Healthcare Trends. Despre miopie, astigmatism şi retinopatie diabetică: factori de risc, cauze şi tratament

  • Cum apare miopia la copii? Cum o prevenim?
  • Care este utilitatea lentilei de contact de noapte la copii?
  • Care sunt factorii de risc în retinopatia diabetică şi ce presupune această afecţiune?
  • Cum se tratează retinopatia diabetică?
  • Despre operaţiile cu laser pentru corectarea problemelor de vedere: cine le poate face şi ce rezultate au?
1029 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Despre miopie, astigmatism şi retinopatie diabetică: factori de risc, cauze şi tratament
Cristina David, medic primar oftalmolog şi director general al clinicii Novaoptic din Suceava este invitata Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 

Ce este retinopatia diabetică?

Retinopatia diabetică este o complicaţie frecventă a diabetului, explică medicul. „Cam 30% din pacienţii cu diabet dezvoltă retinopatie diabetică. Este o afecţiune ce ameninţă grav vederea şi este considerată o cauză principală de scădere a
 vederii la pacientii de vârstă activă, 20-65 de ani, în toate ţările dezvoltate”. 

Factorii de risc în retinopatia diabetică

Este o afecţiune care are ca factor de risc, în primul rând, durata diabetului, controlul insuficient al metabolismului glicemic, la care se adaugă şi alţi factori de risc precum hipertensiune arterială, valorile mari ale grăsimilor colesterolului,  trigliceridelor în sânge, afectarea funcţiei renale, dar şi fumatul, anemia, consumul de alcool. 

Cât de gravă este afecţiunea? 

Retinopatia diabetică poate duce la pierderea vederii şi la un handicap important pe tot parcursul vieţii, avertizează medicul.
 
Boala are o formă iniţială, iar dacă rămâne netratată, pogresează spre o forma gravă. Ambele forme se asociază cu afectarea retinei centrale numită macula şi apare edemul macular diabetic, care e responsabil de scăderea acuităţii vizuale, iar uneori, pacientul ajunge să fie nevăzător.
 
Totuşi, prevenţia ajută. „Afecţiunea aceasta poate fi găsită, poate fi depistată, diagnosticată la unele persoane chiar din momentul diagnosticării diabetului. Iar la marea majoritate a diabeticilor apare după 10 ani de durată a bolii. De aceea, pacientul cu diabet trebuie sfătuit să facă un examen oftalmologic chiar în momentul când s-a depistat diabetul şi apoi, un control anual”, recomandă oftalmologul Cristina David, care prezintă şi modalităţi de tratament.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici