- Home
- Healthcare Trends
- (26.07.2021, 08:00)
Healthcare Trends VIDEO. 3 milioane de români au varice. Cum ne ferim de bolile venoase? Invitat: Toni Feodor, medic primar Chirurgie generală şi medic specialist Chirurgie vasculară
- Ce sunt varicele şi cum le putem preveni?
- Milioane de români suferă de boli venoase. Cum se pot trata?
- „Dacă nu tratezi la timp varicele şi se agraveaza, pot să ajungi la ulcer iar calitatea vieţii tale se diminuează semnificativ”, spune Toni Feodor, medic primar Chirurgie generală şi medic specialist Chirurgie vasculară
2903 afişări
Toni Feodor, medic primar Chirurgie generală şi medic specialist Chirurgie vasculară a fost invitatul Healthcare Trends vinerea trecută, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.
Varicele, deseori ignorate, duc la complicaţii grave. Ele nu reprezintă o boală, ci un semn ale bolii venoase cronice şi nu toate varicele sunt la fel, explică medicul chirurg, în deschiderea emisiunii.
Flebologia, tratamentul varicelor nu este o specialitate în România sau în lume, deşi, spune invitatul, există situaţii clinice în care medicii au nevoie de cunoştinţe directe în legatură cu patologia venoasă. „Flebologia nu este o specialitate în lume. Sunt câteva ţări: Noua Zeelanda şi Australia şi de curând Statele Unite. Dar este mare nevoie şi asta vă spun din prevalenţa bolilor venoase. A treia cauza de mortalitate este trombembolismul pulmonar, dupa bolile vasculare şi cancerul.(...) Boala venoasă cronică ocupă undeva la 70% din prevalenţa în rândul populaţiei dar nu avem o specialitate de sine stătătoare pentru aceşti pacienţi”, arată Feodor, care susţine că există oportunităţi de dezvoltare a acestei specialităţi.
Varicele, o problemă reală în rândul românilor
Din populaţie adultă mondială, circa 70% suferă de varice. „Sunt diferite grade ale bolii cronice, boala venoasă cronică. Noi mai avem undeva la 20.000 de pacienţi anual care fac trombembolism pulmonar. Din cei 70%, în Romania ne ridicăm la 3 milioane de pacienţi cu varice. Asta înseamnă că 20% din cei 70% au vene varicoase”, arată medicul.
Din aceşti 3 milioane, un milion au forme severe de boală (boli reversibile, ferme, cu insuficienţă venoasă, forme de lipodermatoscleroză. „Orice fel de tratament am da, boala este reversibilă. În România se suferă des de ulcer venos de gambă”, explică invitatul Healthcare Trends.
Circa 20.000 de pacienţi fac trombembolism pulmonar anual. „Am faăut un simplu calcul. Dacă ţinem cont de timpul mediu de vindecare a unui ulcer de 3 luni, îl luăm minim de 3 luni, ajungem la 5.000 de ani de vindecare a ulcerului din România”, explică Feodor.
Când vine vorba de alocarea bugetară, doar 2% din bugetul de Sănătate ajunge pentru tratarea pacienţilor cu varice şi boli venoase.
Totuşi, situaţia e gravă, având în vedere că circa 13% din pacienţii care se pensionează mai devreme au boală venoasă cronică în diferite stadii avansate de ulcer.
Medicul compara bolilele venoase cu insuficienţa cardiacă. „Nu e vorba de operat, aici sunt mai multe aspecte, trebuie urmărit, selectat pacienţii care au risc să facă ulcer şi avuţi într-o grijă permanentă”.
Cum se tratează bolile venoase prin intervenţie chirurgicală?
Varicele nu reprezintă o boală, ci un semn ale bolii venoase cronice. În plus, varicele diferă între ele. „Varicele sunt un semn al unei boli şi trebuie să căutam cauza lor. Şi aici ajungem la tratament. Cea mai bună metodă de tratament este cea care i se potriveşte pacientului. Fiecare pacient vine cu un traseu al varicelui pe care noi trebuie să îl identificăm, să îl diagnosticăm, să facem această harta a traseului şi să mergem în punctele cheie, punctele de cauzalitate, de creştere a presiunii în vena şi acolo este rezolvarea şi succesul acestui tratament”, povesteşte medicul.
În ceea ce priveşte tratamentul, cea mai noua şi complet neinvazivă metodă de tratament a varicelor este o terapie High-intensity focused ultrasound, spune Feodor, care explică şi procedeul efectuat.
Cât costă un tratament şi în cât timp te poţi vindeca de varice?
„Pacientul plăteşte practic tehnologia din spatele acelui preţ, şi anume, sunt ecografii pe care noi le folosim intraoperator care au niste costuri. Spre exemplu, laserul costă 25.000 de euro, radiofrecvenţa costă ceva mai putţn dar sunt consumabile care au preţul lor şi care determină costul tratamentului venelor. Nu vorbim despre chirurgia clasică, care presupune câteva pense şi o sala de intervenţie, ci de echipamente performante”, mai explică invitatul.
Pe scurt, costul unei operaţii este 7.500 RON care include şi sedarea.
În ce meserie eşti mai predispus să faci varice?
Boala poate apărea la oricine, indiferent de greutate sau dacă stă la birou, în picioare sau e sportiv/ă de meserie. De vină ar fi, în mare parte, genetica, spune invitatul. „În momentul in care noi avem ambii părinţi cu vene varicoase şi medicul de familie ştie, trebuie să avem grijă să prevenim apariţia acestor varice. Sunt foarte multe studii care arată că prevenţia ajută dar trebuie luate din timp măsuri, adică în copilărie”, mai completează Feodor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.