Interviul integral | „Gândurile lui Cristoiu”: Violeta Alexandru va fi candidatul PNL la Primăria Capitalei. Pentru ea se face totul

Analistul Ion Cristoiu spune că dintre membrii Guvernului Orban care fac campanie electorală în loc să se ocupe de domeniile lor se remarcă ministrul Muncii, Violeta Alexandru, căruia i se pregăteşte terenul pentru a ajunge primarul general al Capitalei, Bucureştiul fiind, în opinia sa, piatra de încercare a acestui an electoral.

Urmărește
533 afișări

Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că Violeta Alexandru nu face ântâmplător campanie electorală şi aceasta pentru că PNL are planuri mari cu actualul ministru al Muncii.

“Ea va fi, după ce se stabileşte în două tururi, va fi candidata PNL la Primăria din Bucureşti. Ea este pregătită pentru asta. (...) dacă legea în două tururi trece, ea este pregătită să fie primarul... . Deci pentru Violeta Alexandru se face totul, ca vorba lui tovarăşul Ceauşescu. Pentru asta se face şi legea cu cele două tururi”, a susţinut analistul politic.

Ion Cristoiu a explicat şi motivul pentru care există o legătură între insistenţa liberalilor privind alegerea edililor în două tururi şi desemnarea Violetei Alexandru candidatul PNL la Primăria Capitalei.

Dacă ai într-un singur tur marea problemă o reprezintă... stânga nu are nici o problemă da? Hai să o luăm pe Firea, da? Ea e singură, nu cred că mai vine cineva din parte Pro România să o concureze, într-un singur tur, da? Şi atunci se stabileşte stânga e întruchipată de Gabriela Firea. Dincoace dacă aţi observat, la dreapta, sunt mulţi pretendenţi, avem: PNL vrea să îşi pună candidat, PMP vrea să îşi pună candidat, USR şi PLUS, deci sunt patru pretendenţi în frunte cu cel mai important, Nicuşor Dan, toată stima pentru el, bun. Dacă ai într-un singur tur şi eşti PNL spui băi băieţi iertaţi-mă ăştia de la dreapta, dacă puneţi şi voi candidaţi ne bate Firea, începe pericolul cu Firea, aţi observat ne bate Firea, câştigă Firea, nenorocire, la-la-la. Deci staţi voi ciocu mic, retrageţi-vă toţi şi lăsaţi-ne pe noi, noi suntem de la PNL cutare, cutare. Greu de negociat, cu Nicuşor Dan, cu PMP, cutare, curtare. Şi atunci dacă e în două tururi, atunci Firea vine pe stânga în primul tur şi în primul tur avem aşa, se înscrie candidata Violeta Alexandru... Sigur, de la PMP va fi candida, de la USR, o să vedem Nicuşor Dan, deci vom avea deja şi probabil vor fi să spunem patru, da? Problema este că în al doilea tur dacă intră Violeta Alexandru, din partea dreptei, adică chiar dacă se clasează pe locul doi, automat toată dreapta în turul doi merge de partea ei”, a argumentat jurnalistul.

În opinia sa,  Capitala va fi piatra de încercare a acestui an, respectiv alegerile locale, şi nu alegerile parlamentare.

PNL are un interes vital să câştige. Dacă sunt în două tururi indiferent pe cine pune candidat PNL, câştigă, adică nu trebuie să mai faci eforturi. Dacă faci într-un singur tur, într-un singur tur e greu să o impui pe Violeta Alexandru, am dat numele, drept candidată în raport cu Nicuşor Dan, da? Dacă ai două tururi, ea candidează din partea PNL, probabil că se va situa pe primul loc pentru că ei oricum se vor împărţii şi va veni şi Nicuşor Dan şi toţi ăia vor fi obligaţi să dea voturile ei, da? Violeta Alexandru este unul din marele ţeluri ale dreptei la ora actuală condusă de către domnul Ludovic Orban, mai mult nu pot să spun”, a conchis Ion Cristoiu.

Prezentăm interviul integral:

Monica Mihai: Bună seara şi bine v-am găsit la o nouă ediţie Gândurile lui Cristoiu, alături de mine ca de fiecare dată jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu, bine aţi venit domnul Cristoiu.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Monica Mihai: Este o săptămână importantă în care s-au întâmplat foarte multe lucruri pe scena politică, atât pe plan intern cât şi pe plan extern. Vom discuta despre toate aceste subiecte în ediţia de astăzi, mai exact hai să vedem subiectele despre care vom discuta în această seară: avem scenariile pentru anticipate şi moţiunea de cenzură pe care a anunţat-o Partidul Social Democrat că o va depune după ce Guvernul PNL a anunţat că îşi asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi, trebuie să vedem şi bilanţul guvernării Orban după două luni ca să spunem aşa, ce gafe, dacă putem să vorbim aşa, au făcut miniştrii în tot acest timp, cine a vorbit mai mult, cine a vorbit mai puţin. Este important să atingem şi subiectul congresului PSD care bate la uşă, dacă s-a conturat până în acest moment vreun lider al Partidului Social Democrat sau pe cine mizăm că va ieşi în faţă. O să privim puţin şi spre America, acolo unde în această săptămână senatul american a început procesul pentru demiterea lui Donald Trump, este mare agitaţie, au fost declaraţii în contradictoriu, trebuie să atingem şi acest subiect, avem editorialul săptămânii şi top cinci politicienii săptămânii. Haideţi să intrăm în subiect, mai exact să discutăm scenariul despre anticipate, dacă mai pot avea loc aceste alegeri anticipate, având în vedere că nu de mult Guvernul PNL a anunţat că îşi asumă răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. PSD a venit imediat cu o reacţie, mai exact Marcel Ciolacu a anunţat că va depune moţiunea de cenzură. Dacă va trece această moţiune, dacă Partidul Social Democrat are şanse să strângă o majoritate în jurul ei şi să dea jos acest Guvern, poate fi primul pas spre anticipate? Există această şansă?

Evenimentul anului şi al  lunii este această sesiune extraordinară în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe modificarea legii electorale

Ion Cristoiu: Da, ştiu că toţi jurnaliştii tineri şi de dragul ratingului în această perioadă până pe 28, când va avea loc sesiunea extraordinară pentru asumarea răspunderii, folosesc acest vicleşug şi anume de a spune cade, nu cade Guvernul, va fi moţiune de cenzură. După părerea mea, evenimentul numărul unu întruchipat de această sesiune extraordinară, deci evenimentul anului şi al  lunii este această sesiune extraordinară în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe modificarea legii electorale şi anume de la un singur tur, la două tururi şi mai este şi o modificare foarte importantă, o să discutăm imediat, care e o lovitură pentru USR, cea potrivit căreia nu poţi să vii să votezi la locale dacă nu ai devenit flotant cu 90 de zile cel puţin înainte de alegeri, o să spun şi de ce e o lovitură pentru USR, pentru electoratul USR. E neapărat nevoie de jumătate de minut de explicare didactică: în momentul în care s-a învestit Guvernul Ludovic Orban, 4 noiembrie 2019 şi Ludovic Orban şi preşedintele au sugerat, apoi au spus că acest Guvern ultra-minoritar, dacă există aşa ceva, cel mai minoritar, dacă pot folosi acest barbarism, din istoria post-decembristă, deoarece nu numai că nu are majoritate în Parlament, dar nici măcar nu are o coaliţie care să îl asigure, dacă aţi observat, deci de regulă în Parlament un Guvern are o majoritate dacă… sau, cum a  fost PSD, prin alegeri şi a câştigat aşa, sau se face o coaliţie. O coaliţie din  mai multe partide, se face o înţelegere cum au fost CDR cu PD în 1996 şi atunci Guvernul chiar dacă e al PNL, guvernează în numele acelei majorităţi, îndeplineşte anumite obiective şi stă liniştit, în cazul de faţă, din câte s-a văzut în aceste două luni, Guvernul nu are minimă majoritate.

Monica Mihai: Aşa se explică şi aceste asumări de răspundere.

Ion Cristoiu: Bun, şi acum ajungem astăzi, deci nu are. Guvernul PSD a căzut în urma unor înţelegeri de moment între diferite partide şi Guvernul Orban a fost învestit nu în urma unui contract între PNL-PMP-UDMR-ALDE şi Pro România, adică se face un contract şi potrivit acelei înţelegeri Guvernul PNL ar fi trebuit să rezolve o problemă a lui ALDE, nu ştiu, una din ele a fost cea de a nu fi desfiinţată Secţia Specială de Investigare a Magistraturii. Nu, s-a făcut aşa repede, toată lumea a fost convinsă că e un Guvern pe picior pentru că urmau alegerile prezidenţiale şi că după alegeri se vor întâmpla două lucruri posibile: ori vine un adevărat Guvern puternic PNL, o să discutăm, sau au loc anticipate. Deci noi ne aflăm de pe 4 noiembrie într-o permanentă dezbatere dacă vor fi sau nu anticipate. Ca să ajungem de ce evenimentul acesta este foarte important pe 28. Ca să fie anticipate trebuie să cadă acest guvern şi apoi să cadă încă două.

Monica Mihai: La distanţă de 60 de zile.

Ion Cristoiu: Da, la distanţă de 60 de zile, el trebuie să cadă. Problema este că, ca să cadă celelalte două teatral sau pe bune, trebuie să cadă Guvernul ăsta. El nu poată să cadă decât prin demisia premierului sau printr-o moţiune de cenzură care trece. Guvernul Orban profitând de faptul că PSD nu are interes în anticipate, şi-a asumat într-una răspunderea, de pe 4 a guvernat numai prin asumarea răspunderii...

Monica Mihai: Asta înseamnă că ştia sau bănuia că PSD nu va depune moţiunea de cenzură.

Ion Cristoiu: PSD a anunţat din start că va depune moţiune de cenzură...

Monica Mihai: La un moment dat.

Ion Cristoiu: Nu, numai dacă se modifică legea electorală în sensul de a nu  fi într-un singur tu, ci în două tururi pentru că PSD are foarte mare interes nu la parlamentare, ci la locale. În momentul în care el pierde primarii, PSD pierde structura de bază, PSD pe asta trăieşte, primarii din diferite localităţi, mai ales din localităţi din mediul  rural sunt şi creatorii şi  susţinătorii organizaţiei PSD, puţină lume ştie că PSD este un partid care are o structură foarte puternică dată de primari care sunt şi şefii PSD local. În Boloteşti, de unde sunt eu, Găgeşti Deal, PSD a fost foarte puternic deoarece primarul din 1990 a fost primar PSD-ist, până la alegerile anterioare când a venit un PNL-ist, dar primarul era şi şeful PSD. Şi foarte multă lume din Boloteşti care şi ştia de la primărie era în PSD. Problema este că dacă nu mai sunt aceşti primari aşa de mulţi, PSD îşi pierde din forţa locală, primari şi apoi la parlamentare, bun. Şi atunci PSD a anunţat asta, în momentul în care a anunţat, că aici vine, PNL ştia că dacă îşi asumă răspunderea, PSD depune moţiune de cenzură potrivit Constituţiei, numai dacă îşi asumă răspunderea.

Monica Mihai: Că putea să o treacă printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Ion Cristoiu: Deci să fie limpede, PSD a zis din start ca pe maidan, a zis „bă dacă te legi de mama mea, mă înjuri”...

Monica Mihai: Atunci...

Ion Cristoiu: Ne batem, lor le poţi zice despre orice, numai să nu... PNL ştia că dacă nu face prin Ordonanţă de Urgenţă şi face prin asumarea răspunderii se vor depune...

Monica Mihai: A fost o înţelegere aici între ei, credeţi?

Ion Cristoiu: Da şi aici ne aflăm în faţa celei mai mari întrebări a anului: PNL a depus şi-a asumat conştient, aţi înţeles, adică ştia că...

Monica Mihai: Că va urma această moţiune...

Ion Cristoiu: Ca să cadă sau ca să nu cadă? Aici este întrebarea, pentru că întrebarea nu este dacă PSD şi UDMR reuşesc să adune, că nu reuşesc să adune, dacă PNL şi-a asumat răspunderea...

Monica Mihai: De ce ziceţi că nu reuşesc să adune? Lipsesc 7 voturi, 7 semnături.

Ion Cristoiu: Nu, reuşesc să adune numai dacă vrea Klaus Iohannis şi dacă vrea PNL să cadă. Deci  încă o dată, dacă PNL a programat această provocare ca să cadă, atunci sigur se vor găsi 20, cum s-au găsit şi la învestire, dacă nu, nu are. Garantez de pe acum că nu are cum pentru că dreapta e pe val,  e un preşedinte care e de dreapta...

Monica Mihai: Spune-ţi că nu ar risca nimeni să se pună în tabăra greşită?

Ion Cristoiu: Domnişoară suntem în România şi avem 30 de ani de experienţa oportunismului românesc de doi lei, adică în care şi toate instituţiile statului când bate vântul într-o parte e la giruetă, spre PSD trec de partea PSD şi CCR şi ăla şi dacă nu este invers pentru că fiecare are cum ... are şi el o viaţă personală şi are probleme, bun. Deci întrebarea care se pune acum, nu pot eu să răspund şi nu cred că cineva este: sunt două posibilităţi, PNL ştiind că vor depune moţiune de cenzură, vor folosi inclusiv aranjând să voteze minorităţile, pot să aranjeze, sau din rândul lor ca să cadă sau, şi aici cred eu în a doua ipoteză deşi eu am fost un susţinător mult timp, al idei că a fost o provocare ca să cadă, sau de fapt fac în două tururi, trece, moţiunea nu trece şi atenţie ei mai fac vreo patru, cinci asumări ale răspunderii.

Singura întrebare este dacă PNL a făcut asumarea răspunderii ca o provocare că crea anticipate sau asumarea răspunderii ca să treacă legea în cele două tururi

Monica Mihai: Au anunţat deja două.

Ion Cristoiu: Asumări ale răspunderii, problema eu nu cred că... deci să scoatem din discuţie pe bune dacă va trece sau nu va trece, dacă hotărăşte PNL că el trebuie să cadă de la guvernare şi Iohannis hotărăşte, se găsesc 20 de voturi.

Monica Mihai: Păi asta voiam să vă întreb, nu era mai firesc dacă nu îşi doreau această moţiune să dea Ordonanţă de Urgenţă după care să urmeze o dezbatere în Parlament? Nu era mai simplu?

Ion Cristoiu: Nu, pentru că dacă nu trece, când este pe 28, o să mai vedem că mai trăim. Pe 28 se citeşte legea, în trei zile...

Monica Mihai: Au timp să depună moţiunea de cenzură...

Ion Cristoiu: Şi să şi voteze în interiorul a trei zile, deci probabil că a doua zi se depune...

Monica Mihai: Va fi o sesiune extraordinară din nou?

Ion Cristoiu: Nu, am înţeles că ordinară, pe 1 februarie se...oricum votul trebuie să fie în interiorul a trei zile după ce se depune asumarea răspunderii din punctul acesta de vedere. Şi acum dacă, e foarte simplu, repet se găsesc peste noapte, am asistat noi la investiri peste noapte, s-au găsit şi acum  s-ar găsi voturi, dar după părerea mea şi vom vedea atunci, nu acesta este planul.

Monica Mihai: Care este planul?

Ion Cristoiu: Şi vă spun care este planul: sunt două semne pentru mine, iniţial aşa am zis depun asumarea răspunderii şi ...

Monica Mihai: PSD depune moţiunea...

Ion Cristoiu: Da, dacă făceau OUG, deci care cred că acum este planul, să ni-l notăm, că acolo sunt nişte planuri care PSD nu cred că le ştie: 1. Hai să vedem ce înseamnă moţiunea de cenzură, dacă aţi observat dumneavoastră în ultima vreme, nu am auzit nici un PNL-ist zicând că s-ar putea să treacă moţiunea, da? Foarte important, gândiţi-vă că PSD când au căzut cele două guverne, a venit liderul Dragnea şi a zis „ o să (...) guvernul”, da? Deci noi ştiam că în momentul în care se întruneşte Parlamentul să îl dea jos pe Tudose, că îl va da jos, sau pe Grindeanu că aveau majoritate. Dacă aţi observat acum spuneţi-mi şi mie, aţi auzit pe cineva...

Monica Mihai: Din PSD...

Ion Cristoiu: Nu, nu din PSD, PSD nu are nici o treabă, el dacă vrea PNL să cadă, cade, dacă nu vrea nu cade, aţi înţeles?

Monica Mihai: Deci e în afara influenţei?

Ion Cristoiu: E în afara, singura întrebare este dacă PNL, repet, a făcut asumarea răspunderii ca o provocare că crea anticipate sau asumarea răspunderii ca să treacă legea în cele două tururi, pentru că dacă pică Guvernul nu mai rămâne nici legea şi 1. Aţi auzit până acum vreun lider PNL zicând că „da domnule, de abia aşteptăm asta şi noi vrem să facem anticipate”. Nu, toţi spun că ne vom bate, da?

Monica Mihai: Înţeleg surse din PNL spuneau că ei chiar cred în acest proiect şi chiar îşi doresc alegerea primarilor în două tururi, nu anticipate.

Ion Cristoiu: Păi aici ajungem, deci dacă ei ar fi vrut şi o să spun care sunt ei, deci dacă ei ar fi vrut să folosească, adică să depună asta cu două tururi numai aşa ca să poată să cadă, începea o pregătire, totuşi trebuie să faci o pregătire...

Monica Mihai: Dar acum nu asistăm la o pregătire...

Ion Cristoiu: Păi dacă nu ai o pregătire psihologică şi tu spui în fiecare zi că noi o să supravieţuim, că moţiunea nu are nici o şansă, cutare, ce impact dezastruos va avea dacă pică Guvernul?

Monica Mihai: O concluzie pe această temă, vom avea anticipate aşa cum am discutat sau nu vom avea?

Ion Cristoiu: Eu cred că vom avea anticipate în sensul acesta: acum moţiunea nu trece, vom avea în două tururi şi avantajează enorm PNL, legea celor două tururi înseamnă ruperea şirei spinării a PSD, adică îi distrug primarii, foarte important, îi reduc numărul de primari cu cele două tururi, vor mai face cum a anunţat Raluca Turcan, vreo trei patru asumării ale răspunderii, căzând moţiunea de cenzură PSD o ia şi mai tare, iertaţi-mi expresia, în bot, rău, adică staţi un pic, rău din punctul ăsta de vedere, probabil că  vor fi şi la congres nişte discuţii, băi stai puţin domnul Ciolacu, ce dracu, ce te-a apucat dacă ştiai că nu trece, de ce...

Monica Mihai: De ce ai mai depus-o?

Ion Cristoiu: Aşa, şi probabil eu sunt aproape sigur că dacă vor să declanşeze anticipate trebuie prin demisia premierului, adică una e să cazi la moţiunea de cenzură şi într-un fel parcă eşti tu în defensivă, nu-i aşa? Şi alta este să vii tu să... pentru că demisia premierului o hotărăşti tu, ei PNL-ul... ai iniţiativa strategică cum ar spune Stalin, de la Stalingrad, deci ai iniţiativa, tu o ai, că e foarte importantă iniţiativa şi în plus decizi tu când, acuma noi ştim că ei sunt la mâna PSD, nu, cânt se aşteaptă mai puţin PSD pac face, dacă se vor face anticipate.

Este cel mai prost executiv din istoria post- decembristă şi o spun cu toată responsabilitatea. Trei sferturi din acest Guvern nu face decât spectacol de sunete şi lumini, adică pare un Guvern electoral

Monica Mihai: Şi aşa trecem în subiectul următor, pentru că am tot discutat acum despre Guvernul PNL, despre Ludovic Orban, dacă îşi dă sau nu demisia, haideţi să vedem ce s-a întâmplat în aceste luni de când avem executivul Orban, ce a făcut PNL din ce a promis inclusiv partenerilor de la alte partide cum ar fi USR, ce nu a făcut, care sunt miniştrii codaşi ai acestui Guvern, care sunt miniştrii care au vorbit poate prea mult, sau alţii poate prea puţin, care au avut Ministere puternice pe mână şi nu au făcut treabă. Cum vedeţi executivul Orban? A livrat ceea ce a promis?

Ion Cristoiu: Nu, este cel mai prost executiv din istoria post- decembristă şi o spun cu toată responsabilitatea, de regulă când vine dreapta, de două ori a fost la putere, CDR şi apoi alianţa care a stat puţin, acest dreapta a avut până acum probleme de administrare a ţării, adică FSN-ul şi apoi PSD, au câştigat  30 de ani alegeri după alegeri pentru că au fost foarte buni administratori ai ţării, mai puţin cu politică dar administratori. Noi ne aşteptam acum că au venit liberalii, nu au venit nici tehnocraţii lui Cioloş, care până la urmă chiar dacă aveau stângăcii au avut o explicaţie, erau pentru prima dată, deci e un partid alcătuit din două partide, din PDL şi PNL, oameni care au fost la guvernare, deci au experienţa guvernării, plus că te presupun liberalii un Guvern de dreapta, sunt şi oameni de afaceri. Spre stupoarea mea, cel puţin, acest Guvern, în trei sferturi din el nu face decât spectacol de sunete şi lumini, adică pare un Guvern electoral dacă aţi observat şi hai să încep chiar cu astăzi, venind încoace aflu cu stupoare că domnul Vela, Marcel Vela de la Interne, azi, a decorat pe supravieţuitorii măcelului din 22 decembrie, 1989, iertaţi-mă au trecut 30 de ani, da? E clar că este o acţiune electorală, 1. Lasă la o parte faptul că supravieţuitorii nu au fost între noi fie  vorba, nu au fost eroi, ei au venit şi au tras în ăialalţi, pe 22 şi 23. Au trecut 30 de ani, îi decorezi acum? Asta este o acţiune electorală la el, alte acţiuni nu mai spun că sunt zeci, se duce o domnişoară cade la admitere la Academia de Poliţie, ăla trimite Corpul de Control şi...

Monica Mihai: Află că sunt nereguli la Academia de Poliţie...

Ion Cristoiu: Da, asta este o acţiune electorală, am 30 de ani de acţiune de trombon, de bicicletă, de sonerie, ei sunt partid de sonerie, asta e acţiune electorală. După Caracal noi toţi, că numai noi am făcut emisiuni, jurnalişti, opinie publică, am spus timp de o lună: Caracal ne-a atras atenţia asupra putreziciunii din Poliţia Română, nu numai putreziciunii, este raportul la Ministerul de Interne care  arată că ăia nu erau dotaţi, înzestraţi, mai ţineţi minte că în 25 atunci, după-amiază, iulie, ăia nu aveau internet decât într-un birou. Şi s-a făcut un raport al Ministerului de Interne şi toată lumea a zis aşa, un ministru care vine de Interne trebuie să facă revoluţie în această poliţie, s-a discutat, mai ţineţi minte? A venit domnul Vela, de când a venit el nu a făcut altceva decât spectacol, a deschis celulele nu ştiu care, a trimis Corpul de Control să rezolve... s-a făcut tărăboi... face decoraţiuni, numai spectacol...

Monica Mihai: Şi nu face concret nimic, asta spuneţi?

Ion Cristoiu: Păi nu face nimic, dacă ar face ceva nu ar avea timp de spectacol. Deci este clar că el e în campanie electorală şi nu în administrare. Ministrul de Finanţe, în istoria României, miniştrii de Finanţe au fost cei mai plicticoşi oameni din lume, ministrul de Finanţe, Vintilă, Brătianu...

Monica Mihai: Să nu îl uităm pe domnul Teodorovici...

Ion Cristoiu: Nu, Teodorovici era ieşit din comun, dar aţi înţeles, ministrul de Finanţe este un tip din ăla cu mânecuţe... domnul Cîţu de când a venit dacă aţi observat face şi el campanie electorală, el polemizează cu Firea, ce treabă are el cu asta? Adică aţi văzut, aţi observat, deci e clar. Şi el vine şi ne spune „e dezastru, nenorocire”. Ministerul Educaţiei Naţionale, o să avem pe celebra cum o cheamă?

Monica Mihai: Monica Anisie, avem materialul pe care l-aţi cerut că aţi insistat să dăm acel material...

Ion Cristoiu: Da, este una dintre secvenţele gogoliene rar întâlnite...

Monica Mihai: În care doamna ministru stă în faţa unei săli de clase şi aşteaptă...

Ion Cristoiu: În spatele unei uşi.

Monica Mihai: Haideţi să urmărim împreună materialul şi comentăm după aceea (BETA). Am văzut-o...

Ion Cristoiu: Încă o dată, de aia v-am şi rugat, mulţumesc. Ar trebui să o pun, să o am eu aşa să mă uit din când în fiecare seară ca apoi să râd în hohote, eu nu am mai pomenit aşa ceva, deci în primul rând este ceva... uitaţi-vă la ea cum stă în spatele uşii, adică e ministru, cu toată televiziunea, adică spune „fiţi atenţi că aici ceva se întâmplă”. Numai că e o acţiune electorală, dar este o acţiune, iertaţi-mă, lipsită de bun simţ, este profesor, ea face în faţa camerelor de luat vederi. Cum să stai tu ditamai ministrul să tragi cu urechea, iertaţi-mă e ceva cum să spun, descentrat, e ca şi cum nu ştiu stai în spatele uşii unui dormitor, toate astea. Iată un exemplu de spectacol, ea nu face, ea nu rezolvă nimic concret în administrare, ea se dă în spectacol cu televiziunile. Lasă la o parte faptul că ea trebuia să demisioneze şi dată afară de mult, probabil că e o pilă, cred că e a Cotroceniului, trebuia dată afară.

Monica Mihai: Aţi mai tot spus în ediţiile trecute despre gafele pe care le-a făcut ministrul Educaţiei.

Ion Cristoiu: Da, am dat un exemplu... nu mai spun că de când a venit ea are ... eu am înţeles că e profesoară. Şi aici avem, o să ajungem şi la promovări, deci domnişoară este foarte important când eşti promovat, adică să fi avut experienţa muncii de conducere la un nivel mai înalt, eu nu aş mai promova în perioada următoare miniştrii decât dacă au fost secretari de stat sau ceva şefi, pentru că dacă îl iei pe om de la şcoală, e frumos la şcoală cutare, şi îl pui ca aici, da? Ea e încântată, e ministră, dacă pe mine mă puneţi mâine director la o televiziune să ştiţi că am mai comandat, am făcut...

Monica Mihai: Aveţi experienţă.

Ion Cristoiu: Da, dar dacă îl aduceţi pe unu de la televiziunea locală din Vaslui şi îl puneţi director la TVR, ăla face numai prostii, că nu are experienţa aia la nivel înalt. Deci avem a treia, avem Cîţu, ea de când a venit are o temă, cum să schimbe sistemul de învăţământ, aţi văzut că ba schimbă pe ăla, ba schimbă...

Monica Mihai: Examenele să fie mai prietenoase...

Ion Cristoiu: Da, lasă la o parte faptul, dar putem discuta. Eu nu cred că în această perioadă România are nevoie de o întărire a democraţiei copiilor în raport cu profesorii, încă o dată nu cred. Am toată stima pentru copii, pentru elevi, dar eu din experienţa mea şi salvă domnului sunt un om care chiar am făcut ceva în viaţă ca şcolit, eu întotdeauna am considerat că cea mai mare lucru la mine a fost atunci când eu m-am supus autorităţii profesorului. Cât eşti copil, elev e frumos, dar sigur eu când aud această chestie că şcoala, învăţătura trebuie să fie prietenoasă, mă stric de râs pentru că nu e...

Monica Mihai: Este altfel decât o cunoaşteţi dumneavoastră...

Ion Cristoiu: Da, dacă m-aţi întreba într-un interviu coşmarul vieţii mele ar fi să fac din nou liceul şi facultatea. Nu le-aş face în veci.

Monica Mihai: Dar ce autoritate mai are profesorul acela peste care doamna ministru am văzut-o că a intrat în sala de clasă, în faţa elevilor care au văzut acel incident în care profesorul lor care ar trebui să reprezinte autoritatea a fost certat şi tras la răspundere de ministru?

Ion Cristoiu: Ăla e un moment sindicalist, eu încă o dată, puneţi bucata şi uitaţi-vă cum stă ea la uşă... stand up comedy.

Monica Mihai: Da, dar copiii mai respectă profesorul...profesorul rămâne la clasă.

Ion Cristoiu: De aici avem o discuţie în legătură cu viziunea ei, eu nu cred că în această fază, şi cred că şi părinţii sunt de acord, am nevoie de o întărire a autorităţii profesorului, părinţii au nevoie, trebuie să fie… nu ştiu, nu am copil de liceu, dar eu dacă aş avea copil şi aş afla că învăţătorul… cum să zic, îl trag ăia de pârnet sau îi pun puşcoace în spate, eu mi-aş muta copilul, pentru că orice părinte responsabil are nevoie ca copilul lui să înveţe, nici un copil nu învaţă de drag, hai să fim serioşi, de drag...

Monica Mihai: Trebuie împinşi de la spate, asta e adevărat...

Violeta Alexandru este unul din marele ţeluri ale dreptei la ora actuală condusă de către domnul Ludovic Orban

Ion Cristoiu: Nu, trebuie să înveţi că eşti copil, eşti elev tânăr şi noi uneori nu facem chiar de dragul de a face. Deci asta... nu mai spun, mai sunt câţiva miniştri...

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici