VIDEO  Healthcare Trends: Ce trebuie să ştim despre bolile cardiovasculare? Cum protejăm sănătatea inimii. Medicul cardiolog Theodora Benedek, despre factorii de risc în afecţiuni

  • Cum ştim că trebuie să mergem la cardiolog?
  • Cum putem face diferenţa între anxietate sau şi o boală cardiacă?
  • Preşedintele Comisiei de Cardiologie al Ministerului Sănătăţii, medicul Theodora Benedek vorbeşte despre importanţa protejării sănătăţii inimii.
2168 afişări
Theodora Benedek, medic specialist cardiolog, a fost invitata emisiunii Healthcare Trends de vineri, 26 februarie, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici. 
 
Doctor în Ştiinţe medicale, absolventă a unui masterat în managementul sanitar, ea conduce Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş.
 
„Domeniul Cardiologiei m-a fascinat din copilăriei. Întotdeauna m-a fascinat inima, ca organ, viu care ne dă energie, fără de care organismul nostru nu ar putea funcţiona”, povesteşte medicul. 
 
Benedek a participat la numeroase stagii în spitale performante din străinătate dar a ales să se întoarcă în România.
 
„Întotdeauna m-am gândit că plec pentru a aduce ceva de acolo şi a face performanţă aici. Unul din punctele tari ale sistemului de sănătate este tocmai performanţa medicilor şi a specialiştilor din sistem. Medicii nu pleacă doar din cauza salariilor. Adevăraţii profesioniştii îşi doresc să  poată rezolva cazul iar pentru asta este nevoie şi de posibilităţi de diagnostic, de tratament şi întreaga aparatură să fie aliniată  la standardele europene”, explică specialista. 
 

Finanţarea - marea problemă din Sănătate 

 
„O mare parte din bani se duc pe căi pe care noi, specialiştii din Sănătate, nu o cunoaştem. Lipseşte transparenţa iar asta provoacă o anumită frustrare”, spune Benedek. 
 

Echilibrul între Medicină şi Politică 

 
Atitudinea de expectativă nu este una de dorit, spune medicul. Aceasta susţine că mulţi medici se implică în politică pentru că îşi doresc o reformă a sistemului. „Dacă noi medicii,  nu participăm activ la aceste activi, atunci această reformă va fi făcută de oamenii care nu se pricep. Noi, medicii, ştim nevoile pacienţilor şi ce schimbări legislative sunt în beneficiul lor. (...) Eu sunt implicată politic dar nu am o conotaţie politică în activitatea mea medicală”, a mai spus Benedek. 
 
 

Metode şi tehnici moderne în Chirurgie 

 
Cele mai provocative sunt cele legate de implantările percutane de valve aortice - o tehnică foarte modernă care înlocuieşte anumite tehnici chirurgicale pe cord deschis.  „Printr-o arteră de la picior se introduce chirurgical o valvă, fără a fi necesară o anesteziere a acestuia. Din păcate, aceasta este o intervenţie foarte costisitoare (...) o altă provocare este să iei o decizie în condiţii de urgenţă, mai punctează medicul. 
 
Cardiologia se dezvoltă rapid. Tehnicile de diagnostic sunt din ce în ce mai sofisticate. Apoi, prin rezonanţă magnetică putem cuantifica cicatricea produsă la nivelul inimii prin infarctul miorcardic, putem face construcţii 3D ale fluxului coronarian, adaugă Benedeck.
 
Robotica, un alt domeniu util - demontare de stenturi, de ablaţie - se fac în centrele mari din Europa, la noi sunt în aşteptare. Apoi, dispozitivele care se implantează în inimă sunt din ce în ce mai mici graţie tehnologiei. 
 

Care sunt principalele simptome ale bolilor cardiovasculare 

 
Principalul simptom şi cel mai frecvent este durerea în piept.  Apoi, lipsa de aer (în insuficienţă cardiacă) dar şi palpitaţiile. 
 
„Recomand tuturor celor care au risc de boli cardiovasculare şi au o vârstă (peste 40-50 ani), care sunt fumători, care nu mănâncă sănătos sau au tensiunea mare, să meargă la un control la medicul cardiolog”, sfătuieşte specialista. 
 

Complicaţiile cardiovasculare la pacienţii vindecaţi de COVID

 
În plus, Benedek recomandă pacienţilor post-COVID să facă un screening cardiovascular după ce s-au vindecat. „Avem mulţi pacienţi, din păcate, care vin în ultimele zile cu infact miocardic după ce în ultimele 2-3 luni au avut COVID”, explică medicul. 
 
Medicul cardiolog a vorbit, totodată, despre diferenţa dintre atac de panică şi bolile cardiovasculare, recomandând celor care au atacuri de panică/ anxietate să vină la cardiolog; scăderea numărului de procedurii în Cardiologie în pandemie. Benedek a adus în discuţie şi neajunsurile din sistemul sanitar românesc: centre de cardiologie şi formarea tinerilor specialişti, monopolulul centrelor mari. Nu în ultimul rând, aceasta a dat sfaturi studenţilor la Medicină: să fie agresivi şi să lupte pentru visul lor.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici