Gândurile lui Cristoiu: Legea privind carantina individuală trebuia amânată. E o şmecherie politicianistă

  • Ion Cristoiu: Orice guvern care va veni de acum încolo trebuie să aibă o lege previzibilă, să împiedice abuzurile
  • Ion Cristoiu: Această lege trebuia amânată. Soluţia era ca Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă acum numai în legătură cu coronavirusul
  • Ion Cristoiu: E clar că e o şmecherie politicianistă, dacă nu chiar o înţelegere cu Ludovic Orban sau cu Iohannis
Urmărește
2255 afișări

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că Guvernul trebuia să dea o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze carantinarea individuală strict pentru coronavirus, iar legea aflată acum la Senat să fie amânată pentru a fi perfecţionată şi pentru a acoperi toate situaţiile de risc epidemiologic.

După ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat azi, după şedinţa CEX a partidului, că legea privind carantina individuală nu se va vota în Senat până când premierul şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie, Ion Cristoiu spune că aceste declaraţii nu înseamnă că actul normativ va fi îmbunătăţit .

Mi se confirmă că Marcel Ciolacu a cerut să vină premierul şi ministrul Sănătăţii şi l-au trimis pe Raed Arafat. Esenţa este următoarea. Avem de-a face cu o lege care nu se referă numai la coronavirus, ci la orice risc epidemiologic. S-a pus problema unei legi care să reglementeze nu numai carantinarea, ci şi drepturile autorităţilor în cazul unui risc epidemiologic. Poate fi o epidemie de dizenterie, de amigdalite sau vine altă pandemie. O astfel de lege va oferi instrumente tuturor guvernelor. Poate va fi guvern PSD, sau USR, sau pro Romania şi orice guvern care va veni de acum încolo trebuie să aibă o lege care să aibă toate caracteristicile. Previzibilă, să împiedice abuzurile. De exemplu, în actuala lege, şi după modificarea din Camera Deputaţilor, nu se prevede foarte clar dificultatea declarării epidemiei. Vine un guvern şi spune epidemie. Care sunt temeiurile legale? Nu poate fi contestată. În momentul în care un guvern vrea să facă o şmecherie, vine şi spune că e epidemie de gripă sau de strănut. Şi impune carantinarea, confiscarea bunurilor. Şi atunci trebuie să fie o anumită dificultate în deciderea stării de risc epidemiologic. Pentru asta trebuie să dai şi posibilitatea să contracarezi aceste abuzuri”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu susţine că legea privind carantina individuală, aflată acum în Senat trebuia amânată, iar Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă numai pentru epidemia de coronavirus.

“În consecinţă această lege trebuia amânată. Soluţia era ca Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă acum numai în legătură cu coronavirusul, păstrând şi unele elemente de respectare a drepturilor omului, iar legea aceasta trebuia scoasă de pe ordinea de zi a Senatului şi discutată serios. Ea nu a fost discutată în spaţiul public, cu medicii, cu juriştii, cu cetăţenii, cu ONG-urile. Nu poţi face o lege de o aemenea importanţă de azi pe mâine. Asta a fost principalul motiv, nu faptul că nu a venit premierul. Asta e o şmecherie. Poate să vină premierul, poate să vină şi Tătaru. Poate să-mi spună şi mie dl Ciolacu ce rezolvă din punctul de vedere al legii?”, a punctat jurnalistul.

Ion Cristoiu a pledat pentru adoptarea unei legi fără fisură, fără presiunea timpului şi care să fie aplicată vreme îndelungată.

“E nevoie de a ne aşeza măcar o lună. E o lege atât de importantă încât să nu iasă nicio prostie. Să avem o definiţie a riscului epidemiologic, a internării, a carantinării, ce înseamnă confiscarea bunurilor, cine poate contesta. Zeci şi zeci de probleme, care se vor întâmpla în realitate. Asta înseamnă ca această lege să nu fie făcută sub presiunea <aoleu, e coronavirus>, că dacă o faci sub o astfel de presiune iese ca dracu, făcută pe picior. Această lege va fi aplicată încă 10 ani de acum încolo (..)”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu nu crede că dacă premierul Orban sau ministru Sănătăţii Nelu Tătaru vor veni în Parlament vor desfiinţa legea, ci din contră, o vor apăra, şi suspectează că la mijloc ar fi o şmecherie politicianistă.

“Bun vine premierul, şi premierul în ce sens face o lege mai bună, suntem normali? Va veni şi va apăra legea. Şi Tătaru la fel, cum a făcut şi Raed Arafat. Nu, nu e nevoie, că premierul nu e specialist, nu e jurist, nu e ongist. Deci au ales cea mai simplă şmecherie. <Domnule, o amânăm dacă nu vii>. Eu nu cred că premierul nu va veni. E tot un şah politic, nu a venit premierul, noi din cauza asta amânăm legea. Şi, de fapt, e de vină premierul că a crescut numărul de infectări. E, aşa, soluţia cea mai simplă. Cred că a şi vorbit dl Ciolacu înainte cu Orban şi a zis probabil <uite noi punem asta, vino şi tu>. Vine acolo, explică legea. Vine şi Tătaru, poate să vină şi Raed Arafat şi tot Guvernul şi apare o lege mai bună? Nu! Dacă vine premierul şi apără legea nu înseamnă că e o lege mai bună. E clar că e o şmecherie politicianistă, dacă nu chiar o înţelegere cu Ludovic Orban sau cu Iohannis. L-a sunat Iohannis pe Orban şi a zis <bine, mă, mă duc>. O să vedem. Eu nu văd de ce nu s-ar duce în Senat să apere legea”, a mai spus jurnalistul.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici