- Home
- Healthcare Trends
- (11.01.2021, 08:00)
VIDEO Healthcare Trends: Cum corectezi anomaliile dentare şi cât costă. Medicul Ioan Barbur, despre tratamentul ortodontic
- Dinţii strâmbi nu sunt imposibil de corectat. În ultima perioadă, tehnologia a avansat mult şi oferă soluţii viabile pentru orice buzunar.
- Cât costă aparatele dentare şi de ce e bine să îţi pui chiar dacă eşti adult?
- De ce prevenţia este mai importantă decât corecţie în Ortodonţie?
- Doctorul Ioan Barbur de la Centrul Ortodontic Cluj îţi răspunde la întrebările pe care le aveai aparate dentare, anomalii ale danturii şi cum le poţi corecta.
2452 afişări
Ortodonţia este la fel de importantă ca şi alte ramure din stomatologie. Fără o dantură sănătoasă şi estetică, multor oameni le este afectată starea de bine, sănătatea şi calitatea vieţii, implicit.
Medicul Ioan Barbur a fost invitatul emisiunii Healthcare Trends, un program săptămânal realizat de către Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. Specialistul a explicat tratamentul ortodontic şi importanţa corectării anomaliilor dentare, chiar dacă pacientul/pacienta a ajuns la vârsta adultă.
Ce este ortodonţia
Ortodonţia este „specializarea care se ocupă cu tratamentul anomaliilor dentare (de îndreptarea dinţilor şi realizarea unui arcade dentare funcţionale)”, explică specialistul. Întâi de toate, acesta punet accentul pe prevenţie (ortopedia dento-facială la copii) dar spune totuşi că soluţia, de la o vârstă încolo, este corecţia (realizată la adulţii cu anomalii dentare).
De la job la pasiune
„Această specializare m-a ales pe mine. La finalizarea specializării Tehnică Dentară am obţinut un job la catedra de Ortodonţie. Nu era jobul pe care mi-l doream dar a fost primul loc de muncă pe care l-am avut. Într-un an jumătate am ajuns să îl îndrăgesc: încă 6 ani de facultate şi trei ani de rezidenţiat. L-am ales pentru că am văzut o nevoie în ţară, ortodonţia fiind nedezvoltată în anii 2000, comparativ cu alte ţări europene”, povesteşte Barbur.
De ce este important tratamentul ortodontic
Tratamentul ortodontic poate dura de la câteva luni la câţiva ani, în funcţie de problema pacientului şi are o implicaţie asupra sănătăţii şi calităţii vieţii acestuia.
„Din experienţa mea, am observat o creştere a anomaliilor şi a gravităţilor la copii. Există o adresabilitate atât pentru probleme estetice, cât şi pentru partea funcţională. Problemele dentomaxilare pot provoca inclusiv dureri de cap, de aceea e preferabil să îţi corectezi dinţii”, explică specialistul.
Cât costă tratamentul
„Preţurile variază mult în funcţie de problema pacientului. De la câteva sute de lei la câteva mii de euro, dacă sunt anomalii faciale extrem de complicate ce necesită chirurgie”, mai spune Barbur.
Aparate dentare: România versus alte state
Elementul cheie este sistemul de Sănătate, explică medicul.
„În România, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) acoperă foarte puţin sau aproape deloc din costul tratametnului. Comparativ cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, preţurile sunt relativ asemănătoare. Dacă ne comparam cu ţări cu un sistem de sănătate bine pus la punct, cum e cazul Franţei sau Germaniei, unde casa de asigurări acoperă tratamentele ortodontice la copii, preţurile sunt, bineînţeles mai mici la noi”, spune expertul.
„Recomandarea mea ar fi ca guvernul să aloce fonduri măcar pentru copii, cu măsuri care au cost mai redus fiindcă prevenţia este mai ieftină decât tratarea. Este pasul pentru a avea o generaţie care se dezvoltă sănătos şi nu ajunge la probleme majore cu dantura sau pierderea dinţilor”, mai punctează Barbur.
Mituri din Ortodonţie
„Cele mai multe mituri sunt cele care ţin de partea estetică. Mulţi se tem că rezultatul nu va fi cel aşteptat la final. Un alt mit este cel legat de modificările faciale aduse de tratamentul ortodontic, aşa că pacienţii întreabă asta în mod frecvent. Din fericire, modificările adus sunt apreciate de pacienţi”.
Barbur explică un alt mit, acela că la vârsta adultă nu mai e eficient să îţi pui aparat dentar. „Şi eu port aparat dentar. Dacă eşti adult şi îţi aduce beneficii pentru sănătatea proprie, eu recomand începerea unui tratament ortodontic”.
Bussines din aparate dentare
„Am creat un business pentru că ne-am dorit un spaţiu în care să ne putem desfăşura mai bine activitatea şi să realizăm un tratament cât mai bun pentru pacient. E dificil din cauză că, în facultate, primim doar bazele medicale de care avem nevoie pentru a-i trata pe pacienţi, dar partea de educaţie economică în acest domeniu şi managemenet lipseşte”, mai spune Barbur.
Afacerea sa are peste 20 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 3,5 milioane lei în 2019.
Medicul a mai adus în discuţie importanţa educării specialiştilor din domeniu, care au rolul de a-i informa pe pacienţi şi redirecţiona către ortodonţi. Totodată, Barbur a povestit despre ce înseamnă să ai un bussines din aparate dentare în pandemie şi să tratezi pacienţii în siguranţă, atunci când flow-ul este mare la cabinet.
Nu în ultimul rând, acesta a vorbit despre principalele probleme dar şi puncte forte ale medicinii dentare în România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.