- Home
- Healthcare Trends
- (15.02.2021, 08:06)
Healthcare Trends: Ce simptome au afecţiunile endocrine. Vaccinarea anti-COVID, explicată de medicul endocrinolog Simona Frăsie
- Doctorul Simona Frăsie, medic primar Endocrinologie, vorbeşte despre simptomele pe care le pot avea pacienţii şi care nu sunt specifice bolilor endocrine
- Tiroidita autoimună este afecţiunea cea mai întâlnită la pacienţii care vin la endocrinolog
15916 afişări
Simona Frăsie Ceauşu, medic primar Endocrinologie la Centrul medical Frăsie Endocrinologie din Craiova, a fost invitata emsiunii Healthcare Trends, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici.
Specialista a vorbit despre afecţiunile şi bolile endocrine care decurg din perturbarea funcţiei hormonilor, dar şi despre simptomele acestora.
„Am avut şansa şi am depus eforturile necesare pentru a urma specializarea pe care mi-am dorit-o. Endocrinologia se ocupă cu studiul horomonilor şi ale afecţiunilor şi bolilor care decurg din perturbarea funcţiei şi acţiunii acestor hormoni”, spune Frăsie.
Tot echilibrul corpului depinde de hormoni. Simptomele şi semnele în bolile endocrine sunt polimorfe, aşadar se recomandă o atenţie sporită la simptome.
Care sunt cele mai dese simptome
- oboseala accentuată
- palpitaţiile
- intoleranţa la frig sau la căldura excesivă
- creşterea sau scăderea bruscă în greutate
- tulburări de vedere
- tulburările ciclului menstrual
- infertilitate
Acestea doar o parte dintre simptomele care aparent sunt asociate altor afecţiuni, dar care pot fi din sfera celor endocrinologice. Manifestările sunt multiple şi pot mima alte afecţiuni, explică endocrinologul.
Stresul profesional este şi el un simptom, dar nu mereu. „Toţi avem stres dar totuşi, bolile endocrine au cel mai des cauză autoimună - tiroidita autoimună, care este genetic determinată. Ea poate fi pricipitată totuşi de factori externi precum stresul”, mai spune Frăsie.
Tiroidita autoimună
„Pacientele asociază dereglări pe toate metabolismele - guta, alterarea glicemiei până la instalarea diabetului. Trebuie privită ca un întreg fiindcă o boală autoimună este rareori singular prezentă la o pacientă. Prin urmare, trebuie determinat dacă există sau nu şi alte afecţiuni autoimune, de multe ori subclinice”, explică specialista.
Cele mai frecvente afecţiuni monitorizate în clinica: tiroidita autoimună, guşi nodulare (noduli tiroidieni).
Bolile autoimune şi vaccinarea anti-COVID
„Eu m-am vaccinat. La fel şi mama mea. Toate vaccinurile pe care le facem, încă din copilărie conţin virusuri. Cel nou, are un ARN viral, iar cercetătorii au reuşit să extragă o frecvenţă extrem de mică din virus, în vaccin. ARN-ul mesager intră în corpul
nostru, prin vaccin, în celule, dar la nivel de citoplasmă, nu în nucleul celulelor”, susţine Frăsie.
„Apoi, la nivel de citoplasmă, ARN-ul mesager întâlneşte ribozomii, care sintetizează proteină spike - cea care se află pe exteriorul virusului SARS-CoV-2. Sintetizând proteina, celulele noastre semnalizează sistemului imunitar că ceva e în neregulă, aşa că anticorpii noştri vor lupta împotriva virusului. La rapel, la 21 de zile, cantitatea anticorpilor formaţi va fi mai mare, aşa că noi vom fi mai apăraţi de virus”, continuă endocrinologul.
Mituri şi adevăr despre tiroidă
Glanda care îngraşă şi care slăbeşte este un mit.
Ecografia este extrem de importantă. Există măsurători clare, tiroida trebuie să aibă un anumit volum pentru a putea vorbi despre guşă.
Hormonul fericirii şi schimbările de dispoziţie
Bolile tiroidiene precum menopauza se caracterizează printr-o serotonină scăzută. Serotonina este importantă în corp, dar o putem „ajuta”.
Schimbările de dispoziţie „se tratează” cu sport şi o dietă şi un stil de viaţă sănătos. Tratamentele hormonale trebuie date cu foarte mare prudenţă, conchide medicul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.