- Home
- Healthcare Trends
- (10.09.2021, 08:00)
Healthcare Trends. Cum prevenim cancerul? Poate fi ereditar? Andreea Pătrulescu, medic specialist Oncologie, despre programele de screening
- Cum ne ferim de tumori? Sunt ele ereditare sau nu? Ce obiceiuri şi tip de alimentaţie ne fac mai vulnerabli la cancer?
- Ce investigaţii trebuie să facem şi pentru ce organe, în special?
- Medicul spune că este esenţial ca screening-urile să fie gratuite. „Mediatizate şi gratuite, pentru ca pacientul să fie diagnosticat precoce”, arată Pătrulescu.
1034 afişări
Andreea Pătrulescu, medic specialist Oncologie este invitată vineri, la Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.
Întâi de toate, medicul împărtăşeşte traseul ei: de la idee, la carieră. „Povestea a început prin liceu, cu o înclinaţie spre Ştiinţe ale naturii, spre Biologie-Chimie. Şi apoi m-a atras scopul nobil al meseriei de medic pentru că binele primează şi vrei să ajuţi oamenii. Mai apoi, după ce am terminat Facultatea de Medicină, în Oncologie m-a atras inovatţa şi boala asta care e o provocare, o boală cu care trebuie să lupţi cu toate armele şi care luptă înapoi destul de puternic”, spune Andreea Pătrulescu,
Care sunt cel mai frecvent întâlnite tipuri de cancer în România?
Tumorile cel mai des întâlnite la noi sunt ca cele din restul lumii, poate pentru că şi cauzele sunt asemănătoare.
La bărbaţi, cel mai des este cancerul la plămâni iar pentru femei, cancerul de sân. „Cancerul de sân ocupă primul loc urmat de cancerul colorectal, patologia sferei ginecologice la femei are incidenţa mai mare şi anume cancerul de col uterin, care la noi în ţară are o incidenţă mult mai mare faţă de restul Europei sau ţărilor civilizate, dezvoltate”, arată invitata.
Ce e de făcut pentru reducerea incidenţei cancerului de col uterin?
Ştim bine, România ocupă topul ruşinos al Europei la decesele survenite în urma cancerului de col uterin, dar şi în ceea ce priveşte numărul femeilor bolnave.
Educaţie în şcoli, prevenţie, programe de screening mai ample şi accesibile, recomandă medicul.
Dacă ai avut cazuri de cancer în familie ar trebui să faci investigaţii Este cancerul şi ereditar?
Medicul spune că da, există forme de cancer ereditar, încărcătura familială fiind foarte importantă. Aici intervine rolul vital al investigaţiilor, realizate serios şi din timp. Chiar şi aşa, fie că avem rude cu cancer sau nu, se impun controale de rutină şi anuale, sau când bănuim că ceva este în neregulă cu corpul nostru.
Care sunt cauzele cancerului?
Factorii de risc în cancer: care sunt şi cât de mult influenţează apariţia sau agravarea unor tumori?
Ce rol joacă alimentaţia?
Ce investigaţii trebuie să facem pentru a preveni cancerul?
La aceste întrebări va răspunde vineri, începând cu ora 13:00, doctorul Andreea Pătrulescu, medic specialist Oncologie, invitată în emisiunea Healthcare Trends.
Educaţie în şcoli, prevenţie, programe de screening mai ample şi accesibile, recomandă medicul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.