- Home
- Healthcare Trends
- (27.08.2021, 08:00)
Healthcare Trends. Cariile la copii. Cum se scot dinţii de lapte şi când trebuie scoşi molarii de minte? Răspunsuri de la medici specialişti, despre îngrijirea dentară la copii
- Alăptarea prelungită creşte riscul de carii. Stomatologii îţi explică de ce.
- Ce este o carie şi cum ştim că un dinte este cariat?
- De ce este important să corectăm anomaliile dinţilor şi cum o facem corect?
- Medici dentişti răspund la cele mai importante întrebări despre îngrijirea orală a copiilor, vineri, de la ora 13:00.
1178 afişări
Cum avem grijă corect de igiena dentară a copiilor? Mai mulţi medici dentişti discută vineri despre cele mai importante şi dureroase probleme când vine vorba despre problemele orale ale micuţilor şi cum se poate acţiona eficient pentru ca cei mici să aibă o dantură sănătoasă şi, totodată, să meargă cu încredere la dentist.
Caria de biberon
Spre exemplu, Mihaela Măgureanu, medic primar Stomatologie la clinica Excedent, oferă sfaturi pentru mamele care alăptează: cum evită un viitor de coşmar pentru copii lor?
O afecţiune des întâlnită de către stomatolog în ultimii ani este caria de biberon.
„Se promovează foarte mult alăptatul la sân, însă, pe de altă parte, mămicile nu ştiu cum să îngrijească dinţii de lapte. Iar la 2-3-4 ani, copiii au toţi dinţii măcinaţi. Când ajunge deja la grădiniţă nu se mai poate integra in colectivitate pentru că nu mai are dinţi şi nu mai poate vorbi şi zâmbi normal”, atrage atenţia stomatologul.
„Alăptarea la sân este benefică, dar ea trebuie să se oprească în jurul vârstei de doi ani, când alimentaţia este diversificată. Când apar primii dinţi trebuie făcută igiena cavităţii bucale, adică, după ce se termină alăptatul, mama, cu o compresă cu apă rece să şteargă dinţişorii copilului. Acesta nu trebuie lăsat să adoarmă la sân ca atare. Laptele (indiferent dacă este la sân sau din biberon) creşte aciditatea din gură în timpul somnului, iar aciditatea rezultată din fermentarea lactozei demineralizează dinţii de lapte, care sunt oricum foarte moi”, recomandă specialista.
Copilul mai mare trebuie spălat pe dinţi cu o periuţă cu apă rece, nu cu degetar. Pentru copiii care depăşesc vârsta de un an, mama poate folosi uşor periuţa.
Cariile pot fi tratate fără anestezie
Adriana Celebidache, medic primar Stomatologie la clinica Dentexcela 3, povesteşte despre terapia cu laser.
„Terapia cu laser este relativ nouă. Sunt specialist în această tehnologie de 14 ani. Primul waterlaser din Bucureşti, eu l-am avut, dar în ţară erau deja câteva. Laserul este o lumină cu o anumită frecvenţă, lungime de undă iar fiecare lungime de undă este absorbită în ţesutul uman într-un grad diferit. Pe această bază, putem face anumite proceduri. ”, mai spune Celebidache.
Procedurile sunt fără durere, fără anestezie. Laserul are efect de regenerare şi decontaminare a ţesutului, astfel că distruge bacteriile. Lămpile UV folosite pentru decontaminarea virusului SARS-CoV-2 sunt tot un fel de laser, mai explică dentistul.
Când scoatem molarii de minte?
Când trebuie să mergem la ortodont?
Avem sau nu gratuităţi stomatologice pentru copii?
Cum se scot dinţii de lapte?
Cum eliminăm frica de dentist a copiilor?
La aceste întrebări şi altele privind îngrijirea orală a micuţilor, vor răspunde mai mulţi specialişti, vineri, ora 13:00.
Caria de biberon
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.