Ion Cristoiu: Una din marile probleme va fi ca nu cumva să ştim în noaptea alegerilor cine intră al doilea în turul II

  • Ion Cristoiu spune că una din temele de dezbatere în campania electorală este necesitatea revizuirii Constituţiei deoarece de la ultima schimbare din 2003 au apărut situaţii în care preşedintele a speculat ambiguităţi din legea fundamentală în folosul puterii prezidenţiale
  • Publicistul afirmă că o altă hibă a Constituţiei speculată de preşedinte este desemnarea premierului şi asta pentru că se confundă desemnarea unui candidat pentru a forma guvernul cu funcţia de premier.
  • Ion Cristoiu susţine că astfel de teme serioase nu sunt dezbătute în campania electorală deoarece există o preocupare a candidaţilor să nu supere Bruxelles-ul sau Washington-ul.
Urmărește
449 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Una din marile probleme va fi ca nu cumva să ştim în noaptea alegerilor cine intră al doilea în turul II

Ion Cristoiu: Una din marile probleme va fi ca nu cumva să ştim în noaptea alegerilor cine intră al doilea în turul II

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că există un interes ca în timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale şi parlamentare să nu se discute teme serioase precum revizuirea Constituţiei, rolul şi atribuţiile preşedintelui şi cum ar trebui condusă România într-o lume în care toate cele mai multe ţări se bat. pentru a se aşeza la masa puterii mondiale.

„Nu am pomenit în cei 34 de ani sau asemenea campanie. Nu reuşesc să dezleg enigma. Cine o pune la cale, de ce asa? Pentru că anul acesta este un an în care avem şi parlamentare şi prezidenţiale şi preşedintele României ar trebui să conducă cum spun eu o coajă de nucă, o bărcuţă care este România (...) tot ce se întâmplă acum, războiul din apropiere, războiul. din Orientul Mijlociu, lumea multipolară, criza UE şi alegerile din America vizează viaţa de fiecare zi a românului', a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

E nevoie de revizuire Constituţiei

Ion Cristoiu spune că o temele de dezbatere în campania electorală este nevoie de revizuirea Constituţiei deoarece la ultima schimbare din 2003 au apărut situaţii în care preşedintele a speculate ambiguităţi din legea fundamentală în folosul puterilor prezidenţiale.

„Din 2003 încoace, s-au adunat foarte multe probleme fundamentale. Prima este revizuirea Constituţiei. Avem o Constituţie schizofrenică (...) numită republică semiprezidenţială (...) Preşedintele este ales prin vot direct şi universal, dar aşteptările sunt de preşedinte de republică parlamentară. Şi atunci fiecare preşedinte, cu precădere ultimii doi au încercat să violeze Constituţia, să găsească acele goluri sau lucruri ambigue şi să le folosească în interesul preşedinţiei”, a explicat publicistul.

Cum ar trebui să fie desemnat premierul

Ion Cristoiu mai spune că o altă hibă a Constituţiei speculată de preşedinte este desemnarea premierului şi asta pentru că se confundă desemnarea unui candidat pentru a forma guvernului cu funcţia de premier.

„Ar fi normal, acum, în sfârşit, să se discute cu candidaţii unde umblăm în aşa fel încât să nu se mai repete mai ales să poată preşedintele să desemneze un premier pentru că aşa vor muşchii lui (...) Chiar dacă un partid. nu are majoritatea absolută, are 30%, normal este ca în Constituţie să se prevadă ca prima dată să-i dai lui să formeze guvernul. Se confundă desemnarea pentru a face un guvern cu funcţia de premier. Nu. (...) Ce se întîmplă în realitatea moldo-valahă? Preşedintele desemnează cum a fost în 2020 pe cel care sa clasat pe locul 2, ştii că românismul de la noi devine oportunism”, a susţinut publicistul.

Atribuţii excesive ale Curţii Constituţionale

De asemenea, Ion Cristoiu afirmă că şi în cazul deciziilor CCR trebuie să se revină la situaţia dinainte de 2003 când hotărârile Curţii puteau fi infirmate de Parlament cu votul a două treimi din aleşi.

„Curtea Constituţională. Până în 2003, trimiteai legea făcută de Parlament şi dacă el o respingea, atunci, cu două treimi din Parlamentul negai respingerea. În 2003, nu ştiu ce a avut Adrian Năstase în cap când a făcut referendum de revizuire a Constituţiei, sa hotârât ca în momentul în care CCR respinge ceva să nu fie apel. Nu există. Şi atunci a devenit CCR o instanţă de terchea-berchea care decide şi începe o bătălie pentru numirea membrilor CCR”, a mai spus public.

De ce nu se dezabat teme serioase în campanie

Ion Cristoiu susţine că astfel de teme serioase nu sunt dezbătute în campania electorală deoarece există o preocupare a candidaţilor să nu supere Bruxelles-ul sau Washington-ul.

„E acelaşi motiv pentru care a fost scoasă Şoşoacă. Şoşoacă nu a fost scoasă cum se crede de PSD (...) ci pe ideea că în timpul campaniei electorale să nu se discute nimic din ce ar putea deranja Bruxelles-ul sau Washington-ul (...)”, a spus publicist. .

Ion Cristoiu a dat exemplu ultimatumul recent al BOR dat Ucrainei de a trece Biserica română ortodoxă din ţara vecină sub jurisdicţia sa, o temă care ar fi trebuit dezbătută de toţi candidaţii la Preşedinţie, dar care e trecută sub tăcere.

„Îl iei pe Ciucă. Vă spun o mie şi o întrebare (...) care sunt de relaţionare a României cu cei din jur. Prima întrebare. BOR a dat un ultimatum lui Zelenski (...) pentru că spre deosebire de biserica ucraineană, Biserica ortodoxă rusă le permite credincioşilor români să vorbească în limba română (...) Patriarhia a propus o chestie extraordinară, ca românii din Ucraina să treacă. cu slujba în jurisdicţia BOR. (...) Normal era ca acum să fie dezbaterea nr.1. Nu anti-Zelenski (...) o dezbatere în care dl. Ciucă să spună că îl sună pe prietenul Zelenski şi-i spune. E, asta nu convine”, a remarcat publicistul.

Pariul lui Ciucă pe Nicuşor Dan

Ion Cristoiu constată că, în schimb, Nicolae Ciucă face campanie alături de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pe rezolvarea unor probleme locale şi promovarea unor proiecte pentru Bucureşti.

„Cea mai mare prostie pe care o face Nicolae Ciucă şi cei de dreapta este pariul pe Nicuşor Dan (...) În primul rând că Nicuşor Dan oferă ceva ce nu are. Votul. Nu sunt. Doi, pe măsură ce se ocupă de politică, îi scoate din minţi pe bucureşteni. Şi aşa îi scosese. El pierde (...) este un blestem. Toţi când ajung primari devin politruci (...) Cum a ajuns, cum a început întrebarea: Candidaţi la Preşedinţie? De când a venit, nu a făcut nimic pentru Bucureşti. Toată ziua face combinaţii (...), iar el este userist”, a punctat publicistul.

Concluzia lui Ion Cristoiu după încheierea campaniei electorale? „Va fi un dezastru. Ştiţi care va fi una din marile probleme? Să nu cumva să ştim în noaptea alegerilor să ştim cine intra al doilea în turul II. Primul îl ştim (...)”, a susţinut publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici