Healthcare Trends. Ce trebuie să ştii despre HPV, un virus de temut, ce duce la cancer de col uterin. Alexandra Trăilă, medic specialist ginecolog, oferă sfaturi

  • Cancerul de col uterin estel al patrulea cel mai întâlnit tip de cancer la femei.
  • Anual, peste 500.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu această tumoare, iar peste 200.000 pierd lupta cu boala.
  • În România, circa 4.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în fiecare an, iar circa jumătate din acestea mor, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
  • Ce este virusul HPV şi ce trebuie să ştim despre el?
  • Te poţi vaccina daca ai deja virusul în corp? Câte tipuri de vaccin există şi cine le poate face?
1891 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Ce trebuie să ştii despre HPV, un virus de temut, ce duce la cancer de col uterin. Alexandra Trăilă, medic specialist ginecolog, oferă sfaturi
Cancerul de col uterin este încă un subiect tabu în România, iar în lipsa educaţiei sexuale în şcoli şi după o campanie de vaccinare pentru prevenirea HPV eşuată, viitorul nu arată promiţător. România a fost şi rămâne pe primul loc în topul ruşinos al ţărilor unde se moare zilnic de cancer de col uterin.
 
Alexandra Trăilă, medic specialist ginecolog cu specializare în Ginecologie oncologică este invitata ediţiei de vineri Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania, Divizia pentru medici.  
 
Lipsa de educaţie sanitară şi medicală are repercusiuni asupra vieţii multor femei din România. Din păcate, cancerul de col uterin, nedepistat la timp şi netratat, duce la moarte. 7 din 10 românce nu şi-au făcut vreodată un test de depistare a virusului HPV (statistică pe anul 2016, INSP). 

Cu ce probleme vin femeile la medicul ginecolog, specializat în Oncologie?

 Cancerul de sân, cancerul endometrial, cancerul de col uterin sunt cele mai întâlnite, spune medicul. „Dintre patologiile maligne (canceroase n.red.) cred că, din păcate, cel mai des mă întâlnesc cu pacientele cu cancer de col, este o patologie care în Romania are o incidenţă crescută în raport cu ţările bine dezvoltate”.
 
Alexandra Trăilă recomandă ca femeile să se prezinta devreme la medic, cu leziuni precanceroase adică cu displaziile de col uterin şi să nu mai amâne consultul ginecologic până ajung într-un stadiu avansat al bolii.
 

Ce este virusul HPV? De ce este atât de periculos?

Virusul HPV sau human papiloma virus este un virus cu transmitere sexuala care produce condiloame genitale şi orofaringiene atât la femei, cât şi la bărbaţi. „Pacientele trebuie să ştie ca infecţia cu virusul HPV nu înseamnă neapărat apariţia unei boli, jumătate dintre paciente care sunt pozitive pentru virusul HPV se vor negativa dupa 6 luni, iar la un an 70% se vor negativa. Doar 20% din acestea vor mai avea virusul dupa doi ani fără niciun tratament”, explică specialista.
 
Deşi statisticile sunt sumbre, există şi veşti bune: vaccinul anti HPV. Medicul recomandă ca pacientele să se informeze din surse sigure şi să nu cadă în plasă antivacciniştilor. 
 
În plus, „un diagnostic de cancer nu este o condamnare la moarte. Din fericire, toate patologiile ginecologice-oncologice au un prognostic bun dacă sunt detectate la timp”, mai arată medicul Alexandra Trăilă, care vorbeşte despre prevenţie, testare, screening şi tipul de controale care trebuie făcute anual. 
 
Pe scurt, pentru cancerul de col există screening şi testul Papanicolau, pentru cancerul de ovar - o ecografie anuală detecteaza orice formaţiune suspectă. De asemenea, pentru cancerul de sân - un screening al cancerului mamar, o ecografie, o mamografie anuală, în funcţie de vârsta pacientei.
 
Se poate preveni cancerul? Cum îţi alegi ginecologul potrivit? Cât de des trebuie să mergi la ginecolog? Cum îţi înveţi fiica să aibă grijă de sănătatea ei? La aceste întrebări şi altele privind o problemă actuală, dar tabu - cancerul de col uterin - va răspunde Alexandra Trăilă, medic specialist ginecolog cu specializare în Ginecologie oncologică, vineri, începând cu ora 13:00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici