Healthcare Trends. Cum ne protejăm pancreasul şi colonul? Sfaturi de prevenţie în cancerul pancreatic

  • Cum prevenim sindromul de intestin iritabil?
  • Cum ne înbolnăveşte mâncarea? Pe atât de rapidă şi gustoasă, pe atât de nesănătoasă?
  • Cum ajută screening-ul colorectal în prevenţie şi tratarea bolii?
5056 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Cum ne protejăm pancreasul şi colonul? Sfaturi de prevenţie în cancerul pancreatic
A crescut numărul pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale, colite ulcerative şi boala Crohn, mai ales în rândul tinerilor. Ele pot fi evitate dacă se evită mâncărurile procesate şi fumatul, spune Prof. univ. şi medic primar de Gastroenterologie Andrada Seicean, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca. Ea este invitata Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.

Cine trebuie să aibă mai multă grijă 

Categoria pacienţilor cu diabet zaharat, cu istoric familial de cancer de pancreas, cei cu simptome genetice trebuie să-şi facă, în mod obligatoriu prevenţia. Apoi, sunt pacienţi care au tulburări de  tranzit intestinal, dureri abdominale, cu tulbulări la înghiţire (disfagie), icter sau scăderi inexplicabile în greutate. 
 
Medicul spune că pacienţii trebuie să pună accent pe prevenţie: screening-ul pentru cancer colorectal şi apoi, vizita la control, dacă sunt simptome. 
 
Cel mai frecvente intervenţii presupun colonoscopia, şi patologia bilio-pancreatică, un domeniu dificil din patologia digestivă, arată invitata. 

Prevenţia în cancerul de pancreas: ce trebuie să ştim

Prevenţia este vitală mai ales la pacienţii cu sindroame genetice, cei cu istoric de pancreatită sau cancer de pancreas în familie, dar şi cei cu diabet (orice diabet care apare după vârsta de 50 de ani trebuie investigat prin imagistică, recomandat fiind RMN-ul abdominal cu substanţă de contras). 
 
Oamenii mănâncă puţine fructe şi legume, dar ele pot reduce riscul de cancer de colon. Consumul de mezeluri, carne roşie, grăsime sunt cele care contribuie la acest risc, explică invitata. 
 
Apoi, consumul ridicat de alcool poate duce la cancere esofagian şi în sfera ORL. Apoi, fumatul ridică riscul pentru cancerul pancreatic, gastric. 
 
A crescut numărul pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale, colite ulcerative şi boala Crohn, mai ales în rândul tinerilor. Ele pot fi evitate dacă se evită mâncărurile procesate şi fumatul, spune medicul. 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici