în comun cu Ministerul Dezvoltării pentru această chestiune pentru a termina odată pentru totdeauna, a stabilii regimul proprietăţii în Municipiul Bucureşti şi mai avem o problemă conexă aici, că încă mai avem vreo 30.000 de dosare de retrocedare care nu au fost soluţionate la nivelul Primăriei Capitalei şi aici soluţia este să te duci către… pentru că e clar că dacă funcţionarii ăia n-au fost în stare timp de 30 de ani să rezolve decât cam 40% din dosarele pe care le-au avut, în loc să mai aştepţi încă 40 de ani ca ei în ritmul lor să rezolve toate dosarele, te duci, deschizi această chestiune către firme private de jurişti, ei vin cu soluţia, tu le verifici şi rezolvi în sfârşit odată problema proprietăţii Bucureşti, pentru că altfel avem clădiri pe care chiriaşul, într-o stare de provizorat nu le întreţine de 30 de ani şi avem tot felul de probleme.

Ion Cristoiu: Eu sunt fascinat ca bucureştean. Spuneţi-mi… şi dumneavoastră sunteţi bucureştean.

Monica Mihai: După 12 ani de Bucureşti, da.

Ion Cristoiu: Care este regimul proprietarilor, adică cine sunt proprietari în Bucureşti? Deci există primăria, ea ce are? Parcuri, are domeniul public, da?

Nicuşor Dan: Ea are domeniul public şi domeniul privat al ei, da.

Ion Cristoiu: Cişmelele sunt ale ei. Toaletele publice sunt ale ei.

Nicuşor Dan: Noi avem o unitate administrativ-teritorială, Bucureştiul, care are personalitate juridică, şi avem…

Ion Cristoiu: Care e proprietar.

Nicuşor Dan: Da. Şi avem cele şase sectoare care în mod paradoxal nu au personalitate juridică. Deci tot ce au… dacă sectorul 4 vrea să ia un teren ca să facă pe el o parcare, el îl ia prin intermediul Municipiului Bucureşti care el este proprietarul. Deci tot ce este în momentul de faţă în proprietate publică este al Municipiului Bucureşti.

Ion Cristoiu: Şi parcurile? Toate sunt? Indiferent de sector? Şi Iorga din sectorul 1 e al Bucureştiului.

Nicuşor Dan: Totul e al Municipiului Bucureşti.

Ion Cristoiu: Păi e o prostie.

Nicuşor Dan: Pentru unele dintre ele, cele mai multe, s-a făcut o dare în administrare către primăriile de sector şi ele ocupă de administrarea sectoarelor.

Ion Cristoiu: Deci primăria e principalul proprietar?

Nicuşor Dan: Municipiul Bucureşti este proprietarul…

Ion Cristoiu: Care are clădiri, parcuri, terenuri şi care spuneţi dumneavoastră că nu e un inventar. Şi în afară de astea cine mai sunt? Pe locul doi cine este, Guvernul?

Nicuşor Dan: Statul român, da, prin diferite ministere. De exemplu, fostul club Steaua de pe Calea Plevnei, poate îl identificaţi la intersecţia cu Ştirbei Vodă, e un teren care stă nefolosit acolo de ani de zile în condiţiile în care noi avem Universitatea Bucureşti în mare deficit de spaţii, ASE în mare deficit de spaţii, Medicina în mare deficit de spaţii. Deci sunt multe ministere şi în special Ministerul Apărării care au multe terenuri în Bucureşti care ar trebui să revină la un moment dat la Primărie. După aceea mai avem multe terenuri date în concesiune de către Primărie sau de către statul român, cum este celebrul teren de la Dâmboviţa Center, tot Ştirbei Vodă cu Dâmboviţa, cu Calea Plevnei şi cu Splai. Acolo sunt 10 hectare pe care statul român, Miron Mitrea, dacă nu mă înşel, era ministru al Dezvoltării…

Ion Cristoiu: Unde e hala aia care trebuia să fie Consiliul lui Ceauşescu?

Monica Mihai: Construcţia aceea…

Nicuşor Dan: Acolo unde a făcut defilarea Ceauşescu

Ion Cristoiu: Al cui e ăla?

Nicuşor Dan: Ăla este al statului român, al Ministerului Dezvoltării, dar Ministerul Dezvoltării prin Miron Mitrea a făcut un contract de concesiune cu o firmă israeliană care a vândut-o unei firme turceşti şi care avea…

Ion Cristoiu: ŞI care a vândut-o unei firme din Singapore…

Monica Mihai: Au fost vreo trei companii…

Nicuşor Dan: Şi care aveau obligaţia să construiască ceva în cinci ani. Întrucât nu a construit în cinci ani, voia să facă un mega mall acolo, exact ce lipsea în mijlocul Bucureştiului, întru-cât n-a construit nimic în cinci ani de zile şi nu sa-a achitat de obligaţia contractuală, statul român trebuie să se ducă să îl ia înapoi. Unul din proiectele la care ţin foarte mult, când o să orbim de Bucureşti o să vedeţi că de fapt în primul mandat cam trebuie să repar ce… să aduci la linia de plutire şi abia apoi să încep să dezvolţi de-adevăratelea, unul din proiectele la care ţin foarte mult este Dâmboviţa, axă creativă a oraşului, adică noi de-a lungul Dâmboviţei avem această oportunitate, Dâmboviţa…

Ion Cristoiu: Da, cam peste tot râurile care trec, fluviile…

Nicuşor Dan: O pietonală, un spaţiu interesant, acum nu este. Avem o mare afluenţă universitară, de jur împrejur, avem şi nişte zone de business cum este cea de lângă podul Basarab, acolo, şi avem nişte spaţii, cum este acest 10 hectare Dâmboviţa Center, cum este CET-ul Grozăveşti care nu prea mai are ce să caute acolo în mijlocul oraşului cum este spaţiul de lângă Biblioteca Academiei, deci, pe toată aceasta, noi, Bucureşti, noi România, avem un avantaj competitiv, unul din puţinele pe care le avem în IT şi industrii creative şi putem să facem un mare spaţiu creativ de-a lungul Dâmboviţei, integrând şi partea universitară şi partea de business ca să atrage, în sfârşit, să aducem, să concurăm pe IT şi industrii creative cu ce se întâmplă în lumea asta.

Ion Cristoiu: Este fascinant, domul Nicuşor Dan este o memorie vie dacă îl întrebi orice din Bucureşti. Trebuia să vă ia pe post de calculator Gabriela Firea, adică… se pricepe, orice îl întrebi despre Bucureşti îl vezi cum ştie, acolo hectarele sunt ale lui ăla, ale lui ăla, adică… nu am întâlnit până acum un candidat, un om care vrea să ajungă primar ţi care să ştie foarte bine Bucureştiul, că Bucureştiul…

Monica Mihai: Păi, eu îl ţine minte pe domnul Nicuşor Dan de pe vremea când eram reporter acum vreo 10 ani, luam interviuri pe teren pe diverse situaţii în care se demola ceva. Eraţi tot timpul prezent. Înainte de întrebarea domnul Cristoiu despre Bucureşti, zicea şi domnul Cristoiu foarte bine, partea cu PNL. În acest moment, nu demult, domnul Orban a avut o declaraţie în care a spus că PNL va dori să aibă un candidat propriu. Cum sunteţi în etapa de discuţii adică aţi spus şi dumneavoastră, este destul clar că nu vom avea alegeri în două tururi, vedeţi o posibilă negociere? Îi vedeţi flexibili pe cei din PNL?

Nicuşor Dan: Sunt mai multe lucruri de spus pe chestiunea asta. În primul rând, că acum o săptămână, înainte de aceste două decizii ale Curţii Constituţionale eram mult mai optimişti cu toţii pe alegeri în două tururi, ceea ce ar fi rezolvat problema opoziţiei din Bucureşti. Al doilea lucru este că partidele, în general, iau decizii bazate pe sondaje, adică ele au multe defecte, special că… modul în care au administrat ţara, dar în ceea ce priveşte jocul politic sunt profesioniste…

Ion Cristoiu: În ce priveşte cucerirea puterii… E drept că după ce o cuceresc, o folosesc în alt fel, dar în materie de cucerire…

Nicuşor Dan: Până acum n-a fost o perioadă propice pentru a face sondaje de opinie pentru că au fost alegerile prezidenţiale, foarte încărcate emoţional, după aceea au fost sărbătorile, după aia, cum e în România, perioada de după sărbători şi abia acum o să avem nişte sondaje profesioniste. Cred că până când fiecare din partide îşi termină sondajele o să mai existe nişte tatonări. Legat de anunţul ăsta foarte ferm al PNL-ului că o să aibă candidat propriu, eu îl interpretez pur şi simplu ca o modalitate de a se aşeza la masa de discuţii. Pentru că ne-având un candidat cu nume identificabil pe care să-l promoveze şi existând deja, cum sunt eu, candidaţi pe care lumea îi identifică, PNL-ul risca să fie într-un con de umbră şi candidaţii existenţi deja să câştige scena politică şi candidatul PNL în momentul în care intră să fie prea târziu pentru el. Şi atunci PNL a făcut acest anunţ de mare putere, spunând candidaţii ăştia care sunt acum se joacă puţin dar o să venim noi cu candidatul nostru, tocmai pentru ca în conştiinţa publică să existe, uite, suntem şi noi aici şi negocierea cu noi o să fie foarte dură. Eu aşa interpretez.

Monica Mihai: Adică îi vedeţi deschişi. Şi totuşi să reuşiţi să strângeţi o coaliţie în jurul dumneavoastră şi să fiţi candidatul unic al dreptei.

Nicuşor Dan: Eu îmi doresc să existe un candidat unic al dreptei, al opoziţiei am spus, dacă o să existe o înţelegere şi nu o să fiu eu acela, nu o să candidez pentru că nu vreau să mai avem patru ani cu Gabriela Firea şi, mai important de atât, o să avem, e cert, o spun sondajele, n-are ce să se întâmple în trei luni, patru luni, o să avem o majoritate formată din PNL, USR, PLUS, PMP. Eu aş vrea, pentru că e mult mai uşor să discuţi aceste lucruri înainte să ajungi la un acord politic înainte, aş vrea ca aceste partide să înceapă să discute, nu numai pe subiectul ăsta sensibil cu cine să fie primar, să înceapă să discute pe program şi să vină în momentul în care le începe mandatul cu nişte direcţii clare pentru că o să vorbim, când o să vorbim, de situaţia Bucureştiului. Dezechilibrul este aşa de mare în administraţie şi în special în partea financiară că o să trebuiască să fie luate nişte măsuri dure şi nu se poate să ne mai prefacem că facem administraţie.

Ion Cristoiu: Am înţeles eu bine, aţi spus că… deci e clar că vor urma discuţii, dacă e într-un singur tur, în rândul dreptei, să spunem anti-PSD, dumneavoastră aţi spus mai înainte sau am înţeles eu greşit, în cazul în care pierdeţi la masa verde nu veţi candida? A fi o ştire.

Nicuşor Dan: Dacă toate aceste forţe politice vor agrea asupra altui candidat, toţi împreună pe un alt candidat şi acela nu o să fiu eu, eu nu o să candidez.

Ion Cristoiu: Asta e o ştire.

Monica Mihai: Adică vreţi binele oraşului în acest caz…

Ion Cristoiu: Nu, a spus, e foarte important, dacă la un moment dat jocurile lor vor duce către un alt candidat şi l-au decis, dânsul se retrage. Ar fi păcat, mă rog, poate veţi fi dumneavoastră. Ar fi şi posibilitatea ca PNL-ul să vă ceară să candidaţi din partea PNL? Dumneavoastră aţi fi de acord?

Nicuşor Dan: Există discuţii. Nu o să spun ce-am discutat acolo, dar vă spun că am avut discuţii cu toate cele patru partide şi care s-au materializat pentru moment cu susţinerea din partea USR-ului.

Ion Cristoiu: Şi dumneavoastră aţi fi de acord să intraţi în PNL? Nu, întreb, eu… adică să fiţi candidatul PNL şi nu independent? Pentru că e un risc aici, una e să fiţi independent, pentru că independent aveţi mult mai multă valoare, decât candidatul…

Monica Mihai: Unui partid.

Nicuşor Dan: Sunt două lucruri pe care am  să le spun la întrebarea asta. Unu este că, aşa cum am spus, eu cred, sper să existe o atitudine rezonabilă din partea acestor partide de opoziţie şi cred că e un avantaj în a fi independent pentru că, evident, dacă aş fi candidatul PNL-ului, n-aş fi susţinut şi de USR-PLUS.

Ion Cristoiu: Da, ăsta e un risc.

Nicuşor Dan: Şi doi, eu am pornit în această campanie, adică după anunţul pe care l-am făcut, cred că este aproape un an de când am făcut lucrul ăsta, am pornit pe o ipoteză, vom avea alegeri într-un singur tur, am pornit pe o a doua ipoteză e nevoie ca opoziţia să aibă un candidat unic, eu sunt un independent şi sper să am susţinerea partidelor de opoziţie. În acest plan s-au angrenat oameni şi foarte mulţi din foştii mei colegi din USR au militat în interiorul USR-ului pentru ca USR-ul să nu sprijine un membru al său ci să sprijine acest independent care poate ulterior să strângă sprijinul altor partide de opoziţie. Şi atunci ar fi foarte greu pentru toţi oamenii care au muncit pentru proiect în forma asta, deodată eu să spun, uite, m-am dus la PNL şi munca voastră a fost…

Ion Cristoiu: Deci ideea de independent ţinea şi de o strategie politică, electorală, în sensul că un independent reuşea mult mai uşor să adune toate partidele astea în jurul unuia decât unuia care are… Şi o ultimă întrebare. Lăsaţi de-o parte faptul că sunteţi contracandidatul lui Firea, ca analist, la rece, spuneţi-mi şi mie de ce a eşuat? Eu o spun sincer, Firea a avut consiliu pentru prima dată, tot, al ei, a avut primărie, dar nu… puneţi de-o parte agitaţia electorală, spuneţi-mi aşa, încercaţi să-mi spuneţi mie ca şi cum n-aş fi în emisiune de ce? Care e cauza?

Nicuşor Dan: O întrebare foarte interesantă. Pentru că eu realmente cred că ea vrut. Ea a vrut să facă bine pentru Bucureşti. Cred că nu a avut ştiinţa şi echipa, ca să vă dau un exemplu, după cam doi ani şi jumătate de mandat ea a semnat un contract cu Banca Mondială care să-i facă cumva o ierarhie a proiectelor de infrastructură cu care să înceapă. Tu când eşti primar şi vii în faţa bucureştenilor, e de presupus că ştii cu ce să începi, nu trebuie să aştepţi doi ani şi jumătate ca să… Şi nu a avut nici o echipă grozavă în jurul ei.

Ion Cristoiu: Proiecte a avut când a ajuns primar?

Nicuşor Dan: Nu, n-a avut. Tocmai aici e problema. Adică…

Ion Cristoiu: Cred că dumneavoastră o să ştiţi pe de rost  ce să faceţi dacă…

Nicuşor Dan: Ştiu şi ştiu mult mai bine decât acum patru ani. Adică cumva m-am maturizat.

Ion Cristoiu: Dar ea de ce? A fost pusă de partid? Că totuşi, eu dacă ar trebui să mă duc undeva, mă duc dacă am ceva de făcut, dacă mă pricep, dacă nu mă las păgubaş. Adică chiar dacă m-ar pune.

Nicuşor Dan: Cred că primăria Capitalei a fost mult mai complexă decât se aştepta. Adică, bun, deja pentru mine e a treia campanie electorală. În fiecare campanie electorală sunt nişte specialişti care îi ajută pe candidaţi să-şi scrie programele şi… dumneavoastră le-aţi citit? Cel puţin acum patru ani?

Ion Cristoiu: Da.

Nicuşor Dan: Aţi văzut că ele sunt practic identice, adică sunt mici variaţiuni pe ce este de făcut pentru Bucureşti. Deci au fost mai mulţi candidaţi, fiecare dintre ei a avut nişte oameni care i-au scris un program şi părea că totul merge de la sine. Dar de fapt nu a fost deloc aşa.

Ion Cristoiu: La Bucureşti, cineva care vine cu un proiect are două planuri, planul general, marile mişcări modificări strategice ale Bucureştiului, nu ştiu, ne mutăm dintr-o parte în alta, şi planuri de lucruri mici. Cum trebuie să le îmbini pe cele două pentru că pe de o parte vrea cartier… nu ştiu ce vrea… ţevi şi te ocupi de el, dar între timp uiţi…

Monica Mihai: Ce se întâmplă la nivel…

Ion Cristoiu: Adică cum vedeţi dumneavoastră, ce înseamnă proiect pe Bucureşti. Spuneţi-ne în două-trei cuvinte de ce are nevoie Bucureştiul în ansamblu, nu la…

Monica Mihai: Şi aici aş completa întrebarea domnului Cristoiu cu cât de important este rolul primarilor de sector? A echipei întregi?

Ion Cristoiu: La nivel. Bucureştiul e o ţară, da? Cum aveţi dumneavoastră o imagine a întregului, nu a faptului că pe nu ştiu ce stradă e o clădire care nu ştiu cum trebuie făcută?

Nicuşor Dan: O să încep cu întrebarea asta pentru că e foarte interesantă. Există un dezechilibru foarte mare care cred că datează, na-m urmărit, dar cred că datează din epoca conflictului dintre PSD şi Traian Băsescu, între ce este primăria generală şi ce sunt primăriile de sector. Adică raportul dintre atribuţiile pe care le are primăria generală şi atribuţiile pe care le au primăriile de sector şi bugetele pe care le primesc aceste entităţi este total disproporţionat. Adică Primăria generală are puţin sub un miliard şi primăriile de sector au puţin peste un miliarde euro, în condiţiile în care Primăria generală trebuie să subvenţioneze transportul public, trebuie să subvenţioneze toată încălzirea centralizată, trebuie să subvenţioneze toată activitatea culturală are spitalele în subordine şi trebuie să facă şi toate lucrările de infrastructură. În condiţiile în care primăriile de sector au salubritatea, au întreţinerea, modernizarea şcolilor au şi n-au prea făcut… mai au nişte parcuri şi mai au termoizolarea blocurilor şi cam asta este pe scurt. Deci sunt mult prea puţin bani pentru tot ce-ar trebui să facă Primăria generală şi mult prea mulţi bani pentru primăriile de sector.

Ion Cristoiu: Decizia asta cine o ia? Consiliul general, guvernul?

Nicuşor Dan: Este legea bugetului de stat.

Ion Cristoiu: Care face disproporţia asta. Deci de Guvern depinde.

Nicuşor Dan: Da, da. De parlament mai precis. Acum , legat de întrebarea foarte pertinentă pe care aţi pus-o, din păcate, aşa cum este situaţia în special financiară a bugetului în acest moment, primarul general este foarte constrâns la nişte măsuri obligatorii. În primul rând trebuie să echilibreze financiar pentru că… putem să detaliem, dar practic Bucureştiul în momentul de faţă, Primăria Capitalei este în incapacitate de plată.

Ion Cristoiu: Staţi că ne-aţi făcut pesimişti. Noi credeam că au bani cu nemiluita. Interesant, da.  

Nicuşor Dan: Deci, trebuie făcută o echilibrare financiară, trebuie rezolvate patru probleme extrem de urgente. Una este traficul, a doua, care e conectată cu traficul este poluarea, a treia este a termoficării pentru că vedem că am avut cartiere întregi fără apă caldă şi a patra este a clădirilor cu risc seismic. Deci 95% din activitatea primarului o să fie să repare aceste găuri uriaşe pe care administraţiile precedente le-au lăsat. Şi după aceea trebuie făcute reglaje la toate celelalte servicii, sănătate, educaţie, asistenţă socială…

Ion Cristoiu: Păi dezechilibrul cum vine? Nu s-au adunat taxele, că atât ne pricepem şi noi?

Nicuşor Dan: Este o chestiune foarte, foarte simplă. Banii pe care i-a luat Primăria generală de la bugetul de stat care sunt parte din impozitul pe venit al fiecărui locuitor au fost în fiecare an cam 3,5 miliarde de lei. Banii pe care Primăria Capitalei îi încasează, îi ia singură din taxe, din amenzi, din tot felul de lucruri de felul ăsta, din chirii pe proprietăţi pe care le are erau cam jumătate de miliard. Deci cam asta era reţeta Primăriei Capitalei în ultimii ani. Încasa 3,5 miliarde de la stat plus jumătate de miliard…

Ion Cristoiu: Iertaţi-mă, că acum e un conflict, banii ăia sunt obligatorii, Guvernul dacă vrea ţi-i dă, dacă nu, nu. Ăştia ai statului. Mie mi se pare o disproporţie. Totuşi, tu, ca impozit iei mult mai puţin decât… eşti la mâna Guvernului? Că e un conflict acum pe care nu l-am înţeles.

Nicuşor Dan: Nu. Este o lege a finanţelor publice locale şi în această lege a finanţelor care este corelată cu legea bugetului naţional şi în legea bugetului naţional este o proporţie din bugetul naţional care se duce către autorităţile locale şi asta este detaliat în legea finanţelor publice locale care spune că un anumit procent din impozitul pe venit pe care îl dă fiecare locuitor din acea localitate…

Continuă în pagina 2

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici