Healthcare Trends. Prevenţia şi tratarea infecţiilor urinare. Despre pietrele la rinichi şi prostată, cu Mihai Suciu, medic primar chirurg Urologie, Institutul Clinic de urologie şi transplant renal din Cluj-Napoca

  • Care sunt cel mai frecvente afecţiuni urologice?
  • Cum ne ferim de infecţii urinare?
  • Infecţiile urinare repetate şi netratate pot duce la insuficienţă renală.
  • Pietrele la rinichi: cât de periculoase sunt?
3678 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Prevenţia şi tratarea infecţiilor urinare. Despre pietrele la rinichi şi prostată, cu Mihai Suciu, medic primar chirurg Urologie, Institutul Clinic de urologie şi transplant renal din Cluj-Napoca
Mihai Suciu, medic primar chirurg Urologie în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant renal din Cluj-Napoca, care activează şi în cadrul Clinicilor Regina Maria şi Suciu Medical din Cluj, este invitatul Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 

Care sunt cel mai de întâlnite afecţiuni urologice?

Cele mai frecvente sunt cele cu prostata, cele de la nivelul rinichiului, tumorile renale, piatra la rinichi, spune medicul.
Apoi, operaţiile pentru tumorile vezicale, unele dintre ele endoscopice (fără) tăietură, unele care necesita tăietură, de exemplu operaţiile pe rinichi sau prostatectomiile, cistectomiile. „Dar sunt destul de multe intervenţii endoscopice, care se fac acum fără tăietură, operaţii la nivelul vezicii urinare, la nivelul prostatei”, explică Suciu.

Transplantul de rinichi

În ceea ce priveşte transplantul de rinichi, acesta nu este un subiect important pe agenda Sănătăţii, arată medicul, care spune că lucrurile nu au evoluat în bine şi nu s-au construit mai multe centre la nivel naţional, deşi pacienţii au nevoie de ele. Suciu spune că în întreaga ţară ar trebui să fie cel puţin cinci sau şase centre de transplant renal.  „Funcţionale sunt două. Unu la Cluj şi unu la Bucureşti, unde se fac mai multe transplate pe an decât în alte zone. Dar aici mai este mult de lucru. Ar trebui intensificată donarea, adica transplantul de la donatorul viu şi inclusiv transplantul de la donatorul în moarte cerebrala, care se fac, dar se pot face şi mai multe”, consideră invitatul. 

Cancerul de prostată 

Prostata este o patologie destul de des întâlnită la bărbaţi, explică Suciu.
 
„Mai ales, după vârsta de 50 de ani apare adenomul de prostată şi cancerul de prostată. Adenomul de prostată este o creştere benignă, adica nu este cancer, ci o creştere în volum a prostatei, iar cancerul de prostată este o afecţiune malignă, prin care celulele se dezvoltă anarhic şi cresc la nivelul prostatei şi pot să ajungă la metastaze, celulele acelea, oase sau la alte organe. De asta, pacienţii peste 50 de ani trebuie să îşi facă în fiecare an PSA”, mai arată medicul chirurg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici