Healthcare Trends. Cum ne ajută genetica medicală? Care sunt defectele genetice? Andreea Cătană, medic primar în Genetică medicală, despre programele de screening

  • Genetica medicală, aliat pentru pacienţi. Ce presupune această ramură a Medicinei?
  • Ce trebuie să ştim despre bolile genetice? Cum se produc? Cum se pot evita?
  • Şi când vine vorba de loteria genetică, „fiecare dintre noi, şi asta nelegat de origine, de sexul genetic, suntem purtători pentru anumite defecte genetice”, spune Andreea Cătană, medic primar în Genetică medicală.
521 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Cum ne ajută genetica medicală? Care sunt defectele genetice? Andreea Cătană, medic primar în Genetică medicală, despre programele de screening
Andreea Cătană, medic primar în Genetică medicală este invitată la emisiunea Healthcare Trends de vineri, 3 septembrie, un program realizat de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 
 
Experta discută despre genetica medicală: ce este, cum ne ajută şi de ce este importantă pentru pacienţi.
 

Ce este genetica medicală?  

 
Genetica medicală este o specializare clinică, unde specialiştii interpretează partea de laborator, dar se ocupă şi de partea de cercetare. „Pentru că pe lângă diagnosticul şi managementul bolilor care au aceasta componenta genetica ereditară, genetica este foarte importantă şi din perspectiva noilor terapii ţintite moleculare, care au permis nu doar tratamentul simptomatic, şi chiar curativ pentru foarte multe afecţiuni, şi asta este un lucru extraordinar”, spune medicul.
 
Sunt foarte multe afecţiuni genetice cunoscute, precum sindromul Down, dar şi boli genetice rare care rămân nediagnosticate. Aici intervine genetica medicală. Aceasta permite punerea unui diagnostic etiologic pentru foarte multe boli care au origine genetică şi totodată, permite realizarea unui tratament ţintit în foarte multe patologii, iar de aici până la vindecarea unui boli grave nu sunt nişte paşi imposibili, explică Cătană. 
 

 Care sunt cele mai frecvente boli care provin din genetică?

Sunt două categorii mari, spune medicul. „Spunem boli cromozomiale, care sunt de cele mai multe ori sindromice, adică afectarea organismului este destul de complexă şi implica cam toate sistemele şi organele, aşa cum este sindromul Down. Demn de menţionat că sindromul Down este o boală care se moşteneşte. Este un accident care are loc în celulele sexuale ale unuia dintre părinţi şi este într-adevar una dintre cele mai frecvente anomalii cromozomiale”, arată invitata.

Fiecare om este purtător pentru diverse defecte genetice 

Una dintre cele mai frecvent întâlnite boli cu transmitere autosomală recesivă - acolo unde cuplul este purtător al unui defect asimptomatic şi cei doi nu ştiu că poartă acest defect - riscul de a naşte copii afectaţi este de 25%. Boala se numeste fibroză  chistică şi este o afecţiune pentru care deocamdată nu există un tratament curativ şi care afectează plămânii şi sistemul digestiv, mai explică Cătană.
 
Specialista aduce în discuţie şi osteogeneza imperfectă şi cancerul de sân ereditar. Vestea bună este că defectele genetice pot fi detectate la timp. Aici intervine şi o consiliere genetică a femeii pentru a evita naşterea unor copii care pot să fie sever afectaţi.

Fumatul şi alcoolul, „vinovaţi” pentru defecte genetice 

 
Genetica nu este singura responsabilă pentru unele afecţiuni, ci şi factorii de mediu precum fumatul, consumul de alcool, alimentaţia procesată. „Toţi acesti factori, cumulativ şi în timp, lasă amprenta asupra biologiei noastre, pentru că aparatul nostru de reparare a ADN-ului nu mai este atât de eficient fiindcă este tot timpul sub această presiune şi la un moment dat apare ceea ce noi numim neoplazie sau cancer”, detaliază medicul.
 
 
Când trebuie să ajungi la medicul specialist în Genetică? Cine te trimite la programare?  
Ce presupune un screening genetic prenatal?
Care este diferenţa între un screening şi un consult obişnuit? 
Care este legătura între oncologie, cancer şi genetică?  
Cât este costul unui screening pentru cancerul la sân?
 
La aceste întrebări şi altele privind genetica răspunde specialista în Genetică medicală, medic primar Adriana Cătană, la Healthcare Trends, ora 13:00.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici