Healthcare Trends VIDEO. Afecţiunile ce pot apărea în urma statului la birou. Cum îţi poţi proteja coloana vertebrală?

  • Cum stăm la birou atunci când lucrăm de acasă? Cocoşaţi, cu bărbia împinsă în faţă, cu ochii în jos spre ecran? Ce este chiropractica şi cum ne ajută?
  • Cum poţi preveni afecţiunile coloanei vertebrale?
  • Care sunt cele mai bune sporturi pentru coloana vertebrală?
6228 afişări
Medicul Lorant Ferent este invitatul emisiunii Healthcare Trends, realizată de către Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.
 
Ferent a terminat facultatea de Medicină în ţară iar apoi a plecat în Canada fiindcă în ţară nu există această specializare şi a făcut facultatea de Chiropractică peste hotare.  „Trei ani facultatea şi apoi urmează specializările. Am specializări făcute în Barcelona, Paris, Stockholm. O dată ce ai baza, te poti specializa pe anumite ramuri. Sunt circa 4 tehnici de chiropractică pe care le poţi învăţa şi apoi practica”.
 
Specialistul prezintă o serie de sfaturi pentru angajaţii care lucrează remote dar nu numai: cum să stea la birou, pauzele necesare dar şi tipuri de exerciţii practice pentru ca aceştia să nu aibă probleme cu coloană vertebrală, sau, în cazul celor care au deja afecţiuni, să nu se agraveze.

 Ce este chiropractica?

„O terapie manuală prin care anumite prin manevre manuale se ajustează anumite segmente din corp în mod manual. Este o practică veche dar puţin cunoscută în România”, spune medicul. Acesta explică faptul că manipulările osteo-articulare se realizează cu ajutorul mâinii. 

Simptomele unei poziţii greşite la birou

  • Dureri de cap
  • Ameţeli
  • Ţiuit în urechi
  • Amorţeli pe braţ
  • Dureri cervicale 
  • Dureri de umăr  

Afecţiunile cervicale, în creştere

Statistica arată că numărul afecţiunilor cervicale în pandemie. Fie că ţinem bărbia în piept, stăm aplecaţi sau cu cocosaţi, toate aceste poziţii au efecte negative asupra sănătăţii coloanei vertebrale, deşi nu ne dăm seama decât când apar dureri mai sâcâitoare.  
 
90% din pacienţi vin cu hernii de disc, din păcate, spune invitatul. Diagnosticul este dat pe baza unor investigaţii RMN, CT, radiografie. Apoi se intervine asupra corpului vertebral şi se decomprimă nervul.   

40.000 de pacienţi în 9 ani de muncă 

Medicul spune că a ajuns la acest număr impresionat prin recomandări. Cu doar o pagină de Facebook şi fără promovări agresive, de la tratarea oamenilor simpli până la personalităţi.
 
„Am avut şi medici care au ajuns să îmi fie pacienţi. Până să ajungi la operaţie, poţi face tratament chiropractic. Prin feedback-ul pacienţilor care au ajuns la mine, au început şi cadrele medicale să mă cunoască.
 
Mai mult, specialistul adaugă că are extrem de mulţi pacienţi care vin din străinătate pentru a se trata la Ferent. 
Totuşi, acesta continuă să se specializeze încontinuu: merge la congrese mondiale de Chiropractică unde cunoaşte specialişti din alte ţări şi studiază ce tratamente se potrivesc fiecărui pacient în parte.  

Costul tratamentului

O şedinţă este 150 lei, aşadar, per total, 450 de lei în 9 săptămâni cât durează tratamentul (3 şedinţe).  

Prevenţia în protejarea coloanei vertebrale

Medicul pune accentul pe prevenţie şi oferă câteva sfaturi utile angajaţilor. „La noi nu există prevenţie. În străinătate, de exemplu în Suedia, la ora 8:00, oamenii ies în parc, aleargă, fac exerciţii fizice în natură. La mine, oamenii vin când deja nu se mai pot ridica de jos şi vin în pătură fiindcă nu mai pot merge. 
 
  • Monitorul să fie la nivelul ochilor 
  • La circa una-două ore de lucru, obligatoriu mişcare şi 15 minute pauză, cu rotaţii uşoare ale gâtului 
  • Prevenţia şi gimnastica medicală (15 minute/zi) sunt esenţiale 
„Coloana vertebrală se dezhidratează ca şi pielea în timp. Musculatura este cea care o ţine, daca ea e lucrată şi bine menţiunea, ea ajută coloana”, explică Ferent. 

Cele mai bune sporturi pentru coloana vertebrală 

  • Sala de sport
  • Alergat
  • Gimnastica medicala
  • Cursuri aerobic
  • Kinetoterapie 
 
„Nu puneţi presiune pe coloană. Genoflexiunile la sală, cu bara cu greutăţi pe umeri, spre exemplu, sunt bune pentru coapse dar distruge coloana vertebrală.  (...) Important e să se facă mişcare. Şi cel mai important e să daţi copiii la sport. Am copii la 11-12 ani cu scolioze, cu cifoze. E o perioadă de creştere şi au nevoie să facă sport”, conchide specialistul. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici