Video INTERVIUL INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”. Ramona Ioana Bruynseels: Preşedintele este un om ales de oameni pentru ei. Nu poţi să-i reprezinţi cu adevărat dacă te închizi în spatele zidurilor Cotroceniului - VIDEO

Ramona Ioana Bruynseels, candidatul PPU în cursa pentru Cotroceni, a declarat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că dacă ar ocupa funcţia supremă în stat nu ar repeta greşelile preşedintelui Iohannis pe care îl acuză că a dezbinat şi a vorbit România de rău.

Urmărește
4067 afișări

Am fost un fel de copil de trupă ca să zic, respectiv pe la 14 ani, cântam la chitară şi recitam frumos şi de multe ori participam la spectacolele armatei de la Cercul Militar

Ramona Ioana Bruynseels: Conjunctura a fost de aşa natură încât tatăl meu din păcate a decedat când eu aveam o vârstă fragedă.

Ion Cristoiu: Şi vorbeaţi la un moment dat de diaspora. Spuneţi-mi vreo două... ia, să facem o mică... V-aţi născut la Cluj.

Ramona Ioana Bruynseels: Deci, m-am născut la Cluj, sunt absolventă de drept la Cluj...

Ion Cristoiu: Am terminat facultatea la Cluj şi am o părere bună despre...

Ramona Ioana Bruynseels: Am rămas pentru câţiva ani cadru didactic universitar în facultatea de drept. Apoi în 2005 m-am mutat la Bucureşti.

Ion Cristoiu: Staţi un pic, în biografie aveţi o ciudăţenie, consilier juridic la corpul de Armată, era să leşin. Ce legătură aveaţi dumneavoastră cu Armata şi corp de armată.

Ramona Ioana Bruynseels: Să ştiţi că am fost un fel de copil de trupă ca să zic, respectiv pe la 14 ani... eu cântam, cântam la chitară şi cântam frumos şi recitam frumos şi de multe ori participam la spectacolele armatei de la Cercul Militar. Ei bine, în cadrul unui spectacol am fost văzută de realizatorul emisiunilor armatei care m-a invitat să fiu coprezentator în emisiunea Apărătorii gliei transilvane. Şi aveam vreo 15 anişori şi prezentam şi eu rubrica de dedicaţii. După care am crescut, am ajuns coprezentator al emisiunii, după care am intrat pe emisiunea Armatei de la Cluj de pe TVR Cluj, am prezentat spectacolele Armatei.

Ion Cristoiu: Deja sunteţi colegă cu noi. E foarte important, consilier aţi ajuns în contextul în care dumneavoastră aveaţi legătură cu Armata.

Ramona Ioana Bruynseels: Da, am fost reporter militar, am participat în exerciţiile NATO de atunci, ştiţi că era pre-aderare NATO. Da, o etapă foarte frumoasă şi pentru mine de aceea Armata este extrem de importantă. A reprezentat pentru mine, să spun, filonul principal al evoluţiei mele.

Ion Cristoiu: Şi în acest context aţi ajuns consilier.

Ramona Ioana Bruynseels: Şi în acest context, exact...

Ion Cristoiu: Aveam impresia că aţi ajuns cu pile, nu că vă căutaţi un serviciu, nu-i aşa, şi că aţi găsit...

Monica Mihai: Că cineva ar fi ajutat-o pe dumneaei să intre în acest post.

Ramona Ioana Bruynseels: Fiind în interiorul sistemului şi ţinând legătura cu ei, bineînţeles, când am absolvit facultatea am primit o ofertă de post de la prefectul de atunci al judeţului Cluj, am fost extrem de onorată, suna extrem de bine consilier juridic la prefectura judeţului Cluj, însă, din păcate, când mi-a spus că luam... aş fi luat 200 de lei salariu mi-am dat seama că nu mă va ajuta de loc salariul acesta şi atunci am mers către armată, un an de zile, după care mi-am continuat cariera de cadru didactic universitar, iar în 2005 am venit la Bucureşti unde am schimbat totalmente domeniul, am intrat în sectorul financiar-bancar. Am început de la manager de relaţii din sucursala Unirea din Bucureşti şi apoi, prin promovări succesive pe parcursul a doi sau trei ani, am ajuns consilier al preşedintelui executiv, am lucrat în mod succesiv cu trei preşedinţi diferiţi ai băncii, cele mai mari bănci din sistem atunci, iar ulterior am plecat din ţară, am plecat în Africa de Sud unde l-am însoţit pe soţul meu, pe Dominic Bruynseels care a preluat conducerea unei bănci din Africa de Sud şi aveam doi copii împreună, şi normal că mi-am urmat soţul. Am mers cu el în Africa de Sud, acolo am făcut voluntariat pentru...

Ion Cristoiu: Cât aţi stat în Africa de Sud?

Ramona Ioana Bruynseels: Aproape trei ani de zile.

Ion Cristoiu: În sensul ăsta aţi fost în diaspora. Mai erau români acolo?

Ramona Ioana Bruynseels: Da, o comunitate într-adevăr mai mică, de aproximativ 1000 şi ceva doar de români.

Ion Cristoiu: Destul de mulţi.

Ramona Ioana Bruynseels: Să ştiţi că atunci am reuşit să ne coalizăm şi să punem împreună bănuţi în aşa fel încât să facem prima biserică românească din Africa, în Johannesburg. Nu ştiu dacă au fost finalizate lucrările, dar noi atunci le-am început. Iar după episodul Africa de Sud între timp am fost acceptată la Şcoala de guvern John F. Kennedy din Universitatea Harvard. Am mers acolo, am absolvit programele pe care le-am absolvit acolo şi ulterior m-am întors în România. M-am întors în 2015, am condus pentru o perioadă proiectul Repatriot, am fost directul executiv al acestuia, şi ulterior am intrat în Guvernul României, în guvernul condus de domnul Mihai Tudose, am răspuns de relaţia României cu Statele Unite ale Americii. Ulterior când domnul Tudose şi-a dat demisia am plecat cu toţii acasă, eu fiind fără sprijin politic, că am fost chiar printre primii care au plecat, iar ulterior doamna Viorica Dăncilă mi-a făcut oferta de a mă întoarce în Guvernul României, după aproximativ 11 luni, în decembrie 2018 pe funcţia de consilier de stat pentru mediul de afaceri, fiind în acord cu experienţa mea în acest domeniu.

Am fost numită omul lui Oprea, după aceea în guvernul domnul Tudose am fost numită protejata lui Tudose. Iar acum toată lumea îmi spune că sunt omul lui Voiculescu

Ion Cristoiu: A existat şi acuzaţia că aţi făcut parte din anturajul domnul Gabriel Oprea. Sigur nu...

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Şi îl cunosc pe domnul Gabriel Oprea. Am fost un soi de consultant al dânsului pe ceea ce înseamnă comunicare pentru partid, adică... şi asta se întâmpla în 2015 pentru câteva luni de zile respectiv domnul Oprea la momentul acela dorea să-şi reformeze partidul şi dorea să scoată în faţă mai mulţi tineri din partid. Şi eu aş fi avut acest rol. Însă între timp au început problemele domnului Gabriel Oprea şi colaborarea s-a terminat, eu am mers la Repatriot şi aşa mai departe. Asta este... şi atunci am fost numită omul lui Oprea, după aceea în guvernul domnul Tudose am fost numită protejata lui Tudose, deşi domnul premier Tudose m-a cunoscut atunci, adică nu ne-a legat şi nu ne leagă nimic în afară de colaborarea noastră strict profesională de atunci. Iar acum, ştiţi foarte bine, că toată lumea îmi spune că sunt omul lui Voiculescu.

Ion Cristoiu: Dar nu mai sunteţi a lui Dăncilă.

Ramona Ioana Bruynseels: A, şi... da. Acum, bineînţeles am colaborat cu doamna Dăncilă, am fost consilier de stat, nu am colaborat din păcate cât aş fi dorit în acele luni, ăsta a fost contextul, dar pe mine m-a ajutat acea perioadă foarte mult să înţeleg că dacă nu ai susţinere politică, nu reuşeşti să faci atât cât de mult ţi-ai dori în Guvernul  României, ceea ce a fost o mare deziluzie şi o mare dezamăgire.

Ion Cristoiu: Ce nu merge, spuneţi-mi din experienţa dumneavoastră, spre deosebire de noi doi aţi fost în guvern, aţi lucrat, şi aţi lucrat în partea asta de funcţionărime, ce nu merge? Aţi venit din mediul privat, care.. ce nu merge la Guvernul României.

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Vedeţi şi dumneavoastră că ne lipseşte competenţa.

Ion Cristoiu: Deci unu.

Ramona Ioana Bruynseels: Deci unu este incompetenţă, dar nu, nu putem să generalizăm, adică sunt şi oameni foarte buni, competenţi, serioşi, corecţi, să nu generalizăm, însă, din păcate, factorul politic, ştiţi şi dumneavoastră îşi numeşte oamenii pe diverse criterii şi ar trebui sincer să se reformeze partidele politice în sensul acesta şi să împingă spre astfel de funcţii oameni totuşi pregătiţi la un anumit nivel pentru că au. Şi ar trebui să nu mai fie doar clientela politică şi să dea şanse oamenilor pregătiţi din partide. De exemplu, dacă eşti absolvent de agronomie, de ce să nu mergi la Ministerul Agriculturii, chiar dacă eşti din PSD sau eşti din PNL şi aşa mai departe de ce să mergi la Ministerul Finanţelor sau în altă parte unde nu înţelegi, nu şti...

Monica Mihai: Adică fiecare pe specialitatea pe care o are.

Ramona Ioana Bruynseels: Da, să meargă fiecare pe specialitatea pe care o are. Apoi este această lentoare pe care nu o întâlneşti în companiile private, unde, ştim cu toţii, oamenii au indicator de performanţă. Dacă noi am pune fiecărui funcţionar public indicator de performanţă şi dacă oamenii ar ştii că urmează să fie evaluaţi la fiecare şase luni, un an de zile şi acea evaluare să fie făcută nu doar de şeful direct ci evaluări aşa cum se fac în companii de 360 de grade, în aşa fel încât să...

Am impresia că Administraţia Prezidenţială este mult prea extinsă. Nu cred că este nevoie de toţi funcţionarii din administraţia actuală

Monica Mihai: Ştiu că aţi venit cu această propunere la un moment dat.

Ramona Ioana Bruynseels: Aşa a făcut şi Polonia, în patru ani de zile a reuşit Polonia să-şi reformeze întreaga administraţie publică. A scăpat de cei care nu erau atât de talentaţi, ca să fiu elegantă în domeniu, au plecat în alte părţi, şi i-a păstrat pe cei care erau cu adevărat buni şi care voiau să şi înveţe că trebuie şi să le oferi oamenilor instrumentele necesare, să le oferi cursuri, să-i pregăteşti şi de acea evaluezi ulterior. Ei bine, nu toată lumea poate să ducă asta şi atunci care nu pot ştiu de la început  că nu se pot înhăma şi îşi aleg o altă carieră, cu un sprijin, aşa cum este de datoria oricărui stat, să-i ofere celui care pleacă că nu-l poţi lăsa în aer. După cum spuneam asta au făcut multe alte ţări, au reuşit şi cred eu că şi noi am putea să o face dacă ne-am dori cu adevărat şi dacă nu ne-am gândi că poate având mulţi funcţionari şi mulţi oameni în administraţia publică centrală şi locală, ăştia ar putea fi şi spaţiul de manevră politică.

Ion Cristoiu: În Administraţia rezidenţială postdecembristă apar aceste slăbiciuni?

Ramona Ioana Bruynseels: Da, bineînţeles, cu siguranţă şi în momentul de faţă am impresia că Administraţia Prezidenţială este mult prea extinsă. Nu cred că este nevoie de toţi funcţionarii din administraţia actuală prezidenţială. Cred că trebuie venit cu aceleaşi rigori şi cu acelaşi sistem de evaluare şi văzut exact de cine te înconjori, mai mult decât atât, haideţi să ne uităm la echipele de consilieri pe care preşedinţii noştri şi le-au ales, poate că nu întotdeauna au fost din cele mai fericite.

Monica Mihai: Dumneavoastră aveţi deja o echipă pe care o aveţi în plan în cazul în care ajungeţi la Cotroceni?

Ramona Ioana Bruynseels: Bineînţeles, o am în minte, bineînţeles, dar vă daţi seama că foarte mulţi dintre oamenii cu care eu am discutat pentru o astfel de eventualitate şi ei aşteaptă şi îşi vor spune numele şi vor veni lângă mine atunci când lucrurile devin întâmplabile, ca să spun aşa, devin posibil de realizat.

Ion Cristoiu: Asta e o ştire, primul care spune că va reduce administraţia prezidenţială sau o va perfecţiona. Care este raportul, la nivel de preşedinte, între el şi maşinărie, adică cât de mult e inspiraţia preşedintelui şi cât de mult sunt partea de consilieri, de...?

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Relaţia dintre preşedinte şi echipa de consilieri şi contribuţia...

Ion Cristoiu: Poate fi comparată cu cea de la bancă?

Ramona Ioana Bruynseels: Da, bineînţeles, de ce nu, numai că acum bineînţeles că te raportezi la o întreagă ţară. Consilierii sunt foarte importanţi pentru că într-adevăr nu ai cum nici să cunoşti toate domeniile ca să poţi să înţelegi tehnicalităţile din fiecare domeniu şi să iei deciziile potrivite, bineînţeles că ai nevoie de oameni profesionişti lângă tine. Dar, în acelaşi timp, cred eu că fiecare preşedinte şi fiecare lider, lider politic, nepolitic trebuie să aibă grijă să nu facă greşeala pe care de obicei o fac toţi liderii, respectiv să se înconjoare doar de o echipă de 10-15 consilieri, aceia în timp devin camarila liderului nu mai lasă pe nimeni din exterior să pătrundă la lider, liderul este dezinformat implicit pentru că cei din jurul lui doar au grijă de scaunele lor şi uite în felul acesta începe moartea liderului. Şi atunci, ce trebuie...

Monica Mihai: Cum aţi schimba dumneavoastră asta?

Ramona Ioana Bruynseels: Păi ce trebuie să faci, în afară de echipa ta de consilieri cu care te înconjori, bineînţeles că trebuie să ai ancore peste tot în societate, trebuie să ai oamenii cu care să vorbeşti, de la care să afli opiniile lor, să le confrunţi şi să le combaţi, să le judeci că de aceea eşti acolo să judeci şi să faci o sinteză şi să iei propriile decizii, şi mai mult decât atât, ceea ce nu s-a întâmplat până acum în România din păcate, preşedintele trebuie să fie mult mai mult printre oameni. Preşedintele este un om ales de oameni pentru ei. Nu poţi să-i reprezinţi cu adevărat dacă te închizi în spatele zidurilor Cotroceniului în loc să fii printre ei, să-i înţelegi, să-i laşi să te atingă, dacă ai făcut rele să-i laşi să te înjure, să te critice, asta este, dar asta te motivează de fapt să faci lucruri bune. Ca să poţi reveni printre ei şi ei să te primească cu braţele deschise.

Ion Cristoiu: Credeţi că consilierii ar trebui să iasă mai mult în spaţiul public? Noi nu prea avem această experienţă.

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Ar trebui să iasă pentru că ei sunt mesagerii preşedintelui şi este foarte important ca preşedintele să comunice. Pe lângă faptul că preşedintele trebuie să fie implicat şi trebuie, după părerea mea, să bată televiziunile, posturile de radio în lung şi în lat, să educe publicul, să se implice după cum am spus într-o mie şi una de cauze pe care să le explice şi în felul acesta să educe poporul pentru că el este o figură în mod normal ascultată de popor. Poporul român se raportează la preşedintele lui poporul român are nevoie de un preşedinte adevărat pe care să-l simtă pentru el şi atunci ascultă implicit ceea ce spune preşedintele. Eu mă văd ca preşedinte bătând televiziunile, radiourile, fiind în evenimente publice cu oameni, înconjurată de oameni şi totodată consilierii mei să fie prezenţi în cât mai multe cauze şi lucruri. Şi nu numai consilierii oficiali, ci mulţi alţi ambasadori, să spun, ai mei, oameni de afaceri, oameni din mediul academic, jurnalişti şi aşa mai departe, oameni cu experienţă care să meargă şi să fie lideri de opinie şi să răspândească ceea ce trebuie noi să facem în România.

Monica Mihai: Un sondaj care a părut astăzi vă plasează pe dumneavoastră pe loc de egalitate cu Alexandru Cumpănaşu undeva la 4 procente. Care sunt cifrele pe care mizaţi dumneavoastră în primul tur şi dacă nu ajungeţi în al doilea tur pe cine aţi sprijini?

Ramona Ioana Bruynseels: Bineînţeles eu trebuie să mizez pe un număr cu două cifre şi îmi doresc acest lucru şi bineînţeles că îmi doresc ajung eu în al doilea tur. Acum, că asta este posibil sau că nu este posibil, nu depinde într-atât de mine cât depinde de cei care vor veni la vot. Pentru mine, vă spun sincer, este o mare reuşită faptul că pornind în ale politicii acum aproximativ patru luni jumate, iată că deja am reuşit totuşi să fiu o prezenţă în sondaje. Dar mai mult decât sondajele pe care le cred sau nu le cred, pentru mine contează foarte mult faptul că oamenii mă primesc foarte frumos. Mă îmbrăţişează, mă pupă, se uită la mine şi au lacrimi în ochi, oamenii simt nevoia să îşi pună speranţa în cineva, iar eu sunt onorată să văd că ei consideră că eu merit acest lucru şi asta nu poate decât să motiveze. Dacă va fi să ajung în turul doi, Doamne ajută dacă nu va fi să ajung în turul doi, atunci, bineînţeles că îl voi sprijini pe acel candidat cu care voi putea agrea faptul că preia măcar unele dintre ideile mele şi vom putea agrea un plan măcar de trei patru măsuri strategice pentru România pe care să acţionăm împreună.

Monica Mihai: Aţi spus că sunteţi în politică de patru luni jumate, consideraţi că acest lucru este un avantaj sau un dezavantaj pentru că nu cunoaşteţi exact încă felul în care merg lucrurile?

Ramona Ioana Bruynseels: Este în preponderenţă un avantaj pentru că oamenii îşi doresc schimbare şi oamenii îşi doresc un om nou, un om nepătat care să nu fi crescut în mediul alterat şi putrezit al politicii de astăzi din România. Şi asta mă avantajează foarte mult. Este un dezavantaj pentru că, iată, a trebuit în aceste luni de zile să mă obişnuiesc cu platourile de filmare şi cu televiziunile, ceea ce bineînţeles că nu a fost un exerciţiu uşor pentru cineva neobişnuit întru totul cu asta. A trebuit să învăţ ce înseamnă trădarea, a trebuit să învăţ ce înseamnă minciuna din partea altora pentru că, vedeţi, fiecare vede lumea şi acţionează prin ochii lui şi prin filtrele proprii şi atunci dacă tu te gândeşti că eşti corect, te aştepţi ca şi cei în care crezi şi care îţi sunt parteneri să fie la fel de corecţi. Dar asta nu se întâmplă întotdeauna în politică. Însă, ce nu ne omoară ne face mai puternici şi ne pregăteşte pentru următorul moment.

Ion Cristoiu: Am văzut din biografia dumneavoastră, sunteţi preşedinta partidului Puterea Umanistă Română.

Ramona Ioana Bruynseels: Da. În aceeaşi zi în care am fost desemnată candidat la prezidenţiale am intrat şi în partid şi am fost aleasă de către membri congresului preşedinte al biroului executiv.

Ion Cristoiu: Întrebare dificilă. Domnul Dan Voiculescu a scris chiar o carte despre doctrina aceasta umanistă, o ştiţi?

Domnul Voiculescu nu s-a supărat foarte tare pe mine din cauza stenogramelor. Relaţia noastră e în continuare o relaţie normală

Ramona Ioana Bruynseels: Da, sigur, dânsul este creatorul doctrinei umaniste în România şi, vă spun sincer, că este o doctrină foarte pragmatică şi foarte de aplicat...

Ion Cristoiu: S-a supărat după ce au apărut stenogramele cu dumneavoastră?

Ramona Ioana Bruynseels: Nu s-a supărat foarte tare pentru că...

Ion Cristoiu: Staţi, staţi, staţi pentru că e o nuanţă...

Monica Mihai: Nu foarte tare?

Ramona Ioana Bruynseels: Relaţia noastră este în continuare o relaţie normală, de colaborare în cadrul acestui proiect, respectiv amândoi suntem oameni serioşi conştientizăm miza şi conştientizăm şi riscurile fiecare face greşeli, că nimeni nu este perfect, însă ceea ce este important este cu ce anume vor rămâne oamenii în urma acestui exerciţiu.

Ion Cristoiu: Vă sprijină cu trustul Antena? Întrebare dificilă.

Ramona Ioana Bruynseels: După cum aţi observat şi dumneavoastră sunt prezentă la Antenă, însă... deci da, dânsul mă sprijină din acest punct de vedere, grupul Intact mă sprijină însă n-aş spune neapărat că acesta este un avantaj pentru că în acelaşi timp, ştiţi şi dumneavoastră că tocmai datorită faptului că Intactul mă difuzează şi mai apare o ştire cu mine şi mai apr prezenţe de ale mele, în acelaşi timp însă sunt celelalte televiziuni care nu-mi dau voie să apar la ele sau care vin cu pretenţii aberante în momentul în care îţi doreşti să apari acolo sau care îţi interzic efectiv şi nu-ţi pronunţă numele şi nu pentru că ţi-ar fi numele foarte greu, ci pentru că nu vor.

Monica Mihai: Aţi aflat până la urmă cine a făcut acea înregistrare?

Ramona Ioana Bruynseels: Bănuiesc că înregistrarea a fost făcută de persoana care a fost cu mine şi cu soţul meu în casă, în acel moment care a intrat în casă în acel moment când eu mă certam la telefon cu colegul meu şi bănuiesc că el a fost, dacă nu a fost el ceea ce încă nu mi s-a spus, dacă este o înregistrare cu telefonul sau este un altfel de înregistrare, dacă nu a fost el, înseamnă că a fost sau este în continuare un microfon la mine în casă sau cel puţin un microfon la mine în casă. Plantat, nu ştiu când.

Monica Mihai: Veţi face ceva din punct de vedere legal în acest sens?

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Voi face cu siguranţă, însă în momentul în care voi trece de campanie şi o să am timp să mă ocup de asta pentru că vreau să analizez, ştiţi, eu nu mă grăbesc la lucruri, în general măsor de multe ori şi tai o dată pentru că nu vreau să intrăm în alte complicaţii negândite ci vreau să văd exact ce s-a întâmplat, să mă asigură că ce mi se spune este adevărat şi apoi voi ştii ce am de făcut.

Ion Cristoiu: Aş vrea să analizăm împreună eu şi, vorbesc şi în numele ei, evenimentele politice din ultimul timp pentru a vedea şi gândirea dumneavoastră nu numai de analist. În primul rând astăzi s-a publicat lista guvernului, programul guvernului PNL, cum comentaţi dumneavoastră această tentativă?

Ramona Ioana Bruynseels: În primul rând mă bucur că a apărut programul pentru că este un pas spre normalitate, nu, avem o listă a membrilor guvernului, foarte bine, avem un program de guvernare care deşi la prima vedere pare făcut pe picior, să zic aşa, mai pe grabă, ceea ce ne poate face să credem că totuşi nu erau pregătiţi să treacă moţiunea, totuşi, apreciez faptul că au anunţat că vor păstra ceea ce s-a făcut bun în guvernul PSD. Şi asta este...

Ion Cristoiu: Staţi că deja le-aţi bătut un cui în coşciugul lor politic dacă vor păstra că toată lumea, partea cealaltă din stradă se aşteaptă ca ei să facă un soi de revoluţie.

Monica Mihai: Probabil au nevoie şi de voturile parlamentarilor PSD.

Ramona Ioana Bruynseels: Dar pe partea cealaltă, nu există rău care să fie numai rău şi bine care să fie doar bine. Şi atunci guvernul PSD, indiferent de multele inadvertenţe şi împiedicări şi aşa mai departe, a făcut şi lucruri bune şi apreciate de oameni şi atunci este păcat să nu continui aceste proiecte. Dar, în acelaşi timp, au venit şi cu un set de măsuri urgente, ca de exemplu bugetul, ca de exemplu trecerea peste iarnă din punctul de vedere al încălzirii, toate aceste lucruri sunt bine venite , de aceea ne trebuie un guvern ca să ne asigurăm că o să avem buget pentru că dacă nu, iată, ne prinde Anul nou fără buget. Ceea ce nu este...

Monica Mihai: S-a mai întâmplat şi în alţi ani.

Ramona Ioana Bruynseels: S-a mai întâmplat şi ca de fiecare dată vrem noi şi insistăm noi să fim oaia neagră. Dacă celelalte state şi-au trimis deja bugetele către Uniunea Europeană, către Bruxelles, iată că noi nici nu avem de gând să ne definitivăm bugetul şi asta, bineînţeles, că are un impact negativ asupra monedei naţionale, asupra intenţiei investitorilor de a veni în România, asupra capitalului autohton etc., nu este bine. Şi, sincer, eu aş fi crezut că totuşi domnul preşedinte Iohannis până la urmă se va gândi la numirea unui guvern tehnocrat, deşi tehnocrat în mintea multora nu mai sună de loc bine dar cred că ar fi fost cea mai bună soluţie pentru acest an pentru că acest guvern tehnocrat atunci s-ar fi focusat pe priorităţile României cu adevărat, pe priorităţile strategice. Aşa, am adus din nou, şi aducem, vrem să aducem un guvern politic care bineînţeles că se va gândi la rezultatele la următoarele alegeri, prioritatea acestui guvern nu va fi implicit dezvoltarea României şi a face ceea ce trebuie să facă.

Ion Cristoiu: Dacă aţi fi fost partid parlamentar aţi fi sprijinit guvernul, unu, doi, aţi fi intrat la guvernare?

Ramona Ioana Bruynseels: Am fi sprijinit guvernul pentru că este de datoria noastră să facem ceea ce trebuie ca să nu lăsăm ţara în haos şi pentru asta critic acum poziţia PSD-ului pentru că, indiferent de miza politică, trebuie să nu aruncăm ţara în dezordine. PSD-ul ar trebui să-şi facă datoria să voteze, să-i lase să facă ce au ei de făcut şi ulterior vor câştiga sau vor pierde. Deci, da, aş fi sprijinit guvernul şi, bineînţeles, dacă ar fi existat o propunere serioasă am fi intrat şi la guvernare. Şi asta pentru că este o onoare indiferent de culoarea politică a oricărui guvern să ajungi acolo şi să-ţi serveşti ţara. Pentru mine asta contează, să faci ceva pentru ţară.

Ion Cristoiu: Ce v-ar fi interesat? Ministerul Apărării...

Ramona Ioana Bruynseels: De ce nu? Ministerul Apărării este un minister extrem de important, strategic şi, de ce nu, este întotdeauna nevoie de persoane care să poată să manager-ieze interesele acestui minister la un anumit nivel şi să reprezinte acest minister la un anumit nivel în relaţia cu partenerii strategici, în special cu partenerul nostru strategic Statele Unite. Dar cred că aş fi fost mult mai potrivită poate pentru alte ministere, adică sunt mult mai talentată probabil în alte domenii.

N-am nicio treabă cu pământul este plat, sunt un om cu toate oalele acasă şi cu mansardă cât de cât sănătoasă

Monica Mihai: Au apărut la un moment dat informaţii despre dumneavoastră că aţi face parte dintr-o organizaţie care susţinea că pământul este plat.

Ion Cristoiu: Asta voiam să întreb şi eu. Deşi n-ai de unde să ştii, eu... poate că e plat.

Monica Mihai: Care e povestea din spatele acestei...?

Ramona Ioana Bruynseels: Este o dezinformare crasă şi a fost o lucrătură urâtă, un articol care a apărut în 2017, imediat după ce am fost promovată în guvern la funcţia de secretar de stat. Cineva m-a introdus pe Facebook într-un grup pe Facebook care avea acest obiect. Niciodată nu am dat un like, niciodată n-am comentat nimic, nici măcar n-am ştiut că fac parte din acel grup, am aflat din acel articol. Ei, bine, din păcate, deşi i-am informat pe jurnaliştii respectiv că nu e adevărat şi iată ce s-a întâmplat, continuă să scrie acest lucru şi, vedeţi dumneavoastră, dacă nu au ce să scrie, că nu sunt coruptă, n-am furat, n-am minţit n-am făcut tâmpenii, atunci vin cu astfel de lucruri. Deci nu, pământul este sferic...

Ion Cristoiu: Asta voiam să vă întreb, pământul este plat sau este sferic?

Ramona Ioana Bruynseels: Nu. Eu sunt un om, ştiţi, tradiţionalist şi conservator, cred în bunul Dumnezeu, cred ce-am învăţat la şcoală că pământul este rotund, sferic, m-au corectat oamenii când am scris asta pe Facebook, deci nu, n-am nicio treabă cu pământul este plat, sunt un om cu toate oalele acasă şi cu mansardă cât de cât sănătoasă.

Monica Mihai: Ce v-au spus fetele dumneavoastră în momentul în care le-aţi povestit că veţi candida pentru preşedinţie?

Ramona Ioana Bruynseels: Fetiţele mele sunt foarte bucuroase şi sunt foarte mândre şi mă bucură acest lucru pentru că în felul acesta îmi doresc să le insuflu şi lor dorinţa de a se implica în cauze mai mari decât suntem noi înşine. Mă sprijină, îmi fac desene, îmi fac steaguri, astăzi au tăiat un tricou pe care scrie Ramona Ioana preşedinte şi au făcut o hăinuţă căţelului nostru şi l-au îmbrăcat cu hăinuţa cu Ramona Ioana preşedinte. Este foarte frumos, fetiţele îmi spun că sunt cel mai bun dintre toţi candidaţii, că voi fi ca o mamă pentru România, asta îmi spun fetiţele mele şi mă bucură.

Ion Cristoiu: O întrebare pe care am pus-o în ultimii 30 de ani la toate vedetele, sunteţi deja vedetă. La un moment dat nu există riscul ca soţul să vă invidieze că el nu e vedetă şi dumneavoastră sunteţi?

Ramona Ioana Bruynseels: Nu. Nici într-un caz. Soţul este sută la sută, cu tot sufletul, cu toţi banii şi cu toată fiinţa lui lângă mine.

Ion Cristoiu: Păi şi dacă ajungeţi preşedinte...

Ramona Ioana Bruynseels: El va fi primul domn şi mă va sprijini foarte mult. Şi, dincolo de glumă, soţul meu are o experienţă extraordinară la nivel internaţional, este un bancher recunoscut şi foarte respectat, un om integru, un om respectat pentru corectitudinea lui şi profesionalismul lui.

Ion Cristoiu: A demisionat din conducerea...

Ramona Ioana Bruynseels: A demisionat pentru a-mi sprijini proiectul meu din conducerea băncii First Bank şi asta...

Ion Cristoiu: Păi şi atunci rămâne şomer dacă nu intraţi în turul doi...

Ramona Ioana Bruynseels: Va face alte lucruri pentru că el este căutat întotdeauna de mulţi oameni dar vă daţi seama ce ar putea să însemne aportul lui la dezvoltarea României pentru că el ştie clar unde trebuie să mergem, ce finanţări există, el ştie cum să promoveze în roadshow-uri financiare România, că a mai făcut-o înainte.

Monica Mihai: Va exista instituţia Primului Domn, aşa cum există foarte clar în Statele Unite instituţia Primei Doamne?

Ramona Ioana Bruynseels: Cu siguranţă pentru că Dominic iubeşte foarte mult România, el şi pe vremea când conducea BCR-ul a fost implicat în foarte multe proiecte, a venit cu foarte multe iniţiative, Prima Casă, programul Prima Casă este un program pe care şi Dominic l-a iniţiat, apoi Dominic a fost cel care s-a opus ca BCR-ul să dea, de exemplu, credite în franci elveţieni tocmai gândindu-se responsabil la urmările acestui lucru. Deci este un om care iubeşte foarte mult România, vedeţi, s-a şi mutat şi a venit după mine în România şi atunci se va implica foarte mult.

Ion Cristoiu: Staţi un pic, e o premieră, e prima dată când aud după decembrie, în ultimii 30 de ani, ca un candidat zice votaţi-mă pe mine pentru că soţul sau soţia o să ajute ţara.

Monica Mihai: Tocmai de aceea am şi zis instituţia primului domn.

Ion Cristoiu: N-am auzit până acum, adică... probabil pentru că aveau soţii, de asta. Deşi şi soţiile puteau să ajute ţara.

Ramona Ioana Bruynseels: Bineînţeles şi cu siguranţă au ajutat. Suntem cu toţii în acest proiect, de la căţel până la fetiţe şi, bineînţeles, şi soţul meu, iar soţul meu este cel care...

Ion Cristoiu: Rudele sunt în Anglia?

Ramona Ioana Bruynseels: Nu...

Ion Cristoiu: Nu, soacra, socrii?

Ramona Ioana Bruynseels: Din păcate nu mai există...

Ion Cristoiu: Din ce zonă?

Ramona Ioana Bruynseels: Din Leeds, din partea de nord a Angliei. De acolo este Dominic. Este un englez vertical...

Ion Cristoiu: Din Anglia de nord.

Politica externă a României este aproape inexistentă în acest moment. Funcţionăm cumva aşa la periferia politicii externe europene

Monica Mihai: Cum vă poziţionaţi vis-a-vis de politica externă a României, aveţi o viziune asupra a ceea ar trebuie sau care ar trebui să fie rolul României în Uniunea Europeană sau vis-a-vis de conflictul dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, cum aţi media ca preşedinte?

Ramona Ioana Bruynseels: În primul rând, politica externă a României este aproape inexistentă în acest moment aş putea spune, că nu mai arătăm că am avea o strategie clară, funcţionăm cumva aşa la periferia politicii externe europene şi asta pentru că s-au făcut nişte greşeli majore, respectiv în loc să avem o voce unitară, în loc ca preşedintele cu prim-ministru, cu ministrul Afacerilor Externe să stabilească clar direcţia pe care şi-o asumă ţara noastră şi să vorbească acelaşi lucru şi să vorbească de bine ţara noastră, iată că ei s-au dus şi de multe ori orgoliile politice şi interesele politice au primat şi au fost mai importante decât interesele noastre naţionale. Şi asta s-a răsfrânt în final asupra a noastră, a tuturor, asupra imaginii României. Faptul că politicienii noştri nu înţeleg şi nu se uită la prietenii noştri americani, la prietenii noştri polonezi, la englezi, la francezi, la germani şi nu observă că aceştia nu îşi vorbesc niciodată ţara de rău...

Ion Cristoiu: Şi la prietenii bulgari se pot uita...

Ramona Ioana Bruynseels: Da, da şi ungurii, nimeni nu-şi vorbeşte ţara de rău. Cum ne-a învăţat pe noi acasă bunica şi mama nu-ţi vorbeşti familia de rău. În casă te cerţi, faci ce vrei dar când te duci afară te comporţi şi vorbeşti într-un anumit fel. Ei, bine, ai noştri şi-au dat cu stângul în dreptul şi ne-au afectat imaginea noastră a tuturor. A fost o dovadă de iresponsabilitate crasă şi ar fi trebuit sancţionaţi pentru asta. Pentru că noi, acum, cetăţenii noştri care merg în Anglia, în Germania să lucreze sau pe unde merg pleacă capul de multe ori pentru că sunt consideraţi codaşii Europei, corupţi, hoţi. Săraci şi aşa mai departe. Nu merităm asta. Şi tocmai de asta în programul meu politic să ştiţi că o latură fundamentală şi la care eu sufleteşte ţin extrem de mult este promovarea identităţii noastre naţionale. Trebuie să facem în aşa fel încât reclădim mândria că suntem români. Trebuie să facem în aşa fel încât copiii noştri, oamenii noştri când aud imnul naţional să aibă emoţia aia a faptului că aparţinem acestei ţări, să pună mâna pe piept, pe inimă când aud imnul, să ştie versurile. Copiii noştri nu mai ştiu versurile imnului naţional. Ne perimăm şi ne pierdem în ciuda istorie noastre de peste 2000 de ani. Şi este păcat. Şi în ciuda a tot ceea ce noi reprezentăm. Şi atunci pe planul politicii externe avem foarte multe de făcut şi trebuie reformată poziţia noastră şi diplomaţia noastră trebuie susţinută şi ajutată. Pe plan economic, trebuie să ne redefinim diplomaţia economică. Asta înseamnă, ne gândim la parteneriatele strategice întâi şi întâi acestea n-au fost valorificate la maximum. Dacă noi la situaţia investitorilor din România, vedem că investitorii americani se află pe poziţia a 14-a, în unele clasamente a 12-a, în altele a 14-a. Nu este firesc. Noi trebuie să facem în aşa fel încât şi din parteneriatele cu Statele Unite şi din cele cu Anglia, cu Franţa, cu Germania de care ne leagă relaţii vechi şi trainice să beneficiem şi din punct de vedere economic. Să ne dezvoltăm să aducem aici investiţii care să dea posibilitatea şi oportunitatea tinerilor români creativi pe care noi îi avem să poată să-şi arate talentul, să producem lucruri de valoare adăugată în România. Apoi, ambasadorii noştri, ataşaţii noştri comerciali, de ce să nu aibă la rândul lor, hai să-i numim deşi sperie, indicatori de performanţă în ceea ce înseamnă promovarea României în scopul atragerii de investitori în România. de ce să nu ştie fiecare ambasador că în fiecare lună va trebui să se vadă cu unul doi potenţiali investitori şi să promoveze România. De ce preşedintele când merge în vizite oficiale să nu fie înconjurat întotdeauna de oameni de afaceri, dar nu doar de anumiţi oameni de afaceri, ci de oameni de afaceri din toate segmentele corporatiste şi IMM-uri şi companii mici şi companii mai mari interesate de accesul la piaţa externă. Te duci înconjurat de ei, le oferi acces pentru că în felul acesta se dezvoltă, iar după ce te întorci dintr-o vizită oficială, trebuie să fii urmat de un alt avion, aş spune eu, de investitori din acea ţară care vin să prospecteze şi să vadă ce oferă România. Ei, bine, preşedintele împreună cu ambasadorii, cu ataşaţii şi cu personalul diplomatic trebuie cu toţii să tragă în aceeaşi direcţie. De aia spun eu că ne-am săturat şi n-ar mai trebui să vorbim atâta de ideologii şi de conflicte politice şi aşa mai departe trebuie să ne focusăm pe dezvoltarea economică. Dacă noi ne dezvoltăm economic  vom avea bani pentru toate celelalte. Asta ar trebui să ne fie prioritatea. Şi preşedintele are un mare rol. Iar diplomaţia, diplomaţia noastră trebuie sprijinită. Dacă ambasadorii noştri au maşini care îi lasă în mijlocul drumului pentru că cedează fiind atât de vechi, dacă ei nu-şi permit un costum aşa cum trebuie pe ei cum vrem să ne reprezinte la nivelul pe care ni-l dorim.  

Ion Cristoiu: Apropo de preşedinte, mă înşel eu sau dumneavoastră aţi evitat să-l criticaţi pe domnul Klaus Iohannis?

Conflictul etern preşedinte premier, din cauza celor care au fost în funcţii pentru că au primat întotdeauna orgoliile personale

Ramona Ioana Bruynseels: Nu, să ştiţi că l-am criticat, chiar l-am criticat.

Ion Cristoiu: Este normal că un contracandidat să se raporteze...

Ramona Ioana Bruynseels: Dar am încercat să nu îl critic foarte mult.

Ion Cristoiu: Ce nu aţi face dumneavoastră din ce a făcut preşedintele în cinci ani?

Ramona Ioana Bruynseels: Cu siguranţă n-aş vorbi România de rău, indiferent  ce s-ar întâmpla aici. Adică lucrurile se rezolvă intern, nu m-aş duce să spun, de exemplu, că România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ceea ce dânsul a făcut şi, iată, că a fost contrazis. Apoi, bineînţeles, că aş fi mult mai mult printre oameni. Eu nu l-am văzut pe preşedintele Klaus Iohannis să iasă printre oameni deşi preşedintele trebuie să fie al tuturor. Şi că vorbim de preşedintele tuturor, nici într-un caz nu aş dezbina, nu aş face ceea ce a făcut dânsul cu guvernul meu, penali, nepenali şi aşa mai departe. Nu, penali, nepenali, guvernul meu, guvernul tău toţi sunt ai tăi. Frumoşi, mai puţin frumoşi, deştepţi, mai puţin deştepţi sunt toţi ai tăi şi trebuie să găseşti...

Ion Cristoiu: Acest conflict etern, după 90, între preşedinte şi premier e din cauza Constituţiei sau din cauza celor care au fost în funcţie?

Ramona Ioana Bruynseels: Din cauza celor care au fost în funcţii pentru că au primat întotdeauna orgoliile personale, din păcate oamenii noştri politici n-au ajuns la acel nivel de maturitate care să-i ajute să înţeleagă că sunt acolo cu o misiune clară, respectiv să urmeze şi să respecte interesul României, şi-au pus întotdeauna interesele de partid şi de grup mai presus de interesul ţării. Şi atunci, normal, pentru că intervine şi orgoliul şi pentru că au existat răfuielile acestea politice şi în general a fost preşedintele de o culoare şi premierul de o altă culoare, au apărut aceste tensiuni între ei. Dar să ştiţi că asta se justifică şi prin faptul că preşedintele a fost aproape întotdeauna dat, dar nu, întotdeauna a fost dat de un partid mare. Un partid mare parlamentar îl va ţine pe preşedinte captiv întotdeauna. Preşedintele provenind dintr-un astfel de partid nu va putea să fie imparţial. Nu va putea să fie preşedintele tuturor. Să-mi spuneţi mie vă rog dacă un om care a crescut şi care a fost format în interiorul unui partid în 20-30 de ani cu carnet de membru de partid, când va ajunge preşedinte oare este posibili, uman gândindu-te, ca el să uite că partidul acesta l-a creat? Că acestui partid, el îi datorează cine este? Oare partidul nu va veni să-l tragă de mânecuţă şi să-i spună ”Domnul preşedinte, păi staţi aşa că noi la anul avem alegeri, cum te uiţi tu cu acelaşi ochi şi la PSD-işti şi la PNL-işti şi la USR-işti şi aşa mia departe, că la anul noi trebuie să câştigăm alegerile, tu aţi uitat cine te-a făcut om?”. Deci despre asta este vorba, tocmai de aceea sper din suflet ca de data asta românii, cetăţenii care vor ieşi la vot să se uite cu adevărat la omul candidat, să se uite la toţi cei 14 care venim în faţa lor şi să judece care anume este omul sincer, competent, care îi poate reprezenta cu care ei rezonează un om care iubeşte oamenii, că fără să ai calitatea asta n-ai ce să cauţi într-o asemenea funcţie. Deci dacă nu îşi place să fii în contact cu oamenii şi printre oameni, atunci trebuie să-ţi alegi altceva de făcut, că altfel vei fi pustnic, vei sta izolat şi n-ai fi fericit. Şi şi poporul e nefericit, aici e problema şi atunci oamenii ar trebui să aleagă omul, să uite de partide şi, ideal ar fi, să fie un om independent sau susţinut, iată, în cazul meu, susţinută de un partid care este un partid mic, neparlamentar şi care nu poate să-mi spună că el m-a adus aici şi aş putea poate eu să spun că, iată, am ajutat şi partidul să crească.

Monica Mihai: Doamna Bruynseels vă mulţumim pentru discuţia din această seară, domnule Cristoiu vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră în platou, doamnelor şi domnilor, până la ediţia viitoare, la revedere.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici