VIDEO   Healthcare Trends: Cauzele problemelor de somn şi a apneei de somn. De ce sforăim şi cum ne afectează? Explicaţii şi sfaturi de la un medic primar Chirurgie ORL

  • Ştiai că persoanele mici de înălţime, care au gâtul mai scurt de regulă, sunt mai predispuse la sforăit, iar cei care sunt sedentari au şanse mai mari să aibă probleme de somn?
  • De ce e gravă apneea de somn şi ce legătură are cu sforăitul?
  • Ce efecte negative au cele două afecţiuni asupra organismului şi a calităţii vieţii?
  • La aceste întrebări, printre altele, a răspuns specialistul Iuliu Cătană, medic primar Chirurgie ORL, în ediţia de vinerea trecută.
3946 afişări
Doctorul Iuliu Cătană, medic primar Chirurgie ORL, a fost invitatul unei noi ediţii Healthcare Trends, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici.
 
Fondator al cabinetului ”Dr. Cătană Iuliu ORL” şi al Centrului de somnologie şi tratament chirurgical al sforăitului şi apneei de somn „Sforăit Center”, Iuliu Cătană a explicat motivele pentru care trebuie să mergi la medic atunci când îţi trezeşti partenerul/a din somn pentru că sforăi sau când te trezeşti mereu obosit/ă.
 

Chirurgia ORL: Nas, gât, urechi

 
„Am fost pasionat de Chirurgie pediatrică, lucrând într-un spital mare - Marie Curie. Acolo mi-am descoperit vocaţia - să lucrez cu copiii. Apoi am ajuns la ORL şi am început specialitazarea lucrând cu copii. (...) Ulterior am plecat la Cluj, la UMF Iuliu Haţeganu, unde mi-am continuat dezvoltarea profesională. M-am ocupat de toată patologia ORL. Acum lucrez în sistemul privat: lucrez pe Rinologie: sinusuri şi patologia pediatrică ORL”, explică medicul Iuliu Cătană.
 

Care sunt cele mai dese afecţiuni ale pacienţilor 

 
  • Obstrucţie nazală
  • Respiraţie 
  • Sforăit 
  • Apnee de somn
 
Cele mai dese afecţiuni întâlnite la copii: infecţii respiratorii, obstrucţie nazală. 
 

Cu sforăitul la chiurg

 
„Cam toată lumea sforăie dar când devine patologic: când mă trezesc din somn, îmi trezeşte partenerul, sau mă trezesc obosit, trebuie să mă investighez. Deseori, sforăitul este însoţit de apneea de somn”, explică specialistul.
 
În timpul somnului, atunci când există perioade în care respiraţia se opreşte, se produc o serie de efecte negative pentru organism: 
 
  • Scade nivelul oxigenului din organism
  • Oboseală
  • Lipsa concentrării
  • Risc de adormire la volan
 
Tratamente medicale: pentru partea nazală sau chirurgicale (nas şi gât). 
 

Metode de prevenţie pentru sforăit şi apnee

 
Medicul spune că există o serie de factori negativi care ne predispun la apnee de somn şi sforăit:
 
  • Fumatul - factor negativ şi pentru operaţii
  • Obezitatea 
  • Anatomia umană 
  • Sedentarismul (lipsa sportului ne afectează negativ)
 
Purtatul măştilor - periculos pentru nas sau nu? 
Persoanele cu patologii ORL trebuie să şi le rezolve pentru că purtatul măştii este oarecum deranjant pentru acestea, iar măştile rămân principala metodă de protejare împotriva infectării cu SARS-CoV-2, mai punctează expertul.
 
 

Deviaţia de sept nazal - când alegem bisturiul?

 
„Dacă o deviaţie de sept are simptomatologie: obstrucţie nazală, dureri de cap, lipsa mirosului, diminuarea mirosului - este necesară o endoscopie nazală şi o diagnosticare a afecţiunii. Apoi, este necesară adresarea la un chirurg ORL pentru operaţie (pentru corectarea deviaţiei şi estetica nasului), dar cu evaluare anestezică. Este o operaţie care creşte calitatea vieţii”, mai spune Cătană.  
 
 
Pe parcursul emisiunii, medicul a mai răspuns la o serie de întrebări de interes pentru pacienţi, precum: cum se tratează apneea de somn? Cum se prescriu medicamentele pentru această afecţiune? Ce rol are alcoolul în cele două afecţiuni? Ce este exudatul nazal şi care este modul corect de recoltare? Cum se recoltează corect un test pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS Cov-2?
  
 
Nu în ultimul rând, doctorul a oferit o serie de sfaturi pentru studenţii care vor să specializeze în domeniul ORL. 
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici