Healthcare Trends. Pancreasul şi colonul, la control. Când se recomandă screening-ul colorectal?

  • Modificările microbiomului intestinal. Din ce cauză apar?
  • La ce este util screening-ul colorectal?
  • Cum prevenim sindromul de intestin iritabil?
4231 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Pancreasul şi colonul, la control. Când se recomandă screening-ul colorectal?
Mâncarea nesănătoasă, hrănitul pe grabă, dietele drastice şi alte obiceiuri alimentare nesănătoase, plus fumatul, ne îmbolnăvesc încet şi sigur.
 
În România, a crescut numărul pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale, colite ulcerative şi boala Crohn, mai ales în rândul tinerilor. Afecţiunile pot fi evitate dacă se evită mâncărurile procesate şi fumatul, spune Prof. univ. şi medic primar de Gastroenterologie Andrada Seicean, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca. 
 
Andrada Seicean este invitata Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.
 

Ce categorii de pacienţi trebuie să meargă preventiv la control

 
 
Categoria pacienţilor cu diabet zaharat, cu istoric familial de cancer de pancreas, cei cu simptome genetice trebuie să-şi facă, în mod obligatoriu prevenţia. Apoi, sunt pacienţi care au tulburări de  tranzit intestinal, dureri abdominale, cu tulbulări la înghiţire (disfagie), icter sau scăderi inexplicabile în greutate. 
 
Medicul spune că pacienţii trebuie să pună accent pe prevenţie: screening-ul pentru cancer colorectal şi apoi, vizita la control, dacă sunt simptome. 
 
Cel mai frecvente intervenţii presupun colonoscopia, şi patologia bilio-pancreatică, un domeniu dificil din patologia digestivă, arată invitata. 
 

Cancerul de pancreas

 

Oamenii mănâncă puţine fructe şi legume, dar ele pot reduce riscul de cancer de colon. Consumul de mezeluri, carne roşie, grăsime sunt cele care contribuie la acest risc, explică invitata. Totodată, consumul ridicat de alcool poate duce la cancere esofagian şi în sfera ORL. Apoi, fumatul ridică riscul pentru cancerul pancreatic, gastric.   
 
Prevenţia este vitală mai ales la pacienţii cu sindroame genetice, cei cu istoric de pancreatită sau cancer de pancreas în familie, dar şi cei cu diabet (orice diabet care apare după vârsta de 50 de ani trebuie investigat prin imagistică, recomandat fiind RMN-ul abdominal cu substanţă de contras). 
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici