- Home
- Healthcare Trends
- (03.06.2022, 08:00)
Healthcare Trends. Sportul de plăcere, fără durere. Cum ne protejăm corpul de accidentări atunci când ne antrenăm?
- Cum ne menţinem oasele şi articulaţiile sănătoase?
- Ce trebuie să ştim despre artroză?
- Ruptura de menisc. Cum o tratăm?
545 afişări
Ne dorim să facem sport dar cum putem evita accidentările şi culege cât mai multe roade de pe urma activităţii fizice?
Ioan Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în Traumatologie sportivă, Doctor în Medicină şi unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi ortopezi din România şi, totodată, recunoscut la nivel internaţional, este invitatul Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.
Meniscul rupt trebuie tratat rapid
Meniscul are un rol foarte important în genunchi, acela de a proteja cartilagiul, de a nu face artroză, de a nu-l distruge şi rolul secundar, în stabilitatea genunchiului. Are mai multe roluri, dar astea sunt cele mai importante, explică medicul ortoped Ioan Bogdan Codorean.
Tratarea meniscului rupt se face în două feluri: „îl scoatem şi rămânem fără el, şi atunci avem probleme, sau îl coasem ca să rămânem cu el. Cu cât pacientul vine mai repede la medic, cu atât şansa de-al coase este mai mare. Cu cât coasem meniscul mai repede, cu atât şansa ca el să se vindece este mai mare”.
Prin urmare, când ştim că avem ruptura de menisc, recomandarea specialistului estă că nu trebuie sa stăm aşa şi să aşteptăm sî nu mai doară, ci să mergem la ortoped cât mai repede pentru a salva meniscul şi, prin urmare, sănătatea articulaţiei.
Schiul, cel mai periculos sport
Din punct de vedere al gravităţii accidentelor, cel mai periculos este schiul alpin, consideră medicul. Aici pot apărea cele mai grave accidente. Apoi, din punct de vedere al numărului de accidentări, cele mai multe apar la fotbal pentru că sunt cei mai mulţi practicanţi.
Nu în ultimul rând, ca proporţie de accidente din numărul de practicanţi, handbalul şi baschetul, pentru că sunt sporturi care se fac pe suprafeţe dure, implică foarte multe pivotări, răsuciri, sărituri.
„Când sari, trebuie să şi aterizezi, când aterizezi, poţi să fi dezechilibrat, apare o torsiune la nivelul genunchiului sau gleznei şi apar accidentări grave. De asemenea, aceste două sporturi implică atât membrele superioare, cât şi cele inferioare, faţă de fotbal, unde 99% din accidentări sunt la nivelul membrelor inferioare”, explică invitatul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.