Despre informaţiile cu privire la un război cu China

AUTOR: GEORGE FRIEDMAN

Urmărește
12776 afișări
Imaginea articolului Despre informaţiile cu privire la un război cu China

Sursa foto: Profimedia

În ultimele zile, doi oficiali americani – generalul Mike Minihan, şeful Comandamentului de Mobilitate al Forţelor Aeriene ale SUA, şi Michael McCaul, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor, au prevăzut un război cu China care ar putea începe în 2025. Eu am mai spus că vulnerabilităţile economice şi politice ale Chinei ar putea scădea posibilităţile unui astfel de conflict, însă când un general de patru stele şi unul dintre puţinii politicieni pe care îi respect spun aşa ceva, trebuie să îmi revizuiesc opinia. Cei doi oficiali spun acelaşi lucru şi, mai mult decât atât, sugerează că cineva de la Washington i-a informat despre asta. Informările nu reprezintă un subiect de bârfă.

Geopolitical Futures

Rămân sceptic. Pentagonul s-a detaşat de remarcile generalului şi, deşi McCaul este un politician respectabil, este totuşi politician. Însă în revizuirea posibilităţii unui război, unele întrebări rămân fără răspuns.

Cine va începe războiul?  Este puţin probabil ca SUA să înceapă conflictul. Înfrângerea marinei chinezeşti, deşi realizabilă, nu ar rezolva problema. Atât timp cât teritoriul chinezesc este intact, Beijingul îşi poate reconstrui forţele armate. Pentru China, atacarea marinei americane ar fi un pariu enorm şi ar însemna calcularea costului unei îngrângeri pe mare, în special în plan intern.

De ce ar începe războiul? Ar fi pentru că informaţiile americane ar afla că există un atac plănuit şi ar răspândi vestea pentru a semnala Beijingului că a aflat. Însă dacă aceste planuri ar fi fost pregătite pentru 2025, SUA ar avea timpul necesar pentru a se pregăti. Timpul şi pericolul se află în acelaşi război, iar ideea că Beijingul plănuieşte ceva într-un timp atât de îndepărtat este greu de crezut. Nimeni nu vrea să ofere celuilalt vreun avantaj.

Ce speră agresorul să obţină? Merită riscul? China vrea să îşi apere porturile estice şi să asigure accesul către rutele comerciale din Oceanul Pacific. SUA ar putea să vrea să treacă de la o ameninţare naţională la una reală.

Va fi războiul terestru, aerian, maritim sau o combinaţie a acestora? SUA nu pot începe un război terestru cu China, având în vedere dimensiunea şi populaţia celei din urmă. China poate începe un război aerian şi naval, însă asta ar însemna să lupte împotriva unui inamic foarte capabil. Avantajul Beijingului este că teritoriul naţional este sigur. SUA au acelaşi avantaj, desigur, dar are şi avantajul de a putea să ajungă în Pacific şi să lupte împotriva Chinei departe de casă. Cu alte cuvinte, SUA pot să determine unde va fi dus războiul.

Sunt economiile lor îndeajuns de stabile să susţină un război? Ambele economii sunt în situaţii precare, însă există dovezi care sugerează că problema Americii este un eveniment ciclic, în timp ce al Chinei este unul structural. Susţinerea producţiei aeriene şi maritime ar fi mai dificilă pentru China decât pentru SUA.

De ce şi-ar dezvălui intenţiile cele două părţi? Agresorul trebuie să fie discret. Apărătorul ar trebui să îşi anunţe pregătirile pentru a descuraja agresorul. Deci dacă China este agresorul, dezvăluirea informaţiilor ar fi dezastruoasă. Însă unul dintre motivele pentru care războiul nu poate fi plănuit într-un timp îndepărtat este că, de obicei, cu cât este mişcarea de lansare mai lungă, cu atât cresc şansele scurgerilor de informaţii. Dacă un război adevărat ar fi plănuit, acesta ar avea loc într-un timp scurt.

Respect atât generalul, cât şi politicianul american şi, evident, aceştia au acces la informaţii mai bune decât am eu. Însă mi-e greu să cred că Beijingul ar plănui un război într-un mod atât de neglijent. Având în vedere scurgerile de informaţii, un război ar putea totuşi avea loc într-un viitor apropiat, însă pentru China acesta ar avea loc mai devreme.

Poate revin la obiceiuri greşite. Să răspund la propriile întrebări cu perspective vechi dă dovadă de informaţii slabe. Transmiteţi-mi ce întrebări nu am adresat şi ce răspunsuri au fost insuficiente. Voi fi bucuros să răspund.

Geopolitical Futures

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici