- Home
- Healthcare Trends
- (05.04.2021, 08:00)
VIDEO Healthcare Trends: Cum colaborează statul cu dentiştii pentru sănătatea orală a copiilor? Dan Draghici, antreprenor în Medicină dentară, despre fobia de dentist şi cele mai noi metode de tratament
- Dan Drăghici, antreprenor în Medicină dentară, a vorbit despre cum a schimba pandemia business-ul în domeniu
- Fobia de dentist. Cum se transmite de la părinţi la copii?
- Ce face statul pentru sănătatea dentară a micuţilor?
- Care sunt regulile de respectat pentru o sănătate orală bună?
1103 afişări
Dan Drăghici, de la director de vânzări la Rompetrol, la antreprenor şi student la Medicină dentară, a fost invitatul celei mai noi ediţii Healthcare Trends, emisiune realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania-Divizia pentru Medici.
Drăghici feţine un grup de trei firme: Drăghici Dental, laborator de tehnică dentară, Junior Family Dental Center şi Safra Implant, care a avut ca cifră de afaceri de 2.200.000 Euro in 2019.
Antreprenorul face parte din prima generaţie de corporatişti din România. „Aveam 9 ani la Revoluţie. Am fost atras de ideea de a lucra în corporaţie. (...) În momentul în care corporaţiile sunt la început, cum a fost Rompetrol, se promova foarte mult gândirea antreprenorială, lucru care m-a ajutat”.
Cel mai greu moment în bussines a fost închiderea cabinetelor stomatologice la ora 10 seara. Pentru mine a fost ciudat pentru că nu aveam un plan B. Mă aşteptam la o criză economică precum cea din 2018. (...) Primul lucru la care m-am gândit a fost să-mi păstrez echipa. (...) Am reuşit să trecem cu bine peste perioada aceea (...).
Stomatologia pentru copii
„Fiind o concurenţă foarte mare, în România stomatologia este foarte tehnologizată. Problema este cu banii care vin de la stat pentru tratamentele copiilor. În Stomatologie, statul decontează 300 de euro pe lună per medic, sumă ce acoperă costul tratamentului pentru maxim 2-3 copii. ”
Practic, nimic, spune dentistul, care spune că în orice altă ţară europeană, tratamentele pentru copii sunt decontate 100% de către stat.
Ce a schimbat pandemia în Stomatologie?
Modul cum se raportează pacienţii la dentist. Aceştia nu vor mai amâna vizitele la stomatolog, spune Drăghici. Apoi, trendul cabinetelor de medicina dentară private este influenţat de pandemia de COVID. „Este anormal să existe 15.000 de medici dentişti şi 12.000 de cabinete. Este mult. Peste 90% din activitatea din ţară este privată şi foarte segmentată. Această criză va grăbi extinderea clinicilor foarte mari, iar cabinetele mici vor avea de suferit. ”
Tendinţa pacienţilor este de a merge într-o clinică mare, dar cabinetele mici vor continua să existe, însă într-un număr mai mic, preconizează antreprenorul.
Fobia de dentist, în scădere în România
Fobia de dentist este una dintre cauzele pentru care unii oameni evită cabinetele stomatologice. Drăghici insistă ca părinţii să nu îi mai sperie pe copii cu „mersul la doctor”, pentru a nu le alimenta frica de medic şi de controale stomatologice. Din păcate, frica de dentist e transmisă copiilor de către adulţii din jurul lor.
„Cu toată aparatura din ziua de azi, durerea la dentist este istorie. Frica de stomatolog ţine de cultura noastră. Când am deschis primul cabinet pentru copii, am ales să ofer medicilor tineri un training cu un psiholog. Copiii nu se nasc cu fobie de stomatolog, preiau frica de la părinţi. ”
Cele mai noi metode de tratament
Scanarea dentară este o noutate, spune antreprenorul. Scaner-ul poate trimite, prin mail, la orice laborator din lume, amprentele dentare. S-a deschis astfel, o piaţă globală. În Stomatologie, tehnologizarea este în plin avânt.
Medicul a vorbit, totodată, despre turismul medical, principalele mituri din Stomatologie şi a oferit, totodată, o serie de recomandări pentru menţinerea unei danturi sănătoase.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.