Gândurile lui Cristoiu: Legea stării de urgenţă are mari fisuri. Parlamentul trebuie să adopte de urgenţă o nouă lege

  • Ion Cristoiu: Legea din 2004 privind starea de urgentă trebuie modificată urgent de Parlament
  • Ion Cristoiu: Una dintre fisurile legii e că dă dreptul preşedintelui să legifereze. Este anticonstituţional. Drept de legiferare are numai Parlamentul
  • Ion Cristoiu: Caracterul ambiguu al formulărilor din ordonanţele militare dau posibilitatea oricărui abuz, mai ales în zonele rurale
Urmărește
915 afișări
Imaginea articolului Gândurile lui Cristoiu: Legea stării de urgenţă are mari fisuri. Parlamentul trebuie să adopte de urgenţă o nouă lege

Gândurile lui Cristoiu: Legea stării de urgenţă are mari fisuri. Parlamentul trebuie să adopte de urgenţă o nouă lege

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu a declarat că Legea 453/2004 privind instituirea stării de urgenţă trebuie înlocuită rapid pentru a preveni abuzurile, iar momentul oportun ar fi cu prilejul dezbaterii în Parlament a OUG 34/2020, de modificare a acestei legi, adoptată recent de Guvernul Orban.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat care sunt motivele pentru care ar fi nevoie de o nouă lege privind starea de urgenţă, într-un interviu acordat pentru Cristoiu Tv şi cristoiublog.ro, care va fi difuzat in această seară.

“Este foarte interesant, deşi pare foarte specios, dna Renate Weber a sesizat un lucru. Toată această stare de urgenţă de la noi se bazează pe legea din 2004 care a fost modificată chiar acum prin ordonanţa de urgenţă nr 34 a Guvernului. Precizez că doamna Renate Weber a transmis un mesaj pe care îl retransmit acum liderilor majortităţii parlamentare. Având în vedere că s-a modificat Legea privind starea de urgenţă prin OUG 34/2020, aceasta trebuie urgent-urgent discutată în Parlament după Paşti pentru că îşi produce efectele, şi cu această ocazie dna Renate Weber a spus că Parlamentul poate să modifice  şi legea din 2004. De ce? Noi la ora actuală, după o lună şi ceva de stare de urgenţă ne-am dat seama de nişte minusuri uriaşe ale acelei legi. Constituţia prevede dreptul preşedintelui de a institui stare de urgenţă. Constituţia nu prevede însă ce poate să facă preşedintele, ce fac celelalte instituţii. Atunci, în 1999 s-a dat o ordonanţă pe picior şi paradoxul este că abia în niembrie 2004 Parlamentul României a luat în discuţie ordonanţa şi a modificat-o. Numai că ei în 2004 când au făcut această lege, au făcut-o ca şi cum am face noi acum o lege despre creşterea trandafirilor pe planeta Marte. Adică nu s-au gândit niciun moment că va veni o stare de urgenţă. Acum a venit starea de urgenţă, a trecut o lună şi ceva şi noi am constat că nişte mari fisuri ale acelei legi. Una dintre ele pe care a sesizat-o dna Weber e că dă dreptul preşedintelui să legifereze. Este anticonstituţional. Drept de legiferare are numai Parlamentul. Ori prin acele decrete, Preşedintele a legiferat”, a explicat Ion Cristoiu.

În opinia sa, o nouă lege trebuie adoptată rapid, iar una dintre prevederi să fie dreptul Parlamentului de a aproba cu anumite condiţii starea de urgenţă pentru a preveni exercitarea oricăror presiuni asupra sa.

“Nu mai spun câte lucruri noi au apărut o dată cu această stare de urgenţă. Şi atunci Parlamentul, poate acum, discutând în procedură de urgenţă OUG 34/2020, să facă, culmea, o lege a stării de urgenţă. Şi după părerea mea trebuie să o facă cât mai repede pentru că până se termină starea de urgenţă puterea preşedintelui de a legifera rămâne, rămâne şi posibilitatea abuzurilor. E trist că niciun jurist, niciun politician nu s-a referit la temeiul juridic al decretelor prezidenţiale. De exemplu o problemă pe care Parlamentul trebuie să o rezolve de urgenţă este de a da posibilitatea forului legislativ să aprobe cu anumite condiţii starea de urgenţă. Pentru că, dacă aţi observat asupra Parlamentului s-a exercitat de două ori un şantaj. Preşedintele putea să pună în decretul acela şi a şi pus foarte multe aberaţii, şi anticonstituţionale, şi Parlamentul nu poate să facă nimic. Pe de o parte e presiunea opiniei publice să voteze starea de urgenţă, iar pe de altă parte îşi dă seama că preşedintele, abuzând de acest drept al lui de a legifera, a cuprins, mai ales în ultimul decret, coborârea armatei în stradă şi alte lucrururi aberante. Doamna Renate Weber spune că dacă te prinde cu maşina şi nu ai respectat starea de urgenţă poate să-ţi confişte maşina. Acum dăm şi noi un semnal liderilor majorităţii parlamentare să adopte de urgenţă o lege a stării de urgenţă", a adăugat Ion Cristoiu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici