Healthcare Trends. Studenţi mulţi, locuri puţine în spitale. De ce statul scoate anual circa 3.000 de locuri la Rezidenţiat? Invitat: Mathe Zsombor, medic primar Chirurgie cardiovasculară

  • România are deficit de medici, dar pentru unele specializări nu oferă suficient de multe joburi absolvenţilor.
  • Mathe Zsombor, medic primar Chirurgie cardiovasculară, este invitatul emisiunii Healtcare Trends de vineri, ora 13.
  • Există câteva centre de Chirurgie cardiovasculară în ţară, dar nu pot asigura locuri de muncă pentru toţi absolvenţii. Statul investeşte în pregătirea unor medici care sunt nevoiţi să emigreze.
1582 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Studenţi mulţi, locuri puţine în spitale. De ce statul scoate anual circa 3.000 de locuri la Rezidenţiat? Invitat: Mathe Zsombor, medic primar Chirurgie cardiovasculară
Chirurgia cardiovasculară este o specializare tot mai puţin căutată de către studenţii la Medicină, iar acest lucru nu se întâmplă din cauză că nu este un domeniu atractiv, ci pentru că absolvenţii nu au unde să se angajeze. 
 
Cel puţin, asta susţine Mathe Zsombor, medic primar Chirurgie cardiovasculară, invitatul emisiunii Healthcare Trends, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici.
 
Invitatul consideră că există soluţii, care, vin de la minister.  „Din păcate, este o problemă care ar trebui să dea de gândit guvernanţilor. Poate nu ar trebui să ne lăudăm în fiecare an că am scos 2.000 - 3.000 de locuri la rezidenţiat, ar trebui să ne preocupe mai degrabă să le asigurăm locuri de muncă acelor medici”, spune specialistul.
 
Fiecare îndrumător de rezidenţiat are o normă, arată medicul, aşadar acesta trebuie să aibă cât mai mulţi rezidenţi, „dar nu ne mai gândim ce se întâmplă cu ei după aceea, pentru că, din păcate, mulţi se îndreaptă spre alte ţări. Este foarte neproductiv, pentru că investim foarte mult în pregătirea unui medic”, arată Mathe Zsombor.
 

Timpul (nu) mai are răbdare în Medicină

 
Până gândim şi creionăm soluţii, deficitul de medici creşte, mai punctează invitatul.
 
Deficit de medici este peste tot, şi la noi în ţară, şi în afară, şi cred că problema acesta nu va fi rezolvată curând. (...) E nevoie de un pic de răbdare dar suntem pe calea cea bună, se schimbă multe în sistem”, consideră medicul. 
 
Doctorul arată că medicina este strâns legată şi de resursele financiare disponibile, de managementul de calitate al resursei umane şi de investiţia în educaţie şi pregătirea specialiştilor, prin oportunităţi de afirmare. 
 
Despre pregătirea viitorilor medici, dar şi despre finanţarea intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară din România prin comparaţie cu alte state, precum şi despre provocările aduse de pandemie în centrele de chirurgie va vorbi în emisiunea Healthcare Trends de astăzi, Mathe Zsombor, medic primar chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Mureş.
 
Totodată, invitatul va discuta şi despre probleme cangrenate din Sănătate, care încă sunt pe lista de aşteptare a decidenţilor, precum:
 
  • Problema sinuoasă a echipamentelor medicale şi a personalului calificat. România are nevoie de 14.000 de operaţii pe cord pe an, dar se pot realiza doar 5.000-6.000 
  • Fondurile puţine sau inexistente în domenii importante. Spitalele din ţară primesc 2.000 de euro/ caz de Chirurgie cardiacă. La polul opus, la vecinii din Republica Moldova, suma este de 8.000 de euro per caz.
  • Chirurgii cardiovasculari nu au sporuri la salariu aşa cum au cei de la ATI
  • Un caz dificil: să operezi pe cord un pacient HIV pozitiv. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici